in ,

Winnie the Pooh’nun Son Filmi “Christopher Robin” Çin’de Neden Yasaklandı?

Ülkemizde geçtiğimiz aylarda vizyona giren ve Winnie the Pooh evrenine farklı bir soluk getiren “Christopher Robin” filmi Çin’de vizyona sokulmamıştı. Peki neden?

Christopher Robin cin yasaklama
- Reklam -
- Reklam -

Kitaplar, filmler ya da herhangi bir sanat eseri neden yasaklanır? Bazıları tarafından saçma görüldükleri için mi yoksa kendilerine tehdit oluşturduğu için mi? Hepsi için de bir sebep gösterilir. Peki, yasaklamak gerçekten de ulaşılmayı engeller mi?

Disney’in gerçek oyuncularla çektiği Winnie the Pooh’nun son filmi Christopher Robin, Çin’de yasaklanmıştı. The Hollywood Reporter’ın haberine göre film, Winnie’nin Çin’in iktidardaki komünist parti lideri Xi Jinping’e karşı bir direniş sembolü haline gelmesi sebebiyle yasaklanmış.

Söz konusu parti, Jinping için iktidardaki süre sınırını kaldırmak istediğini açıklamıştı. Açıklama kamuoyunda pek hoş karşılanmadı ve internet âlemi, Winnie’nin Jinping’e benzetildiği resimlerle dolup taşmaya başladı.

- Reklam -

- Reklam -

Atılan bu Tweet, yapılan benzetmelerden sadece biri. Jinping’in Winnie’ye, Obama’nınsa Tigger’a benzetildiği görülüyor.

Aynı zamanda, John Oliver’ın Last Week Tonight isimli programında Jinping’i eleştirmesi üzerine Çinli sosyal medya sitesi Weibo, John Oliver etiketiyle yazılmış her şeyi kaldırarak tepkisini göstermişti.

Bizim de Disney filmlerinin yasaklanma deneyimini ülkece yaşadığımız bir dönem olmuştu. Mulan, Hunları kötü gösterdikleri gerekçesiyle bir zamanlar Türkiye’de yasaklanmıştı.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? 21. yüzyılda sansür ve yasaklamalar, gerçekten bir çözüm mü?

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Yahu şunu biraz sevimli yapsalardı bu ne tinerci gibi. Çocuklar izleyecek.

  2. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Yasaklanmasının nedenine iyi güldüm. İlahi Çin.

  3. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Olduğu gibi hatırlamaya devam etmek için yasaklamışlardır diyecektim ama asıl sebebi daha komik :Dd (trajikomik)

  4. Avatar for Cecily Cecily dedi ki:

    Hep o boncuk gözler yüzünden :stuck_out_tongue:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

podcast

Fantazya ve Bilimkurgu Temalı Podcast’ler Nasıl Hazırlanır?

Guguk Kuşu - Ken Kesey

“Guguk Kuşu” Yeniden Raflara Konuyor