Örgün eğitimin insan yaşamını uzattığı ortaya çıktı. Okul ve üniversitede geçirilen süre ile hayat süresi arasındaki bağlantıyı araştıran bilim insanları, ilgi çekici sonuçlar elde etti.
Yeni bir araştırma eğitim süresi ile bireyin ortalama yaşam süresi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. İngiltere, ABD, Çin ve Brezilya gibi farklı ülkelerden elde edilen kanıtları içeren araştırma, örgün eğitim alınan her yılın bir yetişkinin ölüm riskini %2 oranında azalttığını gösteriyor.
The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan analiz, ilk, orta ve yüksek öğrenimi tamamlamayı ömür boyu sağlıklı beslenmeye eşdeğer tutuyor. Sonuçlar eğitim geçmişi olmayan bireylere kıyasla örgün eğitim almış kişilerin ölüm riskinde %34’lük bir azalma olduğunu gösteriyor.
Açıklamada örgün eğitim ve sağlık arasındaki hayati bağlantı da vurgulanıyor. Okuldan ayrılma yaşının uzatılmasıyla eğitime devam eden gençlerin sayısının artmasının gelecekte beklenen yaşam süresinin artmasına önemli ölçüde katkıda bulunabileceği imâ ediliyor.
Eğitimin ortalama yaşam süresi üzerindeki olumlu etkisi uzun zamandır bilinmekle birlikte, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden akademisyenlerin yaptığı bu araştırma eğitim süresi ile ölüm oranının azalması arasındaki ilişkiyi ölçen ilk çalışma niteliği taşıyor. University College London’dan Profesör Neil Davies, araştırmayı “etkileyici bir çalışma” olarak övdü. Ancak, İngiltere’de yüksek öğretimin yaygınlaşması ve sigara içme oranlarındaki düşüşe atıfta bulunarak statik bir ilişki varsayımına karşı da uyarıda bulundu.
Araştırma Örgün Eğitimin Hayat Kurtaran Bir Yatırım Olduğunu Ortaya Koyuyor
Norveç hükûmetinin araştırma fonu ve Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından desteklenen araştırma, ölüm oranlarındaki küresel eşitsizlikleri gidermenin bir yolu olarak eğitime yapılan yatırımların artırılmasını savunuyor. Çalışmanın yazarlarından NTNU’dan Dr. Terje Andreas Eikemo, eğitimin sadece sağlığa faydaları açısından değil, aynı zamanda ölüm oranlarındaki küresel eşitsizlikleri azaltmadaki öneminin altını çiziyor.
Çalışma, zengin ve yoksul ülkeler arasında cinsiyet, sosyal sınıf ve demografik özelliklerden bağımsız olarak uzun ömürlülükte benzer iyileşmeler olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca daha sağlıklı toplumların şekillendirilmesinde temel bir faktör olarak eğitime öncelik verilmesi savunuluyor.
Örgün eğitim yaşam beklentisinin güçlü bir belirleyicisi olarak ortaya çıkıyor. Yalnızca uzun ömürlülük faydaları sunmakla kalmayıp, yanı sıra daha iyi sosyal bağlantıları teşvik etmekte ve bireylere daha sağlıklı bir yaşam tarzı için bilinçli seçimler yapma araçları sağlıyor. Araştırma küresel sağlık eşitsizlikleriyle mücadele etmek ve herkes için daha uzun ve daha sağlıklı yaşamları teşvik etmek amacıyla eğitime yapılan yatırımların artırılması adına bir çağrı niteliği taşıyor.
İlginizi Çekebilir: Kitaplarla Dolu Bir Evde Büyümenin Okuryazarlığı ve Sayısal Becerileri Geliştirdiği Ortaya Çıktı
Örgün eğitim ile insan ömrü arasında kurulan bu bağlantıya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!