Barakamon 12 bölümden oluşan kısa ama anlamlı, tatlı mı tatlı bir komedi ve slice of life animesi. Yapım, Tokyo’da yaşayan Handa Seishu’nun gözünden şehir hayatından kırsala taşınma hikâyesini konu alıyor. Barakamon kelime anlamı ise “hayat dolu insan” demek. Barakamon incelemesi sizlerle!
Barakamon Konusu
Handa Seishu 23 yaşında, genç, yakışıklı, yetenekli, gelecek vaat eden ve aşırı rekabetçi bir kaligrafi sanatçısı. Bir gün sanat sergisinde, patronunun ödül almış olduğu eserine acımasız ağır eleştirilerine dayanamaz ve hikâyemiz böyle başlar.
Handa Seishu aynı zamanda sergi müdürü de olan patronuna yumruk atmasıyla kendini bir anda Japonya’nın ücra bir adasında bulur. Yaptığı saygısızlıktan dolayı babası onu aklı başına gelsin diye resmen sürgün etmiştir. Burası oldukça sakin bir yerdir. Adeta bir köy gibidir. Handa da bu sessiz, sakin ortamı değerlendirip sessizce çalışmak ve sanatında kendi yolunu bulmak ister. Fakat ada sakinleri özellikle çocuklar ve gençler ona o kadar ilgi gösterir ki yaşadığı ev oyun alanına dönüşür.
Bu çocuklardan yaramazlıklarıyla öne çıkan Naru diye bir karakter var ki onu çok seveceksiniz. Handa ondan az çekmedi. Ama tatlı mı tatlı sevimli mi sevimli bu karakteri izlerken hiç sıkılmayacaksınız ve bazen çok basit de olsa size bir şeyler öğretecek veya fark etmenizi sağlayacak.
Seiyuu Kadrosu
Başrol Handa Seishu’yu Ono Daisuke seslendiriyor. Onu Shingeki no Kyojin’de Erwin olarak tanıyor olabilirsiniz. Animenin belki de en önemli karakteri olan Naru karakterini ise Hara Suzuko seslendiriyor. Hara Suzuko tıpkı Naru gibi bir çocuk aslında. Ama mükemmel bir performans sergilemiş. Naru karakteri daha ilk sahnesinden itibaren hem karakteriyle hem de ses performansıyla gönlünüzü fethedecek şimdiden hazır olun. Hara Suzuko’nun başka seiyuu işi yok. Fakat sadece bu animeyle bile uzun bir süre akıllardan çıkmayacak. Seiyuu kadrosu bunlarla kalmıyor. Tüm çocuk karakterleri yine çocuklar seslendiriyor. Yetişkinler seslendirenler arasında Rumi Okubo, Kouki Uchiyama, Yuki Kaji gibi ünlü isimlerin seçilmesi yine seslendirme açısından seriyi güzel kılan bir nokta. Bütün bunlar bir araya gelince ortaya oldukça doğal ve samimi bir anime çıkıyor.
Müzikler
Bir animeyi etkileyici yapan şeylerden biri de tabii ki müzikleridir. Müzikler olmazsa olmazdır. Özellikle Barakamon gibi sakin animelerde müziğin daha da önemli olduğunu düşünüyorum. Yukarıda açılış müziğini verdim. Ben bu animede en çok onu sevdim. Ama ost müzikleri de güzel.
İşleniş
Ana karakterimiz Handa, Tokyo’da doğup büyümüş ve daha önce ne kendi başına ne de uzaklarda yaşamış biri. Bu nedenle klasik kentten kırsala geçiş hikâyesi anlatılıyor gibi. Ama bu kırsal aynı zamanda bir ada olunca ortaya güzel bir hikaye çıkmış. Adada ulaşım için kullanılan otobüsler günde bir kere geliyor. Kaçırırsan gitti yani. Ada sakinleri de hayatlarını balık tutmak veya denizle ilgili şeylerle geçiriyorlar. Barakamon, Handa’nın adada geçirdiği zamanları anlatıyor gibi gözükse de aslında pek bir şey anlatmayan, amaçsız ve genellikle eğlenceli sahneleri olan bir anime. Yukarıda adı geçen Naru karakteri bu eğlencenin merkezinde yer alıyor. Handa’nın ada hayatına, ada sakinlerine alışmasını izlerken en çok da Handa-Naru arkadaşlığını görürüz. Bir çocuk olan ve çocuksu saflığı da güzel işlenmiş olan Naru’nun Handa’ya hayranlığı ve yaptığı yaramazlıklar, Handa’nın çileden çıkması, sert görünmesi ama aslında içten içe yumuşak biri olması oldukça güzel işlenmiş. Gayet samimi bir atmosferi var.
Konu işlenişini bırakıp komedi olarak ele alırsak da oldukça başarılı bir anime diyebilirim. Zaman zaman kahkaha attıracak potansiyele sahip bir anime. Ben bu animede en çok mimik çizimlerine hayran kaldım.
Şahsi Görüşlerim
Barakamon, genel olarak Handa’nın adada geçirdiği zamanı anlatsa da daha çok komediye odaklanmış gibi. Eğlenceli sahneleriyle, içinizi ısıtan sıcacık bir anime bu. Bu sıcaklığı da Naru karakteri sayesinde aslında. Handa dışarıdan sert görünen ama aslında yumuşak kalpli birisi. Naru ise enerjik, meraklı ve çocuksu bir saflığı olan birisi. Handa ve Naru ikilisini izlerken alt metin olarak “kendi yolunu bulmalısın” mesajı da animenin en büyük artısı bence. Handa bir kaligrafi sanatçısı demiştik. Bir sanatçının hisleri de yani endişeleri, ilham bulma çabaları, sanatını icra ederken takındığı tavırlar vb. animeye çok güzel yansıtılmış.
Naru’nun tek amacı günü güzel geçirmek olsa da Barakamon hayatın her alanına nazik dokunuşları olan bir anime. Şehirli-köylü, yetişkin-çocuk karşılaştırmaları çok eğlenceli bir şekilde anlatılıyor. Karakterler de orijinal olunca anime nasıl akıp gidiyor anlamıyorsunuz bile.
Barakamon sıklıkla Usagi Drop ile karşılaştırılan bir anime. Bir adam ve bir çocuğun iletişimi yönünden bakarsak aynı gibi olsa da konusu, işlenişi ve senaryonun asıl çıktığı nokta açısından oldukça farklı animeler diyebiliriz.
Özetle Barakamon, iyashikei animeleri içinde en iyisi olmasa da izlerken sizi rahatlatır, güldürür, duygulandırır. Slice of life, yani hayattan kesitler sunan animeleri seviyorsanız mutlaka izlemeniz gereken bir anime. Bu arada meraklısına Handa’nın lise yıllarını yani Barakamon’dan altı yıl öncesini anlatan Handa-kun isimli animeyi de tavsiye ederim.
Peki siz Barakamon animesini izlediniz mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilirsiniz.
2 kez izlediğim ender animelerden. Sıcacık olmak isteyenlere tavsiye edilir.Ayrıca Usagi Drop da izledim.O da güzel ama daha farklı bir anime.
Hep indirdiğim animeleri izliyorsun.
Daha izlemedin mi? Koş, çabuk izle.
İncelemeyi görünce bile duygulandım.Çok sevdiğim bir animedir.Hala ara sıra açıp izlerim.Handa kun’u da izlemiştim.Handa kun bence daha çok komedi türünde.Barakamon daha duygusal gelmişti bana.Elinize sağlık.