in ,

Dünyanın En Büyük Zaman Kapsülü 6.000 Yıl Sonra Açılacağı Günü Bekliyor

Dünyanın en büyük zaman kapsülü, 6.000 yıl sonra Dünya’da yaşayacak olası medeniyetlere 20. yüzyıldan kesitler sunmayı hedefliyor.

Zaman Kapsülü
- Reklam -
- Reklam -

6.000 yıl sonra eğer hâlâ Dünya’da yaşayan birileri olursa günümüzden yaklaşık 100 yıl önce mühürlenen dünyanın en büyük zaman kapsülü sayesinde kısa bir süreliğine geçmişe yolculuk yapacak.

Filmler, kitaplar ve resmi belgeler; kendi zamanından esintiler taşıyabilir. Ancak Uygarlığın Mahzeni (Crypt of Civilization) adlı bu zaman kapsülü, tüm bunlardan daha fazlasını geleceğe taşımayı amaçlıyor. Kapsül, geleceğin halklarına geçmişte yaşamın nasıl bir şeye benzediğini göstermek amacıyla ziyaret edebilecekleri bir mekân formunda tasarlanmış.

1930’lu yıllarda Dr. Thornwell Jacobs Antik Mısır’ı incelemiş ve ellerinde ne denli az doğru bilgi bulunduğunu görüp afallamıştı.

- Reklam -

Zaman Kapsülü İlhamını Piramitlerden Alıyor

Jacobs, araştırmaları sırasında Antik Mısır’a dair bilinenlerin neredeyse tamamının piramitlere ve Asurlulardan kalan birkaç tablete dayandığını fark etmişti. Bu nedenle geleceğin tarihçilerinin geçmişe biraz daha yakından bakabilmelerini sağlamayı hedefleyerek ilk modern zaman kapsülünü yaratmaya karar verdi.

Kapsül, Jacobs’ın o sıralar rektörlük görevini yürüttüğü Amerika’nın Georgia eyaletinde bulunan Oglethorpe Üniversitesi bünyesindeki kullanılmayan bir yüzme havuzunda açılacağı günü bekliyor.

En Büyük Zaman Kapsülü

Kapsül, 1930’lara ait objeler ve son 6.000 yılda insanoğlunun öğrendiklerini içeriyor. Ancak Jacobs’ın nesneleri seçerken zamanının önyargılı inançlarına oldukça yer verdiği de belirtiliyor. Bu sebeple kapsülün, 1930’ların Amerika’sını tam anlamıyla yansıtamayacağı hatırlatılıyor.

Kapsülde yer alanlar arasında bir Donald Duck modeli, ünlü klarnetçi Artie Shaw’un kayıtları, 1898’den itibaren fotoğraflanan olayları gösteren filmler; mikrofilmle kaydedilmiş 100 kitap dahil birçok parça bulunuyor. Ayrıca kapsülde tüm nesneleri ve kullanımlarını açıklayan bir adet de ‘book of records’ (kayıtlar kitabı) da yer alıyor.

Öte yandan mahzende altın, gümüş ya da değerli mücevher gibi eşyalara yer verilmiyor.

Jacobs, bir dil engeliyle karşılaşılması olasılığına karşı kapsüle her nesnenin resmini ve bu nesnelerin İngilizce adlarını söyleyen bir fonograf da eklemişti.

- Reklam -

Jacobs, kapsülün 28 Mayıs 8113 tarihinde açılması gerektiğine karar vermişti.

Zaman Kapsülü ABD

Jacobs, bu tercihini Mısır takviminin oluşturulmasından o güne dek 6.177 yıl geçmesiyle açıklamıştı. Böylece kapsülü açanların kendi zamanlarıyla Antik Mısır arasındaki tarihin tam orta noktasında yer alan dönemi anlayabilmelerini sağlayacaktı.

“Hayat Dolu Bir Mahzen”

Oglethorpe Üniversitesi Uluslararası Zaman Kapsülü Derneği’nin kurucu ortağı Paul Hudson, “Uygarlığın Mahzeni”nin ‘hayat dolu’ olduğuna inanıyor:

“Yaşayan, nefes alan bir şey. Benden daha yaşlı ve hepimizden daha büyük. 8113 yılında kapsülü açan bir kültür antropoloğunu hayal edebiliyor musunuz? Bir hazine sandığı bulmak gibi olurdu. Diş ipi gibi şeyler dahi büyüleyici olurdu.”

Kapsül, 28 Mayıs 1940’ta resmen mühürlendi ve yaklaşık 6.000 yıl sürmesi planlanan bir karanlığa terk edildi.

Siz bu zaman kapsülü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yarınlara bırakılması gereken bilgiler neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Unilad

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yaşam Kullanma Kılavuzu - Georges Perec

Georges Perec’in Büyülü Dünyası “Yaşam Kullanma Kılavuzu” Türkçede Yeniden Canlanıyor

Lost Dizisi liste

LOST Dizisi Hakkında Az Bilinen 21 Detay