in , ,

“Metro” Serisinin Yazarı Dmitry Glukhovsky Hapis Cezasına Çarptırıldı

Dmitry Glukhovsky Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştirmesi üzerine 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ünlü yazar dünya çapında “Metro” serisiyle tanınıyor.

Dmitry Glukhovsky Hapis Cezasi
- Reklam -
- Reklam -

Dmitry Glukhovsky Moskova’da görülen mahkemenin ardından 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rus yazar, ülkesinin Ukrayna’yı işgal etmesini bir Telegram gönderisiyle eleştirmişti. Ünlü yazar, o tarihten beri Rusya’nın “Arananlar” listesine de eklenmişti.

2002 yılında yayımlanan post-apokaliptik romanı Metro 2033 ile adını duyuran Rus yazar Dmitry Glukhovsky, Metro 2034 ve Metro 2035 ile maceraya yeni kitaplarla devam etmiş, ayrıca 2010’da yayımlanan 4A Games imzalı oyun ile farklı medyumlarda da başarılı bir performans göstermeyi sürdürmüştü.

Metro 2033 oyununu Last Light, Redux ve Exodus takip etmiş; Metro dünya çapında bilinen bir kültür markası hâlini almıştı.

- Reklam -

Andrii Korzinkin metro exodus

Bir süredir Rus hükümetiyle başı belada olan Dmitry Glukhovsky, geçen hafta Moskova’da görülen bir mahkemede “Rus silahlı kuvvetleri hakkında kasıtlı olarak yanlış bilgi yaymaktan” suçlu bulunarak 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapis Cezasına Çarptırılan Dmitry Glukhovsky Rusya’da Bulunmuyor

Uzun süredir Rusya’da ikamet etmeyen Dmitry Glukhovsky; Rusya’da muhalefeti susturmaya yönelik baskılar çerçevesinde hapis cezası verilen son sanatçı oldu. Geçen cuma günü ise hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny hakkında açılan davada suçlu bulunmuş ve 19 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra milletvekilleri, Rus hükümetinin savaşla ilgili söylemine karşı çıkan “sahte” bilgileri yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa tasarısını kabul etmişti.

Glukhovsky, sosyal medya kanallarında Rus askerlerini Ukrayna’da suç işlemekle suçlamış; Rus mahkemeleri tarafından sahte olduğu öne sürülen metin ve videolar paylaşmıştı.

- Reklam -

Dmitry Glukhovsky Hapis Cezası - Metro

Glukhovsky Nisan 2022 tarihinde, “Putin tarafından başlatılan savaşın her geçen gün daha korkunç ve insanlık dışı bir hâl aldığını ve savaşın başlatılmasına neden olan bahanelerin giderek daha önemsiz ve sahte göründüğünü” öne sürmüştü.

Yazar kariyeri boyunca Kremlin’i yüksek sesle eleştirmekten çekinmemiş ve Ekim 2022’de Rus hükümeti tarafından “ajan” olarak etiketlenmişti.

Kayıp Rıhtım’ın 2018 yılında yazar Dmitry Glukhovsky ile gerçekleştirdiği özel söyleşiyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Dmitry Glukhovsky’nin çarptırıldığı ceza hakkında sizlerin düşünceleri neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17. Roman - Dag Solstad

‘İskandinavya’nın Kafka’sı’ Dag Solstad’nın “17. Roman” Kitabı Türkçe Raflarında

Mısır'da 41 Milyon Yıl Öncesine Ait Balina Türü Keşfedildi

Antik Mısır’ın Kumları Altında 41 Milyon Yıl Öncesine Ait Eşine Rastlanmamış Bir Balina Türü Keşfedildi