Mitoloji animeleri odaklı öneri listemizle sizlerleyiz. Çeşitli toplumların mitolojik hikâyelerinden ilham alan en iyi anime yapımlarını bu içerikte bir araya getirmeye çalışıyoruz.
Evrenin yaratılışını ve doğasını anlamanın, eski insanların gündelik endişelerine bir bakış atmanın en güzel yollarından birisi de mitolojinin peşine düşmekten geçiyor. Mitolojiler, tek başlarına devasa anlatılara ev sahipliği yapsalar da günümüzde birçok film, dizi ve animeye de ilham veriyor.
Anime yapımları özellikle doğaüstü ve fantastik temaları ele aldığında, başta Japon mitolojisi olmak üzere birçok farklı medeniyetin mitolojik kökenlerine yakın bakış atmalarıyla öne çıkıyor.
Yunan mitolojisinden Japon folklorunda doğaüstü canavarlar, ruhlar ve iblisleri temsil eden Yokai anlatılarına dek; animeler dünyanın dört bir yanındaki çeşitli hikâyelerden ilham alabiliyor. İşte bu içerikte mitoloji temalı anime yapımlarından dikkat çeken bazı örneklere birlikte göz atacağız.
En İyi Mitoloji Animeleri (Güncel Öneriler)
10. Saint Seiya: Knights of The Zodiac
İlhamını doğrudan Yunan mitolojisinden alan Saint Seiya: Knights of The Zodiac animesi, daha sonra Netflix tarafından çekilse de asıl 1986 tarihli versiyonuyla hafızalara kazınmıştı.
Weekly Shonen Jump dergisinde yayınlanan aynı isimli mangadan ekrana taşınan yapım, “Azizler” olarak bilinen ve her biri farklı bir takımyıldızı tarafından korunan genç savaşçıların Dünya’yı yok etmeye çalışan kötü güçlere karşı mücadelelerini konu alıyor. Azizler, tanrıça Athena’nın reenkarnasyonunu korumak üzere bir yolculuğa çıkıyor. Hikâyenin odağında ise Athena’nın azizleri arasında yer alacak Seiya karakteri bulunuyor.
9. Rage of Bahamut
İnsanların, iblislerin ve tanrıların Mistarcia adlı büyülü bir diyarda beraber yaşadığı Rage of Balamut animesi; ilhamını başta Yunan mitolojisi olmak üzere diğer mitolojik kaynaklardan alıyor ve birçok farklı tanrı ve tanrıçaya yer veriyor. Başkarakterin adı Bahamut ise Babil mitolojisinden geliyor.
Siyah kanatlı ejderha Bahamut, dünyayı yok etmenin eşiğine getirince insanlar, tanrılar ve iblisler güçlerini birleştirerek bu kadim tanrıyı mühürlemeyi başarıyorlar. Mührün anahtarı parçalara ayrılıyor ve her gruba bir parçası veriliyor. Aradan geçen 2.000 yıl sonra, Bahamut yeniden serbest kalma ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor.
Bir kez daha kaosa ve yıkıma sürüklenme tehlikesiyle sınanan dünyanın kaderi ise Amira adlı genç bir kız ile onun ödül avcısı iki arkadaşının elinde.
8. Blue Exorcist
Blue Exorcist animesi ilhamını çeşitli dinlerden, dünya masallarından, efsanelerden, kutsal kitaplarda geçen tarihi figürlerden ve mitolojilerden alıyor.
Dizinin merkezinde yer alan Rin Okumura karakteri, kendisini evlat edinen babasının ölümüyle cehennemin en büyük iblisi olan Şeytan’ın oğlu olduğunu öğreniyor. Biyolojik babasına duyduğu nefretle yanıp tutuşan Rin, Şeytan’dan intikam almak için üvey babası gibi şeytan kovucu olmak üzere yola çıkıyor.
7. Kamigami No Asobi
Kamigami no Asobi, tipik bir lise animesinden Hades, Dionysus, Anubis ve Takeru gibi Yunan, Mısır ve Japon mitolojilerinden tanrıların bir araya gelmesiyle ayrılıyor.
Hikâye ise tanrıların tanrısı Zeus ile tesadüf eseri tanışan bir tapınak rahibinin kızı olan Yui Kusanagi’yi takip ediyor.
Zeus, ilahi varlıklar ve insanlık arasındaki sorunlu ilişkileri düzeltmeye çalışırken farklı bir dünyada tanrı ve tanrıçalar için bir akademi kuruyor. Burada insan duygularının özünü tanrı ve tanrıçalara öğretmesi için Yui’yi görevlendiriyor ve macera da böylece başlıyor.
6. God of High School
The God of High School, Olimpos’un Yunan tanrıları başta olmak üzere birçok farklı kültürden mitolojiyi yoğun bir şekilde işlemekten çekinmiyor.
Dövüş sanatlarını yeni bir seviyeye taşıyan anime, aynı zamanda Son Wukong olarak da bilinen ünlü Maymun Kral efsanesini, Dokuz Kuyruklu Şeytan Tilki’yi ve “ödünç güç” olarak da bilinen Charyeok güç sistemini bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor.
Dizi, Kore’deki en iyi dövüşçüyü seçmek ve herhangi bir dileğinin yerine getirilmesini sağlamak için ülke çapında düzenlenen God of High School turnuvasına kaydolan lise öğrencisi ve dövüş sanatçısı Jin Mori’nin destansı hikâyesini konu alıyor.
5. Noragami
Noragami, tanrılara tapınmanın eskisi kadar “gözde” olmadığı modern bir toplumda geçiyor. Küçük bir Şinto tanrısı olan Yato, meslektaşlarından çok daha az ünlü olması nedeniyle tanrıların sahip olduğu ilahi bir silah olan regalia’dan yoksun kalıyor.
Yato, Hiyori adlı bir kızla yaşadığı karşılaşmanın ardından daha önemli bir tanrı olmak için yolculuğa çıkıyor. Aşk, fedakarlık ve intikam temalarını işleyen Noragami animesi Şinto mitolojisinden ilham almasıyla diğer yapımlardan ayrışıyor.
4. Fate
Fate animesi, nefes kesen animasyonunun yanı sıra animelerdeki en iyi savaş sahnelerinden bazılarına da ev sahipliği yapıyor. Animenin bir diğer çarpıcı özelliği de mitolojik ilham kaynaklarında saklı.
Yapım, mevcut tüm ana efsaneleri, tarihi, mitleri ve halk hikayelerini tek çatı altında buluşturan bir kurguya sahip. Animenin özü Kutsal Kase’yi ele geçirmek için verilen savaşları takip ediyor. Haliyle yapım eski Kelt mitolojisinden Kral Arthur, Sör Lancelot gibi efsanevi kişilerden Büyük İskender gibi tarihi isimlere, Herkül ve Medusa gibi mitolojik karakterlere kadar zengin bir kadroya sahip.
(Fate izleme rehberi için buraya tıklayabilirsiniz.)
3. Castlevania
Video oyun uyarlaması Netflix animesi Castlevania, Dracula’nın unutulmaz efsanesi üzerine korku ve aksiyon dolu yeni bir hikâye inşa ediyor. Anime, iyi ve kötü güçler arasında insan ırkının yok olmasıyla sonuçlanan kanlı bir savaşı konu alıyor.
En İyi Vampir Animeleri listelerinde de kendisine yer bulan Castlevania, cadılıkla suçlanarak kilise tarafından yakılarak öldürülen karısının ardından insanlıktan nefret etmeye başlayan vampir efendisi Dracula’nın hikâyesiyle başlıyor. Öfkeden çılgına dönen Dracula Eflak şehrinden başlayarak dünyayı kaos ve karanlığa sürüklüyor.
2. Blood of Zeus
Bir başka Netflix animesi olan Blood of Zeus, isminden de anlaşılacağı gibi Yunan mitolojisini temel alıyor. Olimpos tanrı ve tanrıçalarına odaklanan anime; Zeus ile Hera arasındaki kırılgan ilişkiye ışık tutuyor.
Anime, biyolojik babasının tanrıların tanrısı Zeus olduğunu keşfeden genç bir adam olan Heron’un hikâyesine odaklanıyor. Heron’un dünyadaki varlığını, kocasının sadakatsizliğinin bir sonucu olarak gören Hera gayrimeşru çocuğun kellesini istiyor. Böylece tanrılar arasında bir iç savaş patlak veriyor ve tüm Olimpos yıkımın eşiğine geliyor.
1. Record of Ragnarok
Listenin zirvesinde ise bir başka Netflix uyarlaması Record of Ragnarok yer alıyor. Dizi, İskandinav ve Yunan mitolojisinden güçlü bir şekilde etkileniyor ve bu iki farklı kültürden en etkili figürleri tek yapım altında bir araya getiriyor.
Record of Ragnarok animesi, tanrıların insanlığı yok etmeye karar vermeleriyle başlıyor. Bu kararın ardından İskandinav mitolojisinde Odin’in yardımcıları arasında olan Valkyrie, tanrılar ve insanlar arasında bir savaş turnuvası düzenlemeyi öneriyor. Zeus bu organizasyonu tanrıların gücünü bir kez daha göstermek için heyecan verici bir fırsat olarak görüyor. Yapım, tarihteki en güçlü insanlar ile kozmosun tanrıları arasındaki savaş turnuvasını konu ediniyor.
Mitoloji animeleri odaklı bir listede sizce başka hangi yapımlar olmalı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: Game Rant
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!