in ,

Örgün Eğitimin Ömrü Uzattığı Ortaya Çıktı

Örgün eğitim ile insan ömrü arasındaki bağ araştırma konusu oldu. Bilim insanları okula gitmemenin ‘ölümcül’ risklerine de dikkat çekti.

Örgün Eğitimin Ömrü Uzattığı Ortaya Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Örgün eğitimin insan yaşamını uzattığı ortaya çıktı. Okul ve üniversitede geçirilen süre ile hayat süresi arasındaki bağlantıyı araştıran bilim insanları, ilgi çekici sonuçlar elde etti.

Yeni bir araştırma eğitim süresi ile bireyin ortalama yaşam süresi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. İngiltere, ABD, Çin ve Brezilya gibi farklı ülkelerden elde edilen kanıtları içeren araştırma, örgün eğitim alınan her yılın bir yetişkinin ölüm riskini %2 oranında azalttığını gösteriyor.

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan analiz, ilk, orta ve yüksek öğrenimi tamamlamayı ömür boyu sağlıklı beslenmeye eşdeğer tutuyor. Sonuçlar eğitim geçmişi olmayan bireylere kıyasla örgün eğitim almış kişilerin ölüm riskinde %34’lük bir azalma olduğunu gösteriyor.

- Reklam -

Açıklamada örgün eğitim ve sağlık arasındaki hayati bağlantı da vurgulanıyor. Okuldan ayrılma yaşının uzatılmasıyla eğitime devam eden gençlerin sayısının artmasının gelecekte beklenen yaşam süresinin artmasına önemli ölçüde katkıda bulunabileceği imâ ediliyor.

Örgün Eğitim Ömrü Uzatıyor

Eğitimin ortalama yaşam süresi üzerindeki olumlu etkisi uzun zamandır bilinmekle birlikte, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden akademisyenlerin yaptığı bu araştırma eğitim süresi ile ölüm oranının azalması arasındaki ilişkiyi ölçen ilk çalışma niteliği taşıyor. University College London’dan Profesör Neil Davies, araştırmayı “etkileyici bir çalışma” olarak övdü. Ancak, İngiltere’de yüksek öğretimin yaygınlaşması ve sigara içme oranlarındaki düşüşe atıfta bulunarak statik bir ilişki varsayımına karşı da uyarıda bulundu.

Araştırma Örgün Eğitimin Hayat Kurtaran Bir Yatırım Olduğunu Ortaya Koyuyor

Norveç hükûmetinin araştırma fonu ve Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından desteklenen araştırma, ölüm oranlarındaki küresel eşitsizlikleri gidermenin bir yolu olarak eğitime yapılan yatırımların artırılmasını savunuyor. Çalışmanın yazarlarından NTNU’dan Dr. Terje Andreas Eikemo, eğitimin sadece sağlığa faydaları açısından değil, aynı zamanda ölüm oranlarındaki küresel eşitsizlikleri azaltmadaki öneminin altını çiziyor.

Çalışma, zengin ve yoksul ülkeler arasında cinsiyet, sosyal sınıf ve demografik özelliklerden bağımsız olarak uzun ömürlülükte benzer iyileşmeler olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca daha sağlıklı toplumların şekillendirilmesinde temel bir faktör olarak eğitime öncelik verilmesi savunuluyor.

- Reklam -

Örgün Eğitimin Ömrü Uzattığı Ortaya Çıktı - Araştırma

Örgün eğitim yaşam beklentisinin güçlü bir belirleyicisi olarak ortaya çıkıyor. Yalnızca uzun ömürlülük faydaları sunmakla kalmayıp, yanı sıra daha iyi sosyal bağlantıları teşvik etmekte ve bireylere daha sağlıklı bir yaşam tarzı için bilinçli seçimler yapma araçları sağlıyor. Araştırma küresel sağlık eşitsizlikleriyle mücadele etmek ve herkes için daha uzun ve daha sağlıklı yaşamları teşvik etmek amacıyla eğitime yapılan yatırımların artırılması adına bir çağrı niteliği taşıyor.


İlginizi Çekebilir: Kitaplarla Dolu Bir Evde Büyümenin Okuryazarlığı ve Sayısal Becerileri Geliştirdiği Ortaya Çıktı


Örgün eğitim ile insan ömrü arasında kurulan bu bağlantıya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sibirya'daki Zombi Virüsler Yeni Salgınlara Neden Olabilir

48.500 Yıl Sonra Hayata Döndürülmüştü: Sibirya’daki Donmuş ‘Zombi Virüsler’ Yeni Salgınlara Yol Açabilir

Constellation Dizisi Apple TV Fragman

Apple İmzalı Bilimkurgu Gerilim Dizisi “Constellation”dan Fragman Yayınlandı