in ,

Volkanik Patlama Sonucu Japonya’da Oluşan Yeni Ada ‘Büyümeye’ Devam Ediyor

Japonya açıklarında patlayan denizaltı volkanı sayesinde oluşan yeni ada, büyüyüp genişlemeye devam ediyor.

Japonya'daki Yeni Ada Büyümeyi Sürdürüyor
- Reklam -
- Reklam -

Uydu görüntüleri, Japonya’nın yeni volkanik adasının büyümeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Japonya açıklarındaki Pasifik denizinin uçsuz bucaksız genişliğinin ortasında kısa süre içerisinde alevler içinde ortaya çıkan bir volkanik bir ada görüntülenmişti. Şimdi bu adanın genişlemeye devam ettiği gözlemlendi.

Japoncada “yeni ada” anlamına gelen Niijima olarak adlandırılan yeni ada, yoğun volkanik faaliyetin bir ürünü. Avrupa Uzay Ajansı’nın uydusu, Iwo Jima’nın güney kıyısındaki okyanus sularından çıkmaya devam eden bu kara parçasının yükselişini gözler önüne serdi.

- Reklam -

Tokyo Üniversitesi’ne göre Niijima’nın köken hikâyesi 21 Ekim 2023’te başlayan volkanik bir patlamaya kadar uzanıyor. Kavurucu magma ile okyanus arasında 30 Ekim’de meydana gelen ateşli bir karşılaşma, birkaç metre uzunluğundaki kaya parçalarını 50 metre boyunca gökyüzüne fırlattı. Sonunda bu volkanik enkazın birikmesi, 3 Kasım’da NASA’nın Landsat-9 uydusu tarafından belgelenen adanın oluşumuyla sonuçlandı.

Şiddetli oluşumuna rağmen Niijima henüz durulmuş değil. Japonya Sahil Güvenliği tarafından sosyal medyada paylaşılan son görüntüler adanın devam eden volkanik faaliyetini gözler önüne serdi. Videoda adanın bir bölümünden yükselen buhar ve dumanın ardından güçlü bir patlamanın meydana geldiği, adanın kararmış volkanik kayalarla kaplandığı ve ardından duman patlamalarının yaşandığı görülüyor.

YouTube video

Niijima: Japonya’nın Yeni Volkanik Adası ve Süregelen Büyüme Hikâyesi

Bununla birlikte bu patlayıcı olayların ortasında bile, son uydu görüntüsü Niijima’nın en azından öngörülebilir gelecek için yapısal olarak istikrarlı göründüğünü göstermekte. Japonya Meteoroloji Ajansı’nın volkanik bölümünden bir uzman olan Yuji Usui, Niijima’nın uzun ömürlülüğünün adayı oluşturan kayaların doğasına bağlı olabileceğini belirtti. Eğer esas olarak sertleşmiş lavlardan oluşuyorsa, dayanabilir. Aksi takdirde, daha gevşek bağlı kaya Pasifik Okyanusu’na geri dağılmasına yol açabilir.

Usui, Niijima’nın belirsiz kaderi konusunda uyarıda bulunarak, “Sadece gelişmeleri görmek zorundayız, ancak ada çok uzun süre dayanamayabilir,” dedi.

Japonya'daki Yeni Ada

- Reklam -

Iwo Jima’nın yanında yer alan bu yeni doğmuş ada, meşhur “Ateş Çemberi “ni işaret eden bir sualtı volkanları zincirinin üzerinde yer almaktadır. 40.000 kilometre boyunca uzanan at nalı şeklindeki bu bölge, Güney Amerika’nın güney ucundan Kuzey Amerika, Japonya ve Yeni Zelanda’ya kadar uzanmakta ve 452 volkanı ve çeşitli su altı çukurlarını kapsamakta.

Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmalar, bölgenin yıllar boyunca çok sayıda sualtı patlamasına tanıklık ettiğini ve volkanik patlamalar ve çökmeler sırasında oluşan geniş çöküntülerle karakterize edilen, küresel olarak en hızlı büyüyen kaldera volkanlarından biri olduğunu gösteriyor.

Gelişmeleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science


Daha fazlası için bizleri her zaman Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ryan Gosling, Barbie 2 Filmine Sıcak Bakıyor

Ryan Gosling, Olası Bir “Barbie 2” Filminde Ken Rolünü Yinelemeye Sıcak Bakıyor

2024 Altın Küre Adayları Açıklandı

2024 Altın Küre Adayları Açıklandı: “Barbie” ve “Oppenheimer” Zirvede