Mısır’ın Feyyum Vahası bölgesindeki paleontologlar, tarih öncesi bir balina türünün kalıntılarını buldu. Bu özel keşif, balina atalarının karadan denize geçişinin belgelendiği 41 milyon yıl öncesine ait bir pencere sunuyor.
Keşfedilen tür, “Tutcetus rayanensis” adını taşıyor ve ismini Mısır’ın genç kralı Tutankhamun’dan ve bulunduğu yer olan Wadi El-Rayan Koruma Alanı’ndan alıyor.
Yeni türün kalıntıları, Mısır’ın Kahire şehrinin yaklaşık 70 mil güneybatısında bulunan Feyyum Vahası’nda 2012 yılında keşfedildi. Bu kalıntılarda, Mansoura Üniversitesi’nde paleontoloji doktora öğrencisi olan Abdullah Gohar liderliğindeki bir araştırma ekibi tarafından yürütülen yeni bir çalışmada belirtildiği üzere, yaklaşık 41 milyon yıl öncesine ait bir kafatası, çene, diş ve omurga parçaları bulundu.
Tutcetus’un tahmini boyu 2.5 metre ve yaklaşık 187 kilogram ağırlığında. Bu, Basilosaurid olarak bilinen en eski tamamen sucul yaşam sürmüş balina türlerinin içinde keşfedilen en küçük tür.
Eosen Dönemine Işık Tutan Kalıntılar, Balinaların Tamamen Sucul Yaşama Nasıl Geçtiğini Anlamımıza Yardımcı Olacak
Kahire Amerikan Üniversitesi’nden araştırma lideri Hesham Sallam, bu keşfin “tamamen sucul yaşama geçişin ilk evrelerinden birini belgelediğini” ifade ediyor. Basilosauridler, akıcı vücut yapıları, güçlü kuyrukları, yüzgeçleri ve çiftleşme amaçlı kullanılan arka uzuvları gibi balıklara benzer özellikler geliştirmişlerdi.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Erik Seiffert, “iletişim biyolojisi” dergisinde yayınlanan araştırmanın, Mısır’ın Batı Çölü’ndeki Eosen dönemi fosil sahalarının, balinaların erken evrimini ve tamamen sucul yaşama geçişini anlamak için dünyanın en önemli bölgelerinden biri olduğunu belirtiyor.
Mısırlı paleontologlar Abdullah Gohar, Mohamed Sameh ve Hesham Sallam
Feyyum Vahası, Kahire’nin 150 kilometre güneybatısında bulunuyor ve UNESCO Dünya Mirası olan “Wadi al-Hitan” yani Balinalar Vadisi’ne ev sahipliği yapıyor ve paleojen yatakları ile tanınıyor. Burası en eski balina formlarına ait yüzlerce fosili içeren bir hazine bulunduruyor. Feyyum, 56 ila 34 milyon yıl önce Eosen döneminde tropikal bir denizin altında yer alıyordu. Bu eski dönemin izleri Mısır’ın kumları arasında hâlâ canlı şekilde korunuyor.
Yeni keşfedilen tür hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: ABC News
Nuh Tufanı sonrası oraya kadar ulaşmış olması olası.