in ,

‘İskandinavya’nın Kafka’sı’ Dag Solstad’nın “17. Roman” Kitabı Türkçe Raflarında

Norveçli yazar Dag Solstad’nın Bjørn Hansen maceralarına devam ettiği “17. Roman” başlıklı eseri Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

17. Roman - Dag Solstad
- Reklam -
- Reklam -

Dag Solstad imzalı 17. Roman okurla buluşuyor. Eser, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

1941 yılında Norveç’te doğan Dag Solstad çağdaş İskandinav edebiyatının önde gelen yazarları arasında yer alıyor. 1965’ten beri edebiyat dünyasında adından söz ettiren yazar bugüne dek öykü, roman, oyun ve deneme türlerinde eserler kaleme aldı. 1982-1998 yılları arasında Jon Michelet’le birlikte dünya futbol şampiyonaları üzerine çalışmalar üreten yazarın eserleri 20’den fazla dile tercüme edildi.

Dag Solstad, ülkesinin en önemli edebiyat ödülleri arasında yer alan Norveçli Eleştirmenler Ödülü’ne üç defa layık görüldü. Ayrıca Kuzey Avrupa Edebiyat Ödülü, İskandinav Kurulu Edebiyat Ödülü ve Brage Ödülü gibi prestijli ödülleri kazandı.

- Reklam -

Orijinal adı Ellevte roman, bok atten/17. roman olan 17. Roman kendi dilinde ilk defa 2010’da yayımlandı. Bjørn Hansen karakterine odaklanan eser, On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap’ın devamı niteliğinde. Serinin üçüncü kitabı ise Tredje, og siste adını taşıyor.

17. Roman kitabı toplum içindeki roller, baba-oğul ilişkisi ve iletişimsizlik gibi temaları ele alıyor.

17. Roman – Dag Solstad | Arka Kapak Tanıtımı

17. Roman - Dag Solstad

Dag Solstad’nın ‘On Birinci Roman, On Sekizinci Kitap’ı, kahramanı Bjørn Hansen’in Büyük Ret adını verdiği planını uygulamaya koymasıyla ve çevresindeki herkese oynadığı oyunla son bulmuştu. Bu kitabın devamı niteliğindeki “17. Roman” bizi yıllar sonrasına götürüyor. Foyası meydana çıkan Bjørn Hansen sahtecilikten çarptırıldığı hapis cezasını tamamlamış, dışarıdaki hayata uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu sırada, uzun zamandır görmediği oğlundan gelen mektupla artık bir torunu olduğunu öğrenir ve oğlunun ailesini ziyaret etmeye karar verir. Şüphelerle dolu halde çıktığı bu yolculuk beklenmedik keşif ve sorgulamalara gebedir.

Dag Solstad, sıradışı kahramanı Bjørn Hansen’i konu alan üç romanından ikincisinde, utanç ve iletişimsizlik, baba-oğul ilişkisi ve nesillerin ilerleyişinin anlamı, toplum içinde oynanan roller gibi temaları deşmeyi sürdürüyor.

- Reklam -

“’17. Roman’ın büyük edebi gücü, tanrısıyla yalnız başına kaldığını hisseden bir adamın romanı olmasından ileri geliyor.” – Adresseavisen (Norveç)

“Günümüz İskandinavya’sının Kafka’sı” – Svenska Dagbladet (İsveç)

Toplamda 112 sayfadan oluşan romanın çevirmenliğini yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi yine Banu Gürsaler-Syvertsen üstleniyor. Eser Temmuz 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Dag Solstad eserleri ve yazarın Türkçedeki son kitabı 17. Roman hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Edebiyat dünyasından yeni haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çin'de Bulunan Antik Kafatası İnsansı Türüne Bir Yenisini Ekledi

Çin’de Bulunmuştu: Antik Çağlardan Kalma Kafatası Daha Önce Görülen Hiçbir İnsansı Türüne Benzemiyor

Dmitry Glukhovsky Hapis Cezasi

“Metro” Serisinin Yazarı Dmitry Glukhovsky Hapis Cezasına Çarptırıldı