in ,

NASA’nın Bennu Asteroidinden Aldığı Örnekler Dünya’ya Ulaştı: Yaşamın Başlangıcına Dair İpuçları Verebilir

Bennu asteroidinden örnekler taşıyan NASA kapsülü OSIRIS-REx Dünya atmosferine girerek başarılı şekilde iniş yaptı.

Bennu Asteroidi Örnekleri Dünya'ya Geldi
- Reklam -
- Reklam -

Bennu asteroidinden Dünya’ya başarıyla getirilen örnekler Güneş Sistemi’nin doğuşundan yaşamın başlangıcına dair ipuçları verebilir. NASA’nın OSIRIS-REx kapsülü dün gece evine geri döndü.

Güneş Sistemi’nin doğuşu ve Dünya’da yaşamın başlangıcı da dahil birçok ipucunu taşıyan OSIRIS-REx pazar günü Dünya atmosferine girdi. 7 yıl süren ve 4 milyar dolara mal olan dramatik yolculuk ABD’nin Utah eyaletindeki hedefine paraşüt destekli bir iniş gerçekleştirdi.

2016’da yola çıkan ve 2020 yılında Bennu olarak bilinen göktaşından topladığı kaya ve toprak örnekleriyle yüklü 110 kiloluk kapsül Dünya’ya geri döndü.

- Reklam -

Yaklaşık 20 yıldır proje üzerinde çalışan ve Arizona Üniversitesi’nde görev alan Dante Lauretta iniş sonrası düzenlenen basın toplantısında, iniş anına dair şunları kaydetti:

“Kelimenin tam anlamıyla gözyaşlarına boğuldum. Muhtemelen şu anda bunu düşünerek ağlayacağım. Çünkü o an eve ulaştığımızı anladığım andı.”

“Tüm enerjimi ve irademi bu işi başarıya ulaştırmak için harcadım. Paraşütün açıldığı an, her şeyin sona erdiğini biliyordum. O andan itibaren yaşanabilecek hiçbir sürpriz kalmamıştı. Çok büyük bir rahatlama, minnettarlık, gurur, huşu, kendimi gerçekten rüya görmediğime ikna etmeye çalıştım… Paraşütün açıldığını, kapsülün aşağı indiğini ve bilim hazinesini aldığımızı görmek.”

Bennu Asteroidi Örnekleri

Bennu Asteroidinden Örnekler Güvenle Dünya’ya İndi

İnişin ardından kapsülün sağlam olduğu ve içerisine herhangi bir dünyevi maddenin karışmadığı onaylandı. Akabinde bir helikopter kapsülü Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde yer alan laboratuvara götürmek üzere yola çıktı.

Lauretta sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün benim için neredeyse 20 yıllık bir maceranın sonuna geldik. Ana paraşütün açılmasını beklerken nabzım çok hızlı atıyordu. Ve işe yaradı, hem de olağanüstü iyi bir şekilde. Vay be, inişi gerçekleştirdik!”

- Reklam -

Apollo’nun ay programından bu yana bir ABD uzay aracı tarafından Dünya’ya getirilen en büyük dünya dışı materyal koleksiyonu olan Bennu örnekleri, 4.5 milyar yıl önce güneşi ve gezegenleri oluşturan hammaddeyi temsil ediyor.

Bennu Asteroidi

Dünya’daki Yaşamın Kökenine Işık Tutacak

Lauretta daha önce yaptığı açıklamada Bennu’nun önemine şu sözlerle dikkat çekmişti:

“Güneş Sistemi’nin şafağına geri dönüyoruz, Dünya’nın neden yaşanabilir bir dünya olduğuna – okyanuslara ve koruyucu bir atmosfere sahip uzaydaki bu nadir mücevher olduğuna – dair ipuçları arıyoruz. Tüm bu örneklerin gezegen sistemimizin oluşumunun çok erken dönemlerinde karbon zengini bu asteroitler tarafından (Dünya’ya) getirildiğini düşünüyoruz.

“Ve tabii ki en büyük soru -ki benim de bilimsel araştırmalarımı yönlendiren sorudur bu- yaşamın kökeni. Yaşam nedir? Nasıl ortaya çıkmıştı? Ve neden Dünya’da ortaya çıktı? … Bu tür bir malzemeyi, belki de bu asteroitlerin [Dünya tarihinin] başlangıcında taşıdıkları yaşam tohumlarının temsilcilerini geri getirdiğimize inanıyoruz.”

Houston’daki ilk analizlerin ardından NASA Bennu asteroidinden aldığı örnekleri dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılarla paylaşacak.

Bennu’dan alınan örnekler sayesinde ne gibi soruların yanıtlanacağını düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından daha fazla içerik için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hollywood Senarist Grevi Sona Eriyor

Hollywood’daki Senarist Grevi Sona Eriyor: Yazarlar ve Stüdyolar Prensip Anlaşmasına Vardı

garfield hakkında bilgi

Garfield Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek: Çizgi Diyarın Tembel Kedisi