in , ,

Aztek Uygarlığına Göre Dünya Nasıl ve Ne Zaman Sona Erecek?

Dünyanın sonu nasıl ve ne zaman gelecek? Aztek uygarlığına ait Güneş Taşı bu soruya korkutucu bir cevap veriyor.

Azteklere Göre Dünyanın Sonu Nasıl ve Ne Zaman Gelecek?
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın sonu nasıl ve ne zaman gelecek? Aztek İmparatorluğu’ndan günümüze kalan en ünlü eserlerden biri olan Güneş Taşı, Azteklerin nasıl bir kıyameti beklediğini ve bunu engellemek için nasıl bir yol bulduklarını açıkça ortaya koyuyor.

Kıyametle ilgili Mezoamerikan mitleri hakkında bildiğimiz tek şey, dünyanın 2012’de sona erdiği ve Mayaların bunu önceden tahmin ettiği şeklindeki yaygın inançtan oluşuyor. Ancak arkeologların ve takvim uzmanlarının belirttiği gibi, bu kesinlikle doğru değildi.

Aslında, Aztek uygarlığı da kıyametten büyük endişe duyuyordu. 14. ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış Orta Amerika halkı olarak bilinen Aztekler bu konuda o kadar kaygılıydı ki, dünyanın sonunu bir yıl daha ertelemek umuduyla düzenli olarak insan kurbanları sunuyorlardı. Florida Doğa Tarihi Müzesi’ndeki Latin Amerika sanatı ve arkeolojisi küratörü Susan Milbrath’a göre bu gerçekler, 24 ton ağırlığındaki devasa Aztek Güneş Taşı’nda görülebilir.

- Reklam -

Uzun süredir, bazalt takvim taşının merkezindeki görüntünün Aztek güneş tanrısı Tonatiuh’u temsil ettiği düşünülüyordu. Ancak Milbrath’ın 2017’de güneş tutulması sembollerini incelediği bir makalesi, bu tasvirin daha karmaşık bir anlama sahip olabileceğini öne sürüyor. Yüzü kan içindeki tanrıyı tasvir etmek yerine, görüntünün aslında tutulma sırasında meydana geleceğine inanılan küresel bir kıyameti gösterdiğini iddia ediyor.

Aztek Güneş Taşı Takvimi

Aztekler Dünyanın Sonu Gelmesin Diye İnsan Kurban Ediyordu

Bilim insanları, Azteklerin bu kıyametin ne zaman gerçekleşeceğine dair kehanetlerini Güneş Taşı’nın çizimlerine dayanarak anlayabiliyorlar. Çizimler arasında tutulmayı simgeleyen bir canavar, insan kalplerini yakalayan pençeler, rahipler tarafından geleceği öngörmek için kullanılan 260 günlük takvimi temsil eden bir işaret çemberi ve Güneş’le ilişkilendirilen bir takımyıldızı olan ateş yılanları bulunuyor. Bu çizimlere dayanarak, Azteklerin dünyanın 4 Olin olarak adlandırılan bir dönemde sarsılarak yok olacağını düşündükleri anlaşılıyor.

Bunu günümüzdeki bir bağlama oturtmak gerekirse, sanki hepimizin dünyanın 17 Ağustos’ta sona ereceğini bilmemiz gibi bir şey. Ancak bu sadece bir tarih ve her yıl tekrarlanıyor. Eğer son tarihin gerçekten de karşımıza çıkmasını istemiyorsak, yaklaşan kıyameti durdurmak için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Aztek uygarlığına göre bunun için yapılması gereken şey, insan kurban etmek.

Aztekler için bu çabanın insan kurban etmek olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olmayabilir. Milbrath, Güneş Taşı’nın “neredeyse… halka açık bir ayin sahnesi gibi” olduğunu söylüyor. Her 4 Olin döneminde, tutulmayı durdurmak ve dünyanın bir yıl daha dönmesini sağlamak için bir mahkum, güneş tanrısına kurban ediliyordu.

Azteklere Göre Dünyanın Sonu Nasıl ve Ne Zaman Gelecek?

Bu durum şu an için korkutucu gelse de dönemine göre mantıklı bir tepki olabilir. Milbrath, “Tutulmalar sırasında hamile kadınlar evlerinden çıkmazlardı çünkü çocuklarının deforme olacağını düşünürlerdi” diye açıklıyor ve devam ediyor:

- Reklam -

“Azteklerin güneş tutulmalarıyla nasıl başa çıktıklarına dair ayrıntıların çoğu bilinmiyor, ancak kesinlikle Güneş’i yediğini düşündükleri canavarı korkutup kaçırmaya çalışmışlar.”

Aztek Mitolojisi Yaratılırken Astronomi ve Bilim Gözetildi

Aztek İmparatorluğu genellikle insan kurban etme ve kafa kesme törenleriyle ilişkilendirilmiş olsa da Milbrath, Güneş Taşı’ndaki yeni yorumun asıl dersinin vahşilik değil bilimsellik olduğuna inanıyor.

“Belki de geleceklerine günümüz toplumlarından daha fazla kaygı duyuyorlardı. Ancak Aztekler astronomi konusunda insanların düşündüğünden daha sofistikeydiler.”

Aztekler İnsan Kurban Ediyor

Aztekler gerçekten de astronomi konusunda bilgi sahibi bir topluluktu. Bu iddiayı desteklemek adına tahminlerine sinsi bir şekilde gizlice sokmuş olabilecekleri sinsi küçük kıyametten kurtulma yoluna bakmak yeterli olabilir.

“Mitolojilerini yaratırken, 4 Olin’in kendi dünyalarında asla bir tutulma ile aynı zamana denk gelmeyeceklerinden emin oldular.”

Azteklerin dünyanın sonuyla ilgili oluşturdukları takvim hakkındaki yorumlarınızı sizler de Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Shirley Jackson Kimdir Hakkında Bilgi

Korku Klasiği “Tepedeki Ev”in Yazarı Shirley Jackson Hakkında 10 Tuhaf Gerçek

Aklından Neler Geçiyor İncelemesi: Kirli Gerçekçi Öyküler

Şefik Karakoç’tan Kirli Gerçekçilik Esintili Öyküler: “Aklından Neler Geçiyor” – İnceleme