in ,

Antik Mısır’dan Kalma Gizemli Sualtı Kentindeki Tapınakta Sırlarla Dolu Hazineler Bulundu

Antik Mısır’dan kalma batık kent Thonis-Heracleion’daki bir tapınak kalıntıları arasında yeni hazineler gün yüzüne çıkartıldı.

Antik Mısır'dan Kalma Batık Kentte Hazineler Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısır toprakları gizemli hazinelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Batık kent Thonis-Heracleion’da yeni bir keşfe imza atıldı.

Mısır’ın Akdeniz kıyısındaki bir kanalın keşfi sırasında su altındaki bir tapınak ve kutsal alanda göz kamaştırıcı hazineler bulundu. Yeni keşif Antik Mısır’ın tarihi zenginliklerine yeni bir pencere aralıyor.

Tapınak M.Ö. 2. yüzyılda gerçekleşen büyük bir felaket sırasında kısmen yıkılmıştı. Başlangıçta Antik Mısır tanrısı Amun’a adanmış olan bu tapınak o dönemin firavunlarının gücünün sembollerini almak için ziyaret ettiği önemli bir yerdi. Avrupa Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nden gelen bir açıklamaya göre tapınak şu anda harabe halinde ve günümüz Mısır kıyısından yaklaşık 7 kilometre uzakta bulunan Thonis-Heracleion’un antik liman şehrinin bir parçasıydı. Şehir büyük bir deprem ve gelgit dalgalarının toprağı eritip Nil deltasına gömülmesi sonucunda yok olmuştu.

- Reklam -

Antik Mısır’dan Kalma Batık Kentte Hazineler Keşfedildi

Tapınak keşfi sırasında arkeologlar gümüşten yapılmış ritüel araçlar, altın takılar, antik parfümler veya yağlı merhemleri tutmak için kullanılan kaymaktaşı kaplar gibi çeşitli hazineler ve sırlar ortaya çıkardı. Bu nesneler felaketin büyüklüğüne rağmen sağlam kalmış ve günümüze dek korunmuştu.

Sualtındaki Antik Mısır Hazineleri: Thonis-Heracleion’un Göz Alıcı Keşfi

Antik Mısır’dan Kalma Batık Kentte Hazineler Keşfedildi

Bunların yanı sıra tapınağın doğusunda aşk tanrıçası Afrodit’e adanmış bir Yunan kutsal alanı bulundu. Bu alanda da çok sayıda sanat eseri ve eşya yera alıyordu. Yeni bulgular M.Ö. 688 ila 525 yılları arasındaki Saïte hanedanlığı döneminde Yunanların kente ticaret yapmalarına ve yerleşmelerine izin verildiğini gösteriyor. Kutsal alan ayrıca Yunan silahlarının bir depo olarak kullanıldığına işaret ediyor. Bu da bölgenin erişimini savunmak için Yunan paralı askerlerin bulunduğu anlamına geliyor.

IEASM başkanı ve kazıları yöneten Fransız sualtı arkeoloğu Franck Goddio açıklamasında şunları söyledi:

- Reklam -

“Tufanın şiddetine ve büyüklüğüne rağmen bozulmadan kalan böylesine hassas nesneleri keşfetmek son derece duygusal.”

Antik Mısır’dan kalma batık kent Thonis-Heracleion’daki bir tapınak kalıntıları arasında yeni hazineler gün yüzüne çıkartıldı.

Kısa bir süre önce de ülkenin Feyyum Vahası bölgesinde 41 milyon yıl önce yaşamış yeni bir balina türü keşfedilmişti.

Antik Mısır döneminden kalma hazinelere dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Leonardo DiCaprio The Dark Knight Rises'ta Riddler Olacaktı

Leonardo DiCaprio’nun “The Dark Knight Rises”ta Riddler Rolünü Canlandırmaya Çok Yaklaştığı Ortaya Çıktı

Hollywood Senarist Grevi Sona Eriyor

Hollywood’daki Senarist Grevi Sona Eriyor: Yazarlar ve Stüdyolar Prensip Anlaşmasına Vardı