in ,

900 Yıldır Aktif Olmayan Volkanik Sistem Hareketlendi: İzlanda’da Önlemler Alındı

İzlanda Volkanik sistemi bir kez daha hareketlendi. 900 yıldır uykuda olan Krysuvik sistemi 50 bin depremin ardından lav püskürttü.

İzlanda Volkanik Sistemi Hareket
- Reklam -
- Reklam -

Baltık devletleri arasında bulunan İzlanda, şu sıralar yeni bir volkanik hareketliliğe ev sahipliği yapıyor. Ülkenin başkenti olan Reykjavik yakınlarında, tam 900 yıldır pasif olan yanardağ, laf püskürtmeye başladı. Bölgede öncesinde volkanik hareket kaynaklık 50 bine yakın deprem meydana geldi. Yetkililer can ve mal kaybının yaşanmaması için önlemleri sıklaştırdı.

19 Mart 2021 tarihinde gece saatlerinde başlayan hareketlilik, Krysuvik adlı volkanik sistemde başladı. Hareketliliğe ait görüntüler sahil güvenlik helikopteri aracılığıyla kaydedildi. Görevliler lavın Geldingadalur vadisine doğru aktığını açıkladı.

Gerçekleşen hareketlilik ve lavın oluşturduğu duman, İzlanda’nın jeotermal turistik bölgelerinden birisi olan The Blue Lagoon kaplıcalarından da gözlemlenebildi.

- Reklam -

İzlanda, daha önce Eyjafjallajokull Yanardağı’nın patlayışıyla uluslararası hava taşımacılığında ciddi sıkıntılar yaşamıştı. 2010 yılındaki patlamada, 10 milyon yolcu havaalanlarında mahsur kalmıştı. Aralık 2009’a doğru hareketlenen yanardağ, 20 Mart 2010 günü patlamaya başlamıştı. 23 Haziran 2010’a kadar da durmadan patlamayı sürdürmüştü.

İzlanda Volkanik Sistemi Hareket

Konuya dair açıklamalarda bulunan bilim insanları, bölgedeki volkanik hareketliliğin yavaş yavaş azaldığını açıkladı.

İzlanda Meteoroloji Kurumu’ndan yetkililer, gerçekleşen patlamayı küçük olarak tanımladılar. Patlama sırasında oluşan yarığın boyutu ise 500 ila 1.000 metre arasında tahmin ediliyor.

Krysuvik Volkanik Sistemi En Son Harekete Geçtiğinde Bu Durum 30 Yıl Sürmüştü

Krysuvik volkanik sisteminde “ana” olarak tanımlanabilecek bir yanardağ bulunmuyor. Lav, yeryüzüne topraktaki kırıkların arasından püskürüyor. Dolayısıyla bu volkan kaynaklık hareketlilik Eyjafjallajokull Yanardağı’nın getirdiği boyutta bir riski taşımıyor. Ancak yine de rüzgârla taşınabilecek zehirli gazlar endişe konusu olmuş durumda. Yetkililer, yerleşim bölgesinde yaşayanlara pencerelerini kapalı tutmaları konusunda uyarıda bulundu.

- Reklam -

Jeologların yaptığı değerlendirmelere göre, Krysuvik volkanik sistemindeki son hareketlilik 900 yıl önce yaşandı. 1210 ile 1240 yılları arasında meydana gelen bu yıl 30 sene kadar sürdü.

İzlanda Volkanik Sistemi Hareket

İzlanda’da volkanik sistemler açısından bir hayli zengin bir ülke. Topraklarında 32 aktif volkanik sistem bulunuyor ve bu sistemler ortalama her beş yılda bir patlayarak halka korku dolu anlar yaşatıyor.

Peki siz bu hareketlilik hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu uyanış yine bir 30 yıllık aktif periyodu beraberinde getirecek mi dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbete katılabilirsiniz.

Kaynak: BBC Türkçe

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hadrianus'un Anıları - Alıntılar - Marguerite Yourcenar

Marguerite Yourcenar’ın Hadrianus’un Anıları Kitabından Düşlere, Yaşama ve Ölüme Dair Alıntılar

En Zengin Süper Kahraman Batman Iron Man

En Zengin Süper Kahraman Belli Oldu