in , ,

Denizaltındaki Yanardağ Patlaması Sonucu Japonya’da Yeni Bir Ada Oluştu

Japonya açıklarında patlayan bir denizaltı volkanı, bölgede 100 metre çapında yeni bir ada oluşmasına sebep oldu.

Japonya'da Yanardağ Patlayınca Yeni Bir Ada Oluştu
- Reklam -
- Reklam -

Japonya artık yeni bir adaya sahip. Tokyo’nun 1.200 kilometre güneyinde denizin altında bulunan bir volkanın patlamasıyla ortaya yeni bir kara parçası çıktı.

Japonya’nın etkileyici adalar koleksiyonuna yeni bir ada daha eklendi. Tokyo’nun 1.200 kilometre güneyindeki Ogasawara adalar zinciri yakınlarında ekim ayında başlayan bir dizi patlamanın ardından uzmanlar tarafından doğrulanan bir gerçek var: Denizaltında yer alan bir yanardağın patlamasıyla yaklaşık 100 metre çapında yeni bir ada ortaya çıktı.

Tokyo Üniversitesi deprem araştırma enstitüsü yardımcı profesörlerinden Fukashi Maeno, Iwoto adası yakınlarında gerçekleşen patlamaların, magma ile suyun etkileşimi sonucu meydana gelen patlama türlerinden biri olan “freatomagmatik patlamalar” olduğunu doğruladığını belirtti. Bu patlamalar, Iwoto’nun yaklaşık bir kilometre açığında meydana gelerek yaklaşık 100 metre çapında bir kara parçası oluşturdu.

- Reklam -

Ekim ayı sonunda bölgenin üzerinden uçan Maeno, Kyodo haber ajansına yaptığı açıklamada patlamalar sırasında her birkaç dakikada bir 50 metreden daha yüksek duman ve kül bulutlarının yükseldiğini söyledi. Ayrıca denizde yüzen büyük kaya parçaları ve patlamanın etkisiyle rengi değişen kahverengi ponza taşlarını gözlemlediğini bildirdi.

Japonya'da Yanardağ Patlayınca Yeni Bir Ada Oluştu

Iwoto, Pasifik Savaşı’nın en kanlı savaşlarından birinin yaşandığı yer olmasıyla da biliniyor ve Japonya’daki 111 aktif volkandan biri olan bir bölgede bulunuyor. Bu bölge şiddetli volkanik aktivitelere alışkın. Japonya Meteoroloji Ajansı geçen yıl temmuzdan aralık ayına ve bu yılın haziran ayında da Iwoto yakınlarında benzer patlamaların gözlemlendiğini belirtti.

Yanardağ Patlamalarının Gücüyle Meydana Gelen Yeni Adalar ve Japonya’nın Doğal Coğrafyasındaki Değişimin Yansımaları

Yeni ada oluşumu magmatik aktivitenin bölgeye geri döndüğünün bir kanıtı. Eğer patlamalar devam ederse yeni ada daha da büyüyebilir ve şeklini değiştirebilir. Fakat aynı zamanda dalgaların altında da kaybolabilir. Bölgede 1904, 1914 ve 1986’da benzer şekilde oluşan adalar erozyon nedeniyle kaybolmuştu. Kül ve kaya parçalarından oluşan yeni adalar dalgaların sürekli darbelerine karşı koymakta zorlanabilir. Devam eden volkanik faaliyetler sonunda daha sert, daha dayanıklı bir yüzey oluşturan lav akıntıları üretebilir.

Japonya'da Yanardağ Patlayınca Yeni Bir Ada Oluştu

- Reklam -

2013 yılında haftalar süren volkanik aktiviteler sonucu oluşan bir ada, mevcut bir adayla birleşerek yeni bir kara kütlesi oluşturdu ve bir süre çizgi film köpeği Snoopy’ye benzetildi.

Bu yılın başlarında coğrafyacılar, önceden dört ana ada ve çoğunlukla yerleşilmemiş yaklaşık 6.000 küçük ada olduğu düşünülen Japon takımadalarının aslında bunun iki katı kadar olduğunu açıkladılar. Japonya Jeo-uzamsal Bilgi Kurumu, dijital haritalama teknolojisi kullanarak toplamda 14.125 ada tespit ettiklerini ve önceki tahminlerden 7.273 adet daha fazla ada olduğunu belirtti.

Japonya yıllar boyunca yeni adalar kazanırken bazen de bunları kaybedebiliyor. Hokkaido kıyılarının 500 metre açığında bulunan Esanbe Hanakita Kojima adasının 2018’de fark edilmeden suların altına gömüldüğü düşünülüyor.

YouTube video

Siz bu doğa olayı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wednesday 2. Sezon Lokasyon

Netflix Dizisi “Wednesday” 2. Sezonda Kritik Bir Değişikliğe İmza Atıyor

Taika Waititi "Thor 5" Filmini Yönetmeyecek

Taika Waititi, Marvel Defterini Kapattı: “Thor 5” Filmini Yönetmeyecek