in , ,

Senaristlerin Ardından Hollywood Oyuncuları da Greve Gitme Kararı Aldı

Hollywood oyuncuları greve gidiyor. 60 yılı aşkın bir süre sonra ilk defa yazarlar ve oyuncular eş zamanlı kararı aldı.

Hollywood Oyuncuları Grev Kararı
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood oyuncuları grev için düğmeye bastı. Dizi ve sinema sektöründeki oyuncuları temsil eden Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) müzakere süresinin dolmasından sonra grev çağrısında bulundu. 60 yılı aşkın bir süre sonra oyuncu ve yazarlar eşzamanlı olarak greve gidiyor.

Yaklaşık 160.000 Hollywood oyuncusunu temsil eden SAG-AFTRA geçen aylarda sendikanın grev kararını verebilmesi için üyelerini oy vermeye çağırmıştı. Sendika grev kararının oy birliğiyle alındığı söylerken büyük stüdyoların aktörlere adil bir anlaşma sunmamasını da gerekçe gösteriyor. Yapılan resmî açıklama ise şu şekilde:

“Dört haftayı aşan müzakerelerin ardından büyük stüdyolar ve Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony ile Warner Bros. Discovery gibi yayın platformlarını temsil eden Motion Picture and Television Producers Birliği (AMPTP), SAG-AFTRA üyeleri için önemli konularda adil bir anlaşma teklif etmek konusunda isteksizliğini sürdürüyor.”

- Reklam -

Hollywood Oyuncuları Grevi

SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher da perşembe sabahı yaptığı açıklamada şirketlerin masadaki konularla ilgili adil bir anlaşmaya varana dek greve devam edeceklerini aktardı.

“Şirketler, bazı konularda anlamlı bir şekilde müzakere etmeyi reddettiler ve bazı diğer konuları tamamen görmezden geldiler. Onlarla iyi niyetle müzakereye yanaşana kadar anlaşmaya varmamız mümkün değil. Birlikte hareket etmek ve üyelerimizin adına grev önerisinde bulunmak dışında başka seçeneğimiz yok. Kurul bu sabah konuyu tartışacak ve kararını verecek.”

Hollywood Oyuncuları Grevi ile Sinema Sektörü Zor Bir Sınavın Eşiğinde

Hollywood oyuncuları grevinin yazın en önemli filmlerine yönelik tanıtım çalışmaları üzerinde büyük etkiler yaratması bekleniyor. Oppenheimer’ın bu akşam gerçekleşmesi planlanan Londra galası, oyuncuların grev başlamadan önce etkinliğe katılabilmesi için bir saat öne alındı. Barbie ve Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One gibi diğer büyük bütçeli filmler dünya prömiyerlerini zaten gerçekleştirmiş olsa da, başrol oyuncuları gelecek tanıtım etkinliklerine katılım konusunda birtakım kısıtlamalarla karşılaşabilecek.

Bununla birlikte Hollywood filmleri etkilenen tek etkinlik olmayabilir. Emmy Ödülleri’nin sonbaharın sonuna ya da gelecek yıla ertelenebileceği gelen iddialar arasında. 20 Temmuz’da başlayacak en büyük çizgi roman ve sinema etkinliklerinden birisi olan San Diego Comic-Con’un da grevden etkileneceği, oyuncuların sempozyumlarda yer almayacağı ve filmlerin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmeyeceği ifade ediliyor.

Hollywood Oyuncuları Grev Kararı Aldı

Öte yandan sektörün en büyük stüdyolarından birisi olan Disney, yazar ve oyuncuların grev kararına rağmen yeni çıkış yapan Haunted Mansion filminin galasını Disneyland’de gerçekleşeceğini duyurdu. Son bilgilere göre filmin oyuncuları LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish ve Jamie Lee Curtis gibi oyuncular galada yer almayacak.

Grev kararı verilmeden önce Hollywood’un tanıdık yüzleri grev yapmaya istekli olduklarını açıkça belirtmişlerdi. Haziran ayının sonlarında Meryl Streep ve Jennifer Lawrence gibi oyuncuların imzaladığı bir mektupta, tarihî önem taşıyan bir sözleşme müzakeresinde vasat bir anlaşmaya razı olunmaması için sendika liderlerine çağrı yapılmıştı.

- Reklam -

Dev Şirketler Sendikanın İsteklerini Gerçekçi Bulmuyor

Sektörün büyük isimleri Netflix ve Walt Disney Co. dahil olmak üzere birçok ismi temsil eden The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) grubu ise “SAG-AFTRA’nın anlaşmaya varmadan masadan kalkması konusunda çok üzgün olduklarını” dile getiriyor. Grup, anlaşma bünyesinde “tarihi bir ücret ve pay artışına” gidildiğini ve “oyuncuların dijital benzerliğinin korunmasının hedeflendiği daha önce görülmemiş bir Yapay Zekâ anlaşmasının teklif edildiğini,” ifade ediyor.

“SAG-AFTRA müzakerelere devam etmek yerine, geçimini bu endüstri üzerinden sağlayan binlerce kişi için mali sıkıntıları derinleştirecek bir yol izlemiştir.”

Hollywood Oyuncuları Grevi

Disney ile 2026 yılına dek sürecek yeni bir anlaşmaya imza atan CEO Bob Iger ise çarşamba günü CNBC’ye verdiği demeçte sendikanın gerçekçi taleplerle gelmediğini söylüyor. Sektörün Koronavirüs pandemisi sonrasında kendisini yeni yeni toparladığının altını çizen Iger, grevlerin çok yanlış bir zamanda başladığını ifade ediyor.

“Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Bu karışıklığa yeni bir şeyler eklemek için en kötü zaman.”

Yazarlar ve oyuncuların eşzamanlı grevi, ABD’deki sinema ve TV sektörünü ciddi bir açmaza doğru sürükleyebilir. Bununla birlikte uluslararası yapımların bu dönemde bir adım daha öne çıkacağı tahmin ediliyor.

Siz Hollywood oyuncuları tarafından alınan grev kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve sinema dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian, Reuters

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Bizimkiler de dizi süreleri, çalışma şartları vb. konularda greve gitsinler. Eski tas eski hamam, devam. :slight_smile: Neyseki dizi izlemiyorum.

  2. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Büyük şirketler için iyi olur, azıcık burunları sürtülsün bakalım. Disney, Netflix hepsi sırf para kazanma derdinde gibi geliyor bana. Oyuncular onlara yanaşmayınca ne yapacaklar merak ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Final Fantasy 16 Başlangıcı

“Final Fantasy 16”nin Başlangıcı Serinin İlk Oyunundan Esinleniyor

Bilinen Evrendeki En Eski Süper Kütleli Kara Delik Bulundu

Büyük Patlama’dan 570 Milyon Yıl Sonra Oluşmuş ‘Evrenin En Eski Aktif Kara Deliği’ Keşfedildi