in ,

Yeşilçam’ın Yıldız Oyuncusu Murat Soydan, 83 Yaşında Hayatını Kaybetti

Murat Soydan hayatını kaybetti. Türk sinemasının usta oyuncusu, 83 yılı aşkın bir ömrün ardından evinin bahçesinde sonsuzluğa uğurlandı.

Murat Soydan 83 Yaşında Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Türk sinemasının yıldız isimlerinden Murat Soydan, 83 yaşında hayata veda etti. Gerçek adı Rüçhan Tercan olan usta oyuncunun ölüm haberi, ailesi ve sanat camiasını yasa boğdu.

Murat Soydan’ın kızı Mehveş Soydan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun,” ifadeleriyle acı haberi duyurdu.

Murat Soydan, 2 Ekim 1940 tarihinde İstanbul’un Üsküdar ilçesinde doğdu. Babasının memuriyeti dolayısıyla ailesiyle birlikte Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine taşındılar. İlk ve orta öğrenimini Lüleburgaz’da tamamladıktan sonra, liseyi Edirne’de bitirdi.

- Reklam -

Murat Soydan Ölüm Haber

İstanbul’a üniversite eğitimi için gelen Soydan, İktisadi İlimler Akademisi’nde öğrenim görürken, aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi bölümünden de mezun oldu. Sinemaya olan ilgisi onu 1966 yılında “Perde” mecmuasının düzenlediği yarışmaya katılmaya yöneltti. Bu yarışmada Tanju Korel ile birlikte birinci oldu ve böylece sinema kariyeri başlamış oldu.

Murat Soydan ve Sinema Kariyeri: İlk Adımlar ve Büyük Başarılar

Sinema kariyerine Nejat Saydam’ın yönettiği Kolsuz Kahraman adlı filmle adım atan Murat Soydan, bu filmde Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi dönemin büyük isimleriyle birlikte rol aldı. 1960’lı yılların sonundan itibaren hızla yükselen Soydan, 1970’li yılların en tanınmış jönlerinden biri haline geldi. Sana Dönmeyeceğim, Saadet Güneşi, Yalan Yıllar ve Dert Bende gibi filmlerde unutulmaz performanslar sergiledi. En çok da Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile birlikte rol aldığı romantik filmlerle akıllara kazındı.

Murat Soydan Vefat

- Reklam -

Soydan, 1972 yılında Zulüm filmindeki rolüyle 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü. Sanat kariyerindeki önemli dönüm noktalarından biri olan ödülün ardından ayrıca, sanat hayatı boyunca 221 filmde rol alarak Türk sinemasına eşsiz katkılarda bulundu.

İlk evliliğinden bir çocuğu olan Murat Soydan, ikinci evliliğini Uğur Gül ile yaptı. Bu evlilikten Ali ve Mehveş adında iki çocuğu oldu. Soydan, aynı zamanda uzun yıllar Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı görevini üstlenerek, Türk sinemasına sadece oyuncu olarak değil, yönetici olarak da hizmet etti. 2016 yılında ise hayatını ve sinema kariyerini anlatan bir kitap yayımlayarak, sevenleriyle anılarını paylaştı.

Murat Soydan Hayatını Kaybetti

Oyuncunun rol aldığı hangi yapımları izlemiştiniz? Duygularınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Güncel haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Ayşe Yılmaz

Ankara doğumlu, Antalya'da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Hayalleri arasında iyi bir İngilizce öğretmeni olmak veya çevirmenlik yapmak var. İngilizce dışında Almanca da bilmekte. Boş zamanlarında kitap okumayı, yürüyüş yapmayı ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Huzur içinde uyusun.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Çok fazla güzel insan kaybettik. Çok fazla…

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dünyanın En Eski Oyunu Antik Mısır'da Ortaya Çıkmadı

Antik Mısır’da İcat Edildiği Düşünülüyordu: Dünyanın En Eski Oyunlarından Biri Aslında Farklı Bir Bölgede Ortaya Çıktı

Prince of Persia: The Sands of Time Çıkış Tarihi Belli Oldu

Sil Baştan Tasarlanan “Prince of Persia: The Sands of Time” Oyununun Çıkış Tarihi Belli Oldu (Video)