in

Redhouse’un Kayıp Türkçe Sözlüğü Bulundu

Redhouse’un kayıp Türkçe sözlüğü gün yüzüne çıkartılıyor. Wikilala, “el-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye” adlı eseri dijital ortama aktaracak.

redhouse kayıp türkçe sözlük wikilala
- Reklam -
- Reklam -

Redhouse’un kayıp Türkçe sözlüğü bulundu. Sir James William Redhouse’un 20 yıldan uzun süre emek harcadığı, “el-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye” adlı 10 ciltlik kayıp Türkçe sözlüğü ortaya çıkartıldı. Wikilala platformu, sözlüğün yakında dijital platformda olacağını duyurdu.

1811-1892 yılları arasında yaşayan İngiliz dil bilgini, çevirmen ve sözlük yazarı James Redhouse, özellikle sözlük alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında bir tanınırlığa sahip.

Osmanlı zamanında basılan kitap, dergi, gazete ve dergileri dijital ortama taşımak üzere yayına başlayan Wikilala Projesi, Twitter hesabı üzerinden heyecan verici bir duyuru yaptı.

- Reklam -

redhouse kayıp türkçe sözlük

Wikilala’dan Dr. Harun Tuncer de mutluluğunu şu sözlerle paylaştı:

“Biz şöyle bir güzelliğe vesile olduk! Canım Redhouse’un sözlüğü artık bulundu ve yakında erişime açılacak.”

Sözlük, Redhouse’un 1892 yılında yaşamını yitirmesi nedeniyle yarım kalmıştı.

Redhouse’un Kayıp Türkçe Sözlüğü Tüm Ciltleri ile Dijital Ortama Aktarılıyor

Türkçe sözlük dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Sir James William Redhouse’un Osmanlı Türkçesi hakkında hazırladığı sözlükler ve gramer çalışmaları, günümüzde hâlâ önemini koruyor.

- Reklam -

Toplamda 10 ciltten oluşan “el-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye”nin uzun süredir kayıp olduğu ifade edilen ciltleri gün yüzüne çıkartılmaya hazırlanıyor. Eserin 4. cildinin Royal Asiatic Society’de muhafaza edildiği biliniyordu. Öte yandan Doç. Dr. Şermin Kalafat da Bir Sözlüksel Bilmece: Redhouse’un Kayıp Türkçe Sözlüğüne Ne Oldu? adlı makalesinde eserin dört cildini bulduğunu duyurmuştu. Şimdi ise bütün ciltler dijital ortamda bir araya gelme fırsatına erişiyor.

“el-Hazînetü’l-Azîziye fi’l-Lügati’l-Osmâniyye”nin yakın zamanda bütün ciltleriyle Wikilala üzerinden erişime açılacağı aktarıldı. Ancak açılış günü hakkında net bir tarih belirtilmedi.

Wikilala platformu kültür, sanat, tarih, edebiyat ve mimari dahil, hemen hemen bütün bilim dallarında çalışan araştırmacılar ve meraklılar için iki yüzyıl boyunca gözden uzak kalmış metinleri tekrar erişime açmak için çaba gösteriyor. 1792 yılından 1928’e uzanan arşivde, milyonlarca sayfa içerik bulunuyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Wikilala

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

heat 2 roman michael mann

Michael Mann’in Kült Suç Filmi “Heat”in Devam Hikâyesi Roman Oluyor

Gözlerimiz Kamaşırdı Dehşetten - Kadir Daniş

Kadir Daniş’ten Polisiye, Fantazi ve Bilimkurguyu Buluşturan Bir Roman: “Gözlerimiz Kamaşırdı Dehşetten”