in ,

48.500 Yıl Sonra Hayata Döndürülmüştü: Sibirya’daki Donmuş ‘Zombi Virüsler’ Yeni Salgınlara Yol Açabilir

Sibirya’da donmuş toprağın altındaki binlerce yıllık virüsler, yakın gelecekte yeni ve ölümcül salgınlara sebep olabilir.

Sibirya'daki Zombi Virüsler Yeni Salgınlara Neden Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Sibirya’daki donmuş toprak, küresel ısınmanın etkisiyle her geçen gün biraz daha eriyor. Bilim insanları ise buzların altında hâlâ hayata tutunan “zombi” virüslerin yeni ve daha şiddetli pandemilere sebep olabileceğini savunuyor.

Bilim insanları Sibirya’nın donmuş topraklarında uykuda olan antik virüslerin Dünya’nın ısınan iklimi tarafından serbest bırakılabileceğini söylüyor. Bu nedenle Kuzey Kutbu kaynaklı potansiyel yeni bir pandemi tehdidi konusunda uyarıda bulunuyorlar. Genellikle “zombi virüsler” olarak adlandırılan bu mikroplar, küresel bir sağlık krizinin yeni bir hastalıktan değil, binlerce yıl öncesine dayanan patojenlerden kaynaklanabileceğinden korkan araştırmacılar tarafından çoktan tanımlandı.

Araştırmacılar bu sırada bir Arktik izleme ağı planlayarak proaktif önlemler alıyor. Ağ, eski mikroorganizmaların neden olduğu hastalık vakalarını erken tespit etmeyi ve potansiyel salgınları kontrol altına almak için karantina önlemleri ve uzman tıbbi tedavi sağlamayı amaçlıyor. Bu strateji enfekte olmuş bireylerin bölgeyi terk etmesini ve antik patojenlerin yayılmasını önlemeyi amaçlıyor.

- Reklam -

Sibirya'daki Zombi Virüsler Yeni Salgınlara Neden Olabilir

Aix-Marseille Üniversitesi’nden genetikçi Jean-Michel Claverie, genellikle güney bölgelerden kaynaklanan ve kuzeye yayılan hastalıklara odaklanan mevcut pandemi tehdidi analizlerindeki gözden kaçan noktayı vurguladı. Kuzey Kutbu’nda insanları enfekte etme ve yeni bir hastalık salgını başlatma potansiyeline sahip virüslerin varlığına dikkat çeken Claverie, kuzeyden güneye doğru ilerleyen bir salgın olasılığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Zombi Virüsler Çocuk Felci de Dahil Olmak Üzere Yeni Salgınlara Neden Olabilir

Rotterdam’daki Erasmus Tıp Merkezi’nden Virolog Marion Koopmans, donmuş topraktaki virüslerle ilgili bilinmeyen risklere işaret ederek bu endişeyi destekliyor. Sibirya’dan izole edilen virüslerin şimdilik insanlar için herhangi bir risk oluşturulmadığı ifade ediliyor. Ancak donmuş olan diğer virüslerin, çiçek virüsleri ve herpes virüsleri gibi iyi bilinen patojenler de dahil olmak üzere örnek olarak eski bir çocuk felci türünü tetikleyebilecek hastalıklara neden olma potansiyeline sahip olabileceği belirtiliyor.

Sibirya'daki Zombi Virüsler Yeni Salgınlara Neden Olabilir

Claverie’nin 2014 yılında yürüttüğü araştırma, Sibirya’da canlı virüslerin izole edildiğini ve binlerce yıl boyunca permafrostta gömülü kaldıktan sonra tek hücreli organizmaları enfekte etme yeteneklerini kanıtladığını ortaya koydu. Kısa bir süre önce de Sibirya’nın farklı bölgelerinden alınan 48.500 yıllık çeşitli virüs türleri yeniden canlandırılmıştı.

- Reklam -

Kuzey yarımkürenin önemli bir bölümünü kaplayan permafrost, toprağın uzun süreler boyunca sıfırın altındaki sıcaklıklarda tutularak biyolojik materyalin muhafaza edilmesiyle karakterize ediliyor. Ancak iklim değişikliği, özellikle Arktik deniz buzunun erimesiyle birlikte bu durumu tehdit ediyor. Sibirya’da artan deniz taşımacılığı, trafik ve endüstriyel gelişmelerle birlikte madenciler ve işçilerin bu eski virüsleri soluyarak Dünya’nın diğer bölgelerine taşıyabileceği ve bunun da potansiyel felaketlere neden olabileceği belirtiliyor.

Bilim İnsanları Zombi Virüslere Karşı Acilen Önlem Alınması Çağrısında Bulundu

Sibirya Zombi Virüs Alarmı

Bilim insanları kutup bölgesinde karantina tesisleri ve tıbbi uzmanlık kurmak için Arktik Üniversitesi (UArctic) ile işbirliği yapıyor. Amaç, zombi virüslerin yarattığı somut tehdidi ve ortaya çıkan bu zorluğu ele almak için proaktif hazırlık ihtiyacını kabul ederek, erken vakaları yerel olarak tespit etmek ve tedavi etmek.

Sibirya’da eriyen buzulların yakın gelecekte doğurabileceği yeni küresel sağlık krizleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Sibirya 'dan - Kutup Bölgelerinden virüs salgını haberlerini ve ayrıca YZ şöyle yaptı böyle yaptı vb. haberleri gördükçe, “D.Gray-man” anime serisinde insanlığa karşı amansız mücadele eden ve bilimsel - teknolojik açıdan çok ileri gitmiş olan şeytan (sennen kowa) (milenyum kontu) ile onun yardımcıları aklıma geliyor her nedense; hem de her defasında :sweat_smile: Sanki animede son bölümden bu yana yarım bırakılan mücadele, taaa o yıllardan bu yana hiç aralıksız devam ediyormuş; ayrıca o manganın ve dolayısıyla animenin de senaryosunu yazan değerli yazara bu konular ‘içine doğmuş, ilham edilmiş, malum olmuş, sezinlemiş’ ve farkında olmadan bizlere aktarmış gibi geliyor :smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Milenyum Kamerası 1.000 Yıllık Fotoğraf Çekimine Başladı

Milenyum Kamerası 1.000 Yıl Sürecek Görevine Başladı: Fotoğrafın Hazır Olması 3023 Yılını Bulacak

Örgün Eğitimin Ömrü Uzattığı Ortaya Çıktı

Örgün Eğitimin Ömrü Uzattığı Ortaya Çıktı