in ,

Hollywood’daki Senarist Grevi Sona Eriyor: Yazarlar ve Stüdyolar Prensip Anlaşmasına Vardı

Senarist grevi geçici anlaşmanın imzalanmasıyla sona erdi. Hollywood yazarları, 5 aylık grevin ardından mutlu sona ulaştı.

Hollywood Senarist Grevi Sona Eriyor
- Reklam -
- Reklam -

Senarist grevi dün gece imzalanan geçici anlaşmayla birlikte sonlandı. Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında 5 aydır devam eden görüşmeler başarıyla sonuçlandı.

Anlaşmada hâlâ son onay verilmedi. Ancak müzakereler verimli geçtiği için grev ertelendi. WGA yönetimi nihai anlaşmanın bu salı oylanmasını bekliyor.

Yapılacak yeni sözleşme, tüm sektörlerdeki yazarlar için önemli kazanımlar ve korumalar içeren istisnai bir sözleşme olarak görülüyor. WGA, 146 günlük grev boyunca üyelerinin gösterdiği dayanışmayı takdirle karşıladığını ifade ediyor.

- Reklam -

Hollywood’daki senaristler geçen mayıs ayında, 15 yılın ardından greve gitme kararı almıştı. Yapay zekânın kullanımının sınırlandırılması, akış servislerindeki gösterimlerden adil gelir paylaşımı yapılması, yazar odasındaki senarist sayılarının iyileştirilmesi gibi başlıklar içeren taleplerle yola çıkan WGA, uzun soluklu bir greve imza attı.

Senarist Grevi Sona Eriyor

Senarist Grevi Uzun Süren Müzakerelerin Ardından Noktalandı

Amerika Yazarlar Birliği ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği arasında beş aydır süren anlaşmazlık sona erdi. WGA’in baş müzakere ekibi, AMPTP başkanı ve büyük stüdyo başkanları arasında yapılan dün geceki toplantıda pazarlık aşaması tamamlandı.

Geçen hafta boyunca Netflix CEO’su Ted Sarandos, Disney CEO’su Bob Iger, Warner Bros Discovery CEO’su David Zaslav ve Universal’ın İçerikten Sorumlu Başkanı Donna Langley gibi sektörün büyük stüdyolarının yöneticilerinin de katıldığı bir dizi toplantı gerçekleştirildi.

Müzakereler hafta sonu boyunca devam etti ve nihai sözleşme konusunda anlaşma sağlandı. Anlaşma henüz resmi onayı almadı ancak pazar akşamı itibarıyla mevcut grev için erteleme kararı alındı.

- Reklam -

WGA gideceği oylamanın ardından salı günü resmi açıklamayla süreci noktalamaya hazırlanıyor. Sendika üyelerine gönderdiği mektupta prensip anlaşmasına vardıklarını belirtirken üyelerinden son bir defa sabırlı olmalarını istedi.

“Büyük bir gururla söyleyebiliriz ki bu anlaşma, üyelerin her sektöründeki yazarlar için anlamlı kazanımlar ve korumalar içeren istisnai bir anlaşmadır.”

Video Oyun Sanatçıları Grev

Öte yandan temmuz ayında başlayan Hollywood oyuncularının grevi hâlâ devam ediyor ve süreç henüz pazarlık aşamasına geçebilmiş değil.

Senarist grevinin sonlanması hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından en yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Collider

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Antik Mısır'dan Kalma Batık Kentte Hazineler Keşfedildi

Antik Mısır’dan Kalma Gizemli Sualtı Kentindeki Tapınakta Sırlarla Dolu Hazineler Bulundu

Bennu Asteroidi Örnekleri Dünya'ya Geldi

NASA’nın Bennu Asteroidinden Aldığı Örnekler Dünya’ya Ulaştı: Yaşamın Başlangıcına Dair İpuçları Verebilir