in , ,

Bilim İnsanları Deepfake Teknolojisiyle İnsan Zihnine Sahte Anılar Yerleştirmeyi Başardı

Deepfake teknolojisi ile sahte anılar yaratmak mümkün olabilir. Bilim insanları, odağına sinemayı aldıkları yeni bir araştırmaya imza attı.

Deepfake ile Zihinlere Sahte Anılar Yerleştirildi
- Reklam -
- Reklam -

Deepfake teknolojisi bilimkurgu edebiyatını aratmayan yeni bir araştırmaya konu oldu. Bilim insanları, popüler filmlerin gerçekte hiç çekilmemiş sahnelerini deepfake ile yeniden oluşturarak insanlara izletti. Bu hamle, insan zihninde “hatalı anıların” oluşmasına sebep oldu.

PLOS One dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, bilim insanları deepfake teknolojisi aracılığıyla, hiç gerçekleşmemiş uydurma olan filmlerin yeniden oluşturulan sahte sahnelerini katılımcıları gerçek olduklarına inandıracak kadar ikna ediciydi.

436 kişiden oluşan deneklere, Will Smith’in The Matrix filminin yeniden yapımında rol aldığına dair inandırıcı bir oynanmış video gösterildi. Ayrıca, Brad Pitt’in The Shining filminde oynadığından Charlize Theron’ın Captain Marvel karakterini canlandırdığına kadar birçok sahte film sahnesi sunuldu.

- Reklam -

Deepfake Teknolojisiyle Sahte Anılar: Bilim İnsanları Sonuçları Paylaştı

Deepfake ile Zihinlere Sahte Anılar Yerleştirildi

Dikkat çekici olan, bu tarz videoların katılımcıları oldukça etkilemiş olmasıydı. Ortalama olarak katılımcıların %49’u, gerçekte var olmayan bu sahnelerin gerçek olduğuna inanarak yanıltıldı. Üstelik, sahnelerin bazı katılımcılar tarafından orijinal filmlerden daha iyi olarak değerlendirilmesi gibi ilginç bir sonuç ortaya çıktı.

Ancak araştırmacılar, deepfake teknolojisinin ekstra bir tehlike oluşturmayabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Deneyin ikinci aşamasında, katılımcılara videolar yerine metinler verildi ve bu metinlerde ünlü filmlerin gerçekte hiç çekilmemiş yeniden çevrimlerinin ve oyuncuların isimleri yer aldı. Metin açıklamaları bile katılımcıların önemli bir kısmında sahte anıların oluşmasına yol açtı.

Deepfake Teknolojisinin Geleceği ve Uzun Vadede Bellek Üzerindeki Etkileri

Deepfake ile Zihinlere Sahte Anılar Yerleştirildi

- Reklam -

Bu çalışmanın sonuçları, deepfake teknolojisinin potansiyel tehlikeleri hakkında gelecekte neler olabileceğine dair bilgiler sunuyor. Araştırmacılar, teknolojik literatüre sahip olmayan insanların sahte videoları ve gerçek içerik arasındaki farkı anlamalarının önemini vurguladılar. Teknoloji zamanla daha da gelişeceğinden, bu tür sahte içeriklerin algılanmasına yönelik önemli bir farkındalık gerekiyor. Bu çalışmada yalnızca kısa süreli belleğe odaklandıklarını belirten araştırmacılar, sahte içeriklerin uzun vadede daha akılda kalıcı ve yanlış bilgi yaymak için daha güçlü bir araç olabileceğini düşünüyorlar.

Bilim insanları, gelecekteki olası zararlarını abartmadan önce söz konusu teknolojinin gerçek dünyada ne kadar etkili olabileceğine dair daha fazla kanıt toplamak gerektiğini de belirtiyor. Bu nedenle yeni araştırma, insanların hafızalarını ve algılarını nasıl şekillendirebilecekleri konusunda farkındalığı artırmak adına önemli bir adım olabilir.

Deepfake teknolojisinin geleceği hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bende dedim doğrudan bir müdahale yapmışlar. :slight_smile: E ne var yani biz yıllardır yaşıyoruz bunu.

    O bilim adamları boşuna emek, para ve zaman harcamışlar. A Haber vb kanallar (hatta kısmen muhalif kanallar da kendi yandaşlarına) yıllardır deepfake olmadan kalıcı sahte anılar oluşturuyorlar.

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Yanarım yanarım deepfake ile yerleştirilen Lozan’ın gizli maddelerinden kurtuluşumuzu dün kimse kutlamadı ona yanarım. Madem kutlamayacaktık niye yerleştirdik bu sahte anıyı. Gerçi biz kendi aramızda kutladık. Yere çukur açıp bi 5 dakika bekledik😀.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kadın Tipleri - Rebia Arif

Unutulmuş Kadın Yazarlardan Rebia Arif’in 1935 Tarihli “Kadın Tipleri” Romanı Yıllar Sonra Yeniden Okurla Buluşuyor

Kevin Spacey Cinsel Saldırı Suçlamaları Aklandı

Kevin Spacey Cinsel Saldırı Suçlamalarının Tümünden Aklandı