in

George R.R. Martin’in Altıncı Kitabı Bir Bilgisayar Programı Tarafından Yazıldı!

Beklemeye son! George R.R. Martin altıncı kitabının çıkış tarihi hakkında hâlâ suskun; fakat sabırsız hayranlar için son teknoloji ürünü bir alternatif okunmayı bekliyor!

grrm books
- Reklam -
- Reklam -

Not: Beşinci kitabı henüz okumamış olanlar için spoiler içerebilir.

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi‘nin beşinci cildi olan Ejderhaların Dansı’nın yayınlanışının üzerinden altı yıl geçti; fakat okurlarını bekletmesiyle meşhur olan George R.R. Martin serinin yeni kitabını söz verdiği tarihlerde bitirmemekte ısrarcı. Serinin devamını dizi aracılığıyla öğrenmeyi tercih eden hayranların yanı sıra, kulağını spoilerlara kapatıp halen The Winds of Winter’ı bekleyecek kadar sabırlı olanlarımız da mevcut. Ne var ki bir yazılım mühendisi olan Zack Thoutt, bu insanlardan biri değil.

Yapay zeka üzerinde çalışan Thoutt, “neural network” (sinir ağı) adı verilen ve insan beyni model alınarak tasarlanmış bir programı altıncı kitabın kurgusunu tahmin etmek için kullandı. Motherboard’da yer alan bir habere göre yeni kitabın kurgusunun doğru şekilde tahmin edilmesi için önceki kitaplardan sağlanan 5400 sayfa civarındaki veri, bu programa aktarıldı. Programın ayrıntılarından bahseden Thoutt, bunun eski kitaplardaki verileri hatırlayan bir hafıza ağı olduğunu belirtti. Bu sayede program, önceki kitaplardaki olayları tekrar etmeyerek bir devam kitabının tahmini için ideal bir temel sağlıyor.

- Reklam -

Şu ana dek yeni kitabın beş bölümü oluşturulmuş durumda. Bununla birlikte bu bölümlerin her yönüyle tutarlı bir kurgu oluşturduğu söylenemez. Kitapta Ned Stark ve Lord Mormont gibi karakterlerin yeniden dirilmesinin yanı sıra Varys de Daenerys‘i zehirliyor; Asha, Gece Nöbetçileri’ni avlamaya başlıyor ve “Yeşilsakal” adında yepyeni bir karakter esere dahil oluyor. Program tarafından tahmin edilen olayların bir kısmı ise bazı hayran teorileriyle uyuşur durumda. Jon Snow‘un bir ejderha binicisi olması, Varys‘in Daenerys’i zehirlemesi ve Jaime Lannister‘ın kız kardeşi Cersei’yi öldürmesi de bu olaylara dahil.

Thoutt, program tarafından üretilen kurgunun Game of Thrones’ta gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu doğruladığını öne sürüyor. Öte yandan, ürettiği sistemin kusurları olduğunu da kabullenmiş durumda:

- Reklam -

“Mükemmel olmadığı açık. Uzun vadeli bir hikaye üretmiyor ve dilbilgisi hataları var. Ancak program İngilizcenin temellerini ve George R.R. Martin’in stilini kendi başına öğrenebilecek yetiye sahip.”

Görünüşe göre yapay zekanın mükemmel devam kitapları yazabilmesi için önünde uzun bir yol var. Ne var ki öne sürülen tahminleri test edebilmek için son sezonunun yayınlanacağı 2019’u beklemek zorundayız. O tarihe kadar George R.R. Martin’in elini çabuk tutmasını ve hayranlarını alternatif arayışlara mecbur bırakmamasını temenni ediyoruz.

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bilimkurgu veya Fantastik Roman Tadında 10 Şarkı

Bilimkurgu veya Fantastik Roman Tadındaki 10 Şarkı

cingoz recai ust

Cingöz Recai Sinemalara Dönüyor