in ,

Nesli Tükenmiş Devasa Bir Kuş Türünü Geri Getirmek Mümkün Olabilir mi?

Yok olmuş ‘bush moa’, küllerinden yeniden doğabilir. Nesli tükenen devesa kuş türü hakkında çarpıcı bir çalışma yayınlandı.

Nesli Tükenmiş Devasa Bir Kuş Türü Yeniden Dirilebilir
- Reklam -
- Reklam -

Yeni Zelanda’nın geniş ormanlarında bir zamanlar dolaşan ve boyutları hindiye benzeyen bush moa, 13. yüzyıldan beri ortalarda yok. Devekuşuna benzeyen kuşun nesli yüzyıllar önce tükendi. Ancak bilim insanları onu yeniden hayata döndürmenin bir yolunu bulmuş olabilir.

Bush moa, devekuşuna benziyordu ve nesli yüzyıllar önce tükenmişti. Ancak Harvard Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Scott V. Edwards ve ekibi, bush moa’nın genomunu çözerek bu gizemli kuş hakkında yeni bilgiler elde etmeyi başardılar.

Fosiller bir türün dış yapısı hakkında bilgi verse de yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları ve çevresel adaptasyonları gibi ayrıntıları anlamak için yetersiz kalıyorlar. DNA dizilimi ise bu türlerin doğal tarihini daha iyi anlamak için heyecan verici bir pencere açıyor.

- Reklam -

Nesli Tükenmiş Devasa Bir Kuş Türü Yeniden Dirilebilir

Araştırmacılar, bush moa’nın genomunu oluşturmak için eski bir ayak kemiğinden DNA örnekleri çıkardılar. Bu yöntem, yünlü mamut gibi diğer soyu tükenmiş hayvanların genomlarını oluşturmada kullanılan tekniklere benziyor. Elde edilen DNA parçacıkları, emu kuşunun iyi belgelenmiş genomu ile karşılaştırılarak doğru sıralamaya konuldu. Emu, bush moa ile yakın akraba olduğu için bu karşılaştırma süreci önemli ölçüde kolaylaştırdı.

Yok Olmuş Bush Moa Kuşunun Kalıntılarından Yeniden Diriliş Mümkün mü?

Elde edilen genetik harita, bush moa’nın duyusal dünyası hakkında bazı ilginç ipuçları verdi. DNA örnekleri, kuşun renkleri ve ultraviyole ışığı algılayabildiğini gösteren dört tür koni fotoreseptörü içerdiğini ortaya koydu. Bu özellik, küçük gözlerine rağmen bush moa’nın renkleri canlı bir şekilde görebildiğini ve muhtemelen çevresindeki dünyayı oldukça zengin bir şekilde algıladığını gösteriyor.

Bush Moa Kuşu Yeniden Hayata Dönebilir

Ayrıca tat duyularının da oldukça gelişmiş olduğu ortaya çıktı. Genom dizilimi, bush moa’nın umami dahil olmak üzere çeşitli tatları algılayabilecek tam bir tat reseptörü setine sahip olduğunu gösteriyor.

Genetik çalışmalar, bush moa’nın uçma yeteneğinin neden kaybolduğunu anlamak için de önemli ipuçları sunabilir. Uçma yeteneğine sahip kuşlarda bulunan kanat kemiklerinin bush moa’da tamamen yok olduğu görüldü. Söz konusu bilgilerin ileride uçamayanların evrimsel süreçlerini ve bu adaptasyonların nasıl geliştiğini anlamak için kilit bilgiler sunabilir.

- Reklam -

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mamutların Hayata Geri Dönüşü için Kritik Adım: Asya Fillerinden Mamut Hücresi Üretildi

Nesli Tükenmiş Türlerin Dirilişi İleride Mümkün Olabilir: Ancak Bu Çalışma Özelinde Öncelik Değil

Bush moa’nın yok olmasının yaklaşık 800 yıl önce Polinezyalı yerleşimcilerin Yeni Zelanda’ya varışından sonra gerçekleştiği düşünülüyor. Ancak bazı insanlar, bu devasa kuşların 1990’lara kadar varlıklarını sürdürdüğünü iddia ediyor.

Bush Moa Kuş Türü Yeniden Hayata Dönebilir mi?

Günümüzde bush moa ve benzeri soyu tükenmiş hayvanları geri getirme çabaları mevcut. Yine de Edwards, araştırmalarının öncelikli amacının bu olmadığını belirtiyor.

“Bu çalışma, bu muhteşem türün doğal tarihini daha ayrıntılı bir şekilde anlamakla ilgili.”

Sizce nesli tükenmiş soyları ileride yeniden hayata döndürmek mümkün olacak mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Nesli tükenmiş canlıları geri getirildiğini hep hayal ederim. Ortalıkta mamutların, dinozorların gezinmesi çok eğlenceli olurdu, diyeceğim de bir dinozoru yaşatacak o yüksek oksijen oranı yok artık. Tavuklarla idare edeceğiz. :smiley:

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    O zaman bu dinozorların da geri dönebileceği anlamına geliyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Russo Kardeşler Marvel'ın Sorunlarını Kuşak Ayrımına Bağladı

Russo Kardeşler Marvel’ın Sorunlarını Süper Kahraman Yorgunluğuna Değil ‘Kuşak Ayrımına’ Bağlıyor

Possession, Robert Pattinson Yapımcılığında Yeniden Geliyor

Robert Pattinson ve “Smile”ın Yönetmeni, Kült Korku Filmi “Possession”ı Yeniden Çekiyor