in ,

Gökbilimciler Uzayın Derinliklerinde Devasa Bir ‘Soru İşareti’ Tespit Etti

James Webb Uzay Teleskobu 1.470 ışık yılı uzaklıkta bilim insanlarını şaşırtan dev bir kozmik ‘soru işareti’ keşfetti.

Uzayda Devasa Bir 'Soru İşareti' Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu’nun güncel görüntülerine yakından bakınca, sizi ufak bir sürpriz bekliyor olabilir. Muhteşem yıldız doğumu sahnelerinin arka planında, bir soru işaretini andıran kıvrım ve ışık lekesi beliriyor.

Avrupa Uzay Ajansı’nın teleskobunu kullanan ekip geçen haziran ayında, Vela Takımyıldızı’nda Dünya’dan yaklaşık 1.470 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve aktif olarak oluşmakta olan iki genç yıldıza şimdiye kadarki en ayrıntılı bakışı sunan bir görüntüyü paylaştı. Görüntüde Herbig-Haro 46/47 olarak adlandırılan yıldızlar, milyonlarca yıl boyunca büyürken onları “besleyen” bir malzeme diskiyle çevrelenmiş olarak görülüyor.

Ancak, yıldızların hemen altında, büyüleyici derin uzay görüntüsünün arka planında, gece gökyüzünde asılı duran dev bir ’soru işaretine’ benzeyen bir nesne görünüyor.

- Reklam -

Uzayda Devasa Bir ’Soru İşareti’ Bulundu

Uzayın Derinliklerinde Görülen Şaşırtıcı Soru İşareti Şekli Ne Anlama Geliyor?

Bu nesnenin tam doğası henüz net değil; ancak uzak bir konumda bulunduğu düşünülüyor. JWST’nin operasyonlarından sorumlu olan Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ne (STScI) göre, en olası açıklama ’soru işaretinin’ aslında uzak bir galaksi ya da birbirlerinin çekim gücüne kapılan bir çift galaksi olduğu yönünde.

“Muhtemelen uzak bir galaksi ya da potansiyel olarak etkileşen galaksilerdir. Etkileşimleri soru işareti şeklinin bozulmasına neden olmuş olabilir.”

Genel olarak bir saha görüntüsünde nesnenin kırmızımsı renkte görünmesi, genellikle uzaklığının arttığının bir göstergesi olarak kabul edilir. Bu durum, evrenin hızla genişlemesi nedeniyle ışığın yolculuğu sırasında uzaması ve spektrumun daha kırmızı bölgelerine kaymasıyla gerçekleşir.

İki leke yaklaşık olarak aynı renkte görünüyor ve bu da ilginç bir olasılığı gündeme getiriyor: Bu lekeler, iki uzak galaksinin etkileşime girmiş olabileceği anlamına geliyor. Bu tür uzak galaksi etkileşimleri evrende sıkça görülen bir olgu ve yerçekimi etkisiyle bu galaksiler ilginç ve uzunlamasına şekillerde birleşebilirler.

- Reklam -

Gökbilimciler Uzayın Derinliklerinde Devasa Bir ’Soru İşareti’ Tespit Etti

Uzayın Sonsuzluğunda Gizemli İzler

Ancak bazı uzak galaksilerin tuhaf şekillerinin insan algısının rastgele düzenlemelerde anlamlı desenler görmesinin bir sonucu olan “pareidolia” adı verilen fenomen olduğuna dikkat çekiliyor. Örneğin Anten Galaksileri bükülmüş bir müzik notasını andıran bir görünüme sahip. Arp 23, biraz güle benziyor. Arp-Madore 2026-424 ise ürkütücü bir kafatasına benziyor.

ESA Webb web sitesinden tam boyutta görüntüyü indirip gözlemleyerek her şeyin doğasını düşünmeye dalabilirsiniz.

James Webb Uzay Teleskopu’nun yakaladığı yeni görüntüyü sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzayla ilgili yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: Science Alert, NDTV

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilkaysf ilkaysf dedi ki:

    Selam Edward Nygma ya da Riddler.

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    James tarafından tesadüfen keşfedilen soru işaretine yönelik yoğun ilgi üzerine kamuoyuna ITAV tarafından yapılan açıklamayı aynen aktarıyorum.

    “Ijon Tichy’nin güncelerinin kayıp 13. nüshasında bu soru işaretinin bulunduğu nokta ile ilgili çok tuhaf ve tuhaf olduğu kadar hazin de bir hikaye vardır. Malesef bu nüshayı geçenki teftişler esnasında kaybettik. Dolayısıyla biz ITAV olarak bu noktanın hikâyesini siz Tichst’lerle paylaşamıyoruz. Dolayısıyla gökyüzündeki bu noktanın olduğu yere ubik menşeili sprey boyayla ufak bir soru işareti koyduk. Umarız bir gün kaybettiğimiz günceyi buluruz ve Ijon Tichy Araştırma Vakfı olarak bu günceyi siz değerli okurlarla tekrar buluşturup bu soru işaretini de kozmik evrenin tozlu raflarına hep birlikte üfleriz.”

    Not: James alacağın olsun senin yüzünden foyamız ortaya çıktı, şimdi işin yoksa 13. nüshayı arada bul.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mısır'da 41 Milyon Yıl Öncesine Ait Balina Türü Keşfedildi

Antik Mısır’ın Kumları Altında 41 Milyon Yıl Öncesine Ait Eşine Rastlanmamış Bir Balina Türü Keşfedildi

Stephen King The Last Voyage of.the Demeter Yorum

Stephen King ve Guillermo del Toro’dan Yeni “Dracula” Filmi “The Last Voyage of The Demeter”e Övgü