in , ,

Araştırmalara Göre Çin’deki Büyük Şehirlerin Neredeyse Yarısı Yavaş Yavaş Batıyor

Uydu ölçümlerine göre Çin’de yer alan büyük şehirlerin neredeyse yarısı yavaş yavaş batıyor. Milyonlarca insan sel tehlikesiyle karşı karşıya.

Çin'deki Büyük Şehirlerin Neredeyse Yarısı Batıyor
- Reklam -
- Reklam -

Yeni bir araştırma Çin’in en kalabalık şehirlerinin neredeyse yarısının yavaş yavaş batmakta olduğunu ortaya koydu. Söz konusu durum milyonlarca insanı sel tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Science dergisinde yayımlanan çalışma, Çin’deki şehir arazilerinin %45’inin yılda 3 mm’den daha hızlı bir şekilde batarken, %16’sının ise 10 mm’den fazla bir hızla çökmeye devam ettiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, nüfusu 2 milyondan fazla olan 82 Çin şehrini inceledi. Uyduların gönderdiği radar sinyalleri ile yer ve uydu arasındaki mesafedeki değişimleri tespit ettiler. Böylece 2015-2022 yılları arasında şehirlerin yüksekliklerindeki değişimi ölçtüler.

- Reklam -

Çin'deki Büyük Şehirlerin Neredeyse Yarısı Batıyor

Sonuçlar, Şanghay gibi ülkenin en büyük şehrine dikkat çekiyor. Şehir, son 100 yılda yaklaşık 3 metre batmasına rağmen çökmeye devam ediyor. Pekin ve Tianjin de ciddi şekilde etkilenen diğer kentler arasında yer alıyor.

Çin’in En Büyük Şehirlerinin Neredeyse Yarısı Neden Batıyor?

Olayın arkasındaki başlıca neden olarak yeraltı su kaynaklarının aşırı kullanımı gösteriliyor. Araştırmaya dahil olmayan fakat BBC’ye değerlendirmelerde bulunan Doğu Anglia Üniversitesi’nden İklim Adaptasyonu Profesörü Robert Nicholls, şunları söyledi:

“Çin’de insanlar jeolojik olarak yeni çökelti bölgelerde yaşıyor. Yeraltı sularını çektiğinizde ya da toprakları kuruttuğunuzda bölgeler çökmeye başlıyor.”

Çin Sel Tehlikesi

Bilim insanları sorunun “yeraltı suyunun uzun vadeli ve sürdürülebilir şekilde kontrol edilmesiyle” çözülebileceğini belirtiyor. Nicholls da yine Science’ta yayımlanan bir makalede, bataklığın “binaların ve kritik altyapıların yapısal bütünlüğünü tehlikeye attığı, özellikle kıyı şehirlerinde deniz seviyesi yükselmesiyle birleşerek iklim değişikliğinin sel etkilerini kötüleştirdiği” uyarısında bulunuyor.

- Reklam -

Etkilenen Ülke Sadece Çin de Değil

Araştırmaya göre batma problemi sadece Çin’le sınırlı değil. Şubat ayında yayımlanan başka bir çalışma, dünya genelinde yaklaşık 6.3 milyon kilometrekarelik bir alanın batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, Endonezya’nın da en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu gösteriyor.

ABD’nin bazı bölgeleri de bu sorunu yaşıyor. Jeolojik Araştırmalar Birimi’ne (USGS) göre ülkenin 45 eyaletinde 70 bin kilometrekarelik alan doğrudan etkileniyor. USGS, ABD’deki batma vakalarının %80’inden fazlasının yeraltı sularının aşırı kullanımından kaynaklandığını belirtiyor ve “Arazi ve su kaynaklarının artan şekilde geliştirilmesi, mevcut batma sorunlarını şiddetlendirmeye ve yenilerini başlatmaya tehdit ediyor” uyarısı yapıyor.

Araştırmalara Göre Çin'deki Büyük Şehirlerin Neredeyse Yarısı Batıyor

Her geçen gün daha fazla şehrin bu tehlikeyle yüzleşmesi bekleniyor. Alınacak acil önlemlerle en azından daha büyük felaketlerin önüne geçebileceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çin Seddi’nin Kendisini Asırlardır Koruyan ‘Canlı Bir Deriye’ Sahip Olduğu Keşfedildi

İklim krizinin yanı sıra bu tarz sorunlar ülkelerin gelecek 100 yıllık planlarını sizce nasıl etkiler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Bussines Insider

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Eski Kitaplar Zehirli Olabilir: İşte Dikkat Edilmesi Gereken Ölümcül Renkler

Eski Kitaplar Zehirli Olabilir: İşte Dikkat Edilmesi Gereken Ölümcül Renkler

Deadpool & Wolverine Filmine Ek Sahneler Çekiliyor

“Deadpool & Wolverine” Filmine Az Bir Süre Kala Sürpriz Gelişme: Ek Sahneler Çekiliyor