in ,

Milenyum Kamerası 1.000 Yıl Sürecek Görevine Başladı: Fotoğrafın Hazır Olması 3023 Yılını Bulacak

Milenyum Kamerası projesi için çalışmalar başladı. Arizona’da hayata geçirilen çalışmada, pozlaması 1.000 yıl sürecek bir fotoğraf çekilecek.

Milenyum Kamerası 1.000 Yıllık Fotoğraf Çekimine Başladı
- Reklam -
- Reklam -

Milenyum Kamerası projesi kapsamında pozlama süresi 1.000 yılı bulacak özel bir fotoğraf çekilmeye hazırlanıyor.

Arizona Üniversitesi’nden ileri görüşlü bir profesör, gelişen Tucson manzarasının eşsiz bir görsel kaydını oluşturmak amacıyla 1.000 yıl sürecek bir fotoğraf projesine başladı. Üniversitenin güzel sanatlar fakültesinde araştırma görevlisi olan 52 yaşındaki Jonathon Keats, Milenyum Kamerası adını verdiği ilkel bir iğne deliği kamerasını, görkemli bir dağ silsilesinin fonunda, yeni konut gelişimi için planlanan bir çöl genişliğine bakan sağlam bir çelik direğin üzerine kurdu.

Keats, fotoğrafik çabasını yalnızca sürekli değişen manzaranın belgelenmesi olarak değil aynı zamanda önümüzdeki bin yıl içinde insanlığın “çevremiz üzerindeki derin etkisi” üzerine düşünmeye sevk eden “felsefi bir araç” olarak tasarlıyor. Kamera süper uzun pozlamasıyla manzaranın uğradığı değişimi 3023 yılında ortaya çıkaracak.

- Reklam -

Geçmişten Gelen Bir Teknoloji: Milenyum Kamerası

Milenyum Kamerası 1.000 Yıllık Fotoğraf Çekimine Başladı

Geçmişi M.Ö. 500 yılına kadar uzanan antik iğne deliği kamera tekniği, dayanıklılığı ve zamansız doğası nedeniyle Keats tarafından bilinçli olarak seçildi. Modern dijital kameralardan uzak duran Keats şunları söyledi:

“Dijital bir kameranız varsa 300 yıl sonra kimse pilleri değiştirmeyi hatırlamayacak [ve] 1.000 yıl sonra insanlar fiziksel bir fotoğrafın nasıl geliştirileceğini bilmeyebilir.”

Basit bir mekanizmayla çalışan düşük teknolojili kamera, güneş ışığını bir iğne deliğinden geçirerek arkadaki ışığa duyarlı filme yansıtıyor ve zaman içinde gelişen manzarayı kademeli olarak kaydediyor. Keats Rönesans yağlı boya tekniğini benimseyerek, solan ama kalıcı bir yüzey oluşturmak için ponza ve sarımsakla işlenmiş bakır üzerine kırmızı kök boya pigmenti kullanıyor.

Korozyona karşı dayanıklı olması için 24 ayar altından delinen iğne deliği, Keats’in “zaman kapsülü” ile “zaman içinde bir portal” olarak tanımladığı ve manzaranın evrimine ilişkin yorumlara davetiye çıkaran bir görüntüyle sonuçlanacak. Manhattan’ın potansiyel bin yıllık pozuyla paralellikler kuran Keats, günümüz gökdelenlerinin yüzyıllardır ayakta duran yapıların fonunda hayalet figürlere benzer şekilde sadece belli belirsiz görüneceğini öne sürüyor.

- Reklam -

Fotoğrafın 1.000 Yıl Sonraya Hazır Olacağı Kesin Değil

Milenyum Kamerası 1.000 Yıllık Fotoğraf Çekimine Başladı

Geleceğin belirsizliğini kabul eden Keats, insan neslinin tükenmesi, doğal afetler ve hatta uzaylı istilalarının manzarayı değiştirmesi gibi olasılıkları mizahi bir dille ele alıyor. Ancak potansiyel zorluklardan yılmayan Keats, bin yıl sürecek kamera projesini Los Angeles, Avusturya Alpleri ve Çin’in Chongqing kentine kadar genişletmeyi planlıyor.

“Pek çok şey ters gidebilir ve bence ne olursa olsun, bu dünyanın ve dünyanın nasıl değiştiğinin bir görüntüsüdür. Olması en muhtemel olan şey ise şaşıracağımızdır.”

Siz bu 1.000 yıllık fotoğraf hakkında ne düşünüyorsunuz? Milenyum Kamerası hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mitoloji Animeleri

Şinto Tanrılarından Olimpos’un Efendilerine… İşte Mitoloji Temalı En İyi 10 Anime

Sibirya'daki Zombi Virüsler Yeni Salgınlara Neden Olabilir

48.500 Yıl Sonra Hayata Döndürülmüştü: Sibirya’daki Donmuş ‘Zombi Virüsler’ Yeni Salgınlara Yol Açabilir