in , ,

Çin’de Bulunmuştu: Antik Çağlardan Kalma Kafatası Daha Önce Görülen Hiçbir İnsansı Türüne Benzemiyor

Çin’de bulunan insan kafatası fosili, önceden keşfedilmiş hiçbir insansı türüyle benzerlik taşımıyor. Bilinen insan soy ağacı yeni keşifle değişebilir.

Çin'de Bulunan Antik Kafatası İnsansı Türüne Bir Yenisini Ekledi
- Reklam -
- Reklam -

Çin’de bulunan antik bir insan fosilinin, bilinen hiçbir hominin (insansı) türüne benzemediği keşfedildi. Neandertallere, Denisovalılara ve insanlara benzemeyen bu antik çağdan kalma kafatası fosili, insan evrim ağacına yeni bir dal gerektirdiğini gösteriyor.

HLD 6 olarak adlandırılan ve henüz sınıflandırılmamış olan bu hominin türüne ait çene, kafatası ve bacak kemikleri, ilk defa 2019 yılında Doğu Asya’daki Hualongdong’da keşfedildi. O zamandan bu yana Çin Bilimler Akademisi (CAS) uzmanları, kalıntıları bilinen bir soyla eşleştirmek için uğraş verdi.

Homininin yüz yapısı modern insan türüne benziyor. Ki bu tür, Homo erectus’tan 750.000 yıl önce ayrılmıştı. Ancak bireyin çene yapısı, 400.000 yıl önce Neandertallerden ayrılan Asya’da yaşayan eski bir hominin türü olan Denisovalılar gibi görünüyor.

- Reklam -

Çin’de Keşfedilen Gizemli Kafatası Çözülemeyen Bir Sırra Işık Tutabilir

Çin'de Bulunan Antik Kafatası İnsansı Türüne Bir Yenisini Ekledi

Çin Xi’an Jiaotong Üniversitesi, İngiltere York Üniversitesi ve İspanya İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezi araştırmacılarıyla birlikte CAS’taki uzmanlar, tamamen yeni bir soy keşfettiklerine inanıyorlar; bize modern insanları veren dal ile Denisovalılar gibi bölgedeki diğer eski homininleri veren dalın bir melezi.

Çin’de bulunan Pleistosen dönemine ait pek çok hominin fosili genellikle tek bir soy türüne kolayca sığdırılamadı. Bu nedenle bu kalıntılar genellikle modern insanlığa giden düz bir yolda ara tür varyasyonları olarak açıklanıyor; örneğin Homo sapien’in arkaik bir örneği veya Homo erectus’un gelişmiş bir formu olarak.

Ancak bu oldukça doğrusal, basit yorum tartışmalıdır ve geniş çapta kabul görmemektedir. Homo erectus Endonezya’da yaklaşık 100,000 yıl öncesine kadar varlığını sürdürdü, ancak yakın zamanda Doğu Çin’de bulunan kalıntılar, daha modern hominin soy türlerine daha fazla benzemektedir.

Avrupa ve batı Asya’daki Neandertal genom çalışmaları, Orta ve Geç Pleistosen döneminde yaşamış dördüncü bir hominin soy hattının kanıtlarını sunmuştu. Ancak bu soy hattı, fosil kayıtlarında henüz resmi olarak tanımlanmış değil.

Eski Kalıntılar Yeni Hikâyeler Anlatıyor: Asya’nın Üç Farklı Hominin Soy Hattı

Çin'de Bulunan Antik Kafatası Daha Önce Görülen Hiçbir İnsana Benzemiyor

- Reklam -

Belki de Çin’de bulunan antik kalıntılar, bu evrimsel sırrın çözülmesine yardımcı olabilir. 12-13 yaşlarındaki çocuğa ait fosilize çene ve kafatası, modern insan benzeri yüze sahip olmasına rağmen, uzuvlar, kafatası kapağı ve çene daha ilkel özelliklere sahip gibi görünüyor.

Bu sonuçlar, modern insan evrim yolunu karmaşıklaştırıyor. Çin’de Homo sapiens’in görünmesi 120.000 yıl öncesine dayanıyor olsa da, bazı modern özelliklerin bu tarihten çok önce var olduğu anlaşılıyor. Homo sapiens ve Neandertallerin son ortak atasının güneybatı Asya’da ortaya çıktığı ve sonra tüm kıtalara yayıldığı teorisi, daha fazla arkeolojik araştırmayla doğrulanmayı bekliyor.

Bu ilgi çekici çalışma Human Evolution dergisinde yayınlandı. Geçmişin sırlarını çözmek için araştırmaların devam edeceği bir gerçek.

Daha önce de Kuzeydoğu Çin’de bulunan ve modern insanların en yakın akrabası olarak tanımlanan Ejderha İnsan türü dikkatleri üzerine çekmişti.

Sizce geçmiş henüz bilmediğimiz daha ne gibi sırlar saklıyor olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:
  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Tüfek Mikrop Çelik’te Diamond sanki bundan bahsediyordu. Hatta Adem-Havva öğretisinin sonu olabilir eğer Afrika’daki kalıntılarla aynı tarihlere aitseler falan diyordu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Emily Blunt - A Quiet Place 3

Emily Blunt “A Quiet Place 3” Filmine Dönüş Şartını Açıkladı: “Tam Kadro Olmalı”

17. Roman - Dag Solstad

‘İskandinavya’nın Kafka’sı’ Dag Solstad’nın “17. Roman” Kitabı Türkçe Raflarında