in , ,

Hıristiyan Batı Dünyasında Aykırılık Yaratan Hâllerin Tarihini Anlatan “Delilik Melankoli Cinlenme” Yeniden Raflarda

Haydar Akın’ın “Delilik Melankoli Cinlenme” başlıklı eseri, Alfa Kitap etiketiyle yeniden okurların beğenisine sunuluyor.

Delilik Melankoli Cinlenme - Haydar Akın
- Reklam -
- Reklam -

Haydar Akın imzalı Delilik Melankoli Cinlenme, Alfa Kitap tarafından yeniden yayımlandı. Hıristiyan Batı Dünyasında Aykırılık Yaratan Hâllerin Tarihi alt başlığını taşıyan eser, mikro tarih türünün çağdaş örnekleri arasında yer alıyor.

Daha önce 2021’de Verba Yayıncılık tarafından yayımlanan Delilik Melankoli Cinlenme, şimdi yenilenmiş bir baskıyla tekrar okurların ilgisine sunuluyor.

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde 2008 yılında yüksek lisans, 2013 yılında doktora derecesi alan Haydar Akın, ilk kitabı Ortaçağ Avrupası’nda Cadılar ve Cadı Avı ile okurların karşısına ilk defa 2001 yılında çıktı. Akademi dünyasındaki çalışmalarına 2005’te Ortaçağ’dan Bilge Bir Kadın – Bingenli Azize Hildegard ile devam etti. 2010 senesinde Ortaçağ Sonları ve Yeniçağ Başlarında Avrupa’da Çocuk Cadılar ve Çocuk Cadı Avı kitabı ile adından söz ettirdi. Makale ve yazıları Virgül, Kebikeç, Tarih Okulu ve Toplumsal Tarih gibi dergilerde yayımlandı.

- Reklam -

Haydar Akın, Delilik Melankoli Cinlenme eserinde dönemine göre farklılık/aykırılık yaratan bu hâlleri ele tanımlayan kavramların Avrupa tarihinde izlediği seyri ele alıyor.

Delilik Melankoli Cinlenme – Haydar Akın | Arka Kapak Tanıtımı

Delilik Melankoli Cinlenme - Haydar Akın

“Kitapta, insanoğlunu ötekileştiren süreçlerin sonucunda ortaya çıkan ve ‘farklılık/aykırılık yaratan hâller’ olarak tanımladığım delilik, melankoli ve cinlenme gibi, dönem dönem patolojik vaka (hastalık) olarak da görülen durumların, Avrupa tarihinde izlediği seyri farklı bir cepheden ele almaya çalıştım. Bunu yaparken de, yaklaşık 2500 yıldır insan bedeni üzerinden yürütülen hastalık-sağlık söyleminin tartışılmasına uyum/düzen-uyumsuzluk/kaos karşıtlığından hareketle yaklaşmayı denedim.

“Diğer yandan, insanoğlunun yaşamının herhangi bir döneminde, farklı nedenlerle dışlanma, ötekileştirme, damgalanma süreçlerinden muhatabı olabileceğini deneyimlerimizden biliyoruz. Bu nedenle hangi sıfatla dışlanmaktan çok, hangi nedenlerle damgalanmış olmanın önemli olduğuna ve araştırılması gerektiğine inanıyorum.

- Reklam -

“Nihayet, zihniyetler tarihi ile tıp tarihinin ortak paydasında şekillenen bu çalışma alanının, en azından ülkemizdeki tarihçiler için, maalesef, hâlâ terra incognita olma özelliğini koruduğunu söyleyebilirim. Umarım bu kitap, keşfedilmemiş topraklara yelken açmak isteyen genç araştırmacıları yüreklendirir.” – Haydar Akın

Toplamda 808 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Yılmaz Akan, grafik tasarımını Adnan Elmasoğlu üstleniyor. Kitap Nisan 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya yeniden başladı.

“Delilik Melankoli Cinlenme” – İçindekiler

  • Bölüm 1: Antikçağda Tıp Melankoli ve Farklılıkların Kavranışı
  • Bölüm 2: İnanç, Beden, Tıp Hıristiyanlık İnancında Cinlenme ve Tanrısal Şifa
  • Bölüm 3: Toplumsal Patolojinin Yetkin Bir Örneği Olarak Veba Salgınları
  • Bölüm 4: Satürn’ün Gücü ya da Melankolinin Rönesansı
  • Bölüm 5: Melankolinin Anatomisi
  • Bölüm 6: Farklılık Günahı: Yeni Tanımların Eşliğinde Yeni Bir Çağa Doğru

Haydar Akın’ın Delilik Melankoli Cinlenme eseri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News, Facebook, Instagram ve X üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Amazing World of Gumball 7. Sezon

“The Amazing World of Gumball” 7. Sezon ile Geri Dönüyor

Emily Blunt, Steven Spielberg'ün Yeni Bilimkurgu Filminde Yer Alacak

Emily Blunt, Steven Spielberg’ün Yeni Bilimkurgu Filminin Başrolünde Yer Almaya Hazırlanıyor