in , ,

Dilbilgisi Hataları, Maruz Kalanları Strese Sokuyor: Yeni Araştırma, Yazım Yanlışlarının Bilinmeyen Etkisini Gösterdi

Dilbilgisi hatalarına maruz kalan insanların fizyolojik tepkileri araştırma konusu oldu. Çalışma, bu kişilerin kalp atış hızında meydana gelen değişiklikler inceledi.

Dilbilgisi Hataları Stres Yapıyor
- Reklam -
- Reklam -

Dilbilgisi hatalarını okuyan ya da bu hatalı cümleleri duyan kişiler, fiziksel stres belirtileri yaşıyor. Yeni araştırma ilginç sonuçları ortaya çıkardı.

Birisinin yazım yanlışı yaptığını gördüğünüzde hiç gerçekten fiziksel bir acı çekiyormuş gibi hissettiniz mi? Eğer cevabınız evetse üzülmeyin, görünen o ki yalnız değilsiniz ve bu durumun bilimsel bir açıklaması var.

Birmingham Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırma, dilbilgisi hatalarına maruz kalmanın insanların fizyolojik stres yaşamasına neden olabileceğini ortaya koydu. Bulgular, yakın zamanda Journal of Neurolinguistics’te yayımlandı.

- Reklam -

Araştırmacılar, yazım yanlışlarının çalışmaya katılan deneklerin otonom sinir sistemi (ANS) üzerindeki etkisini belirlemek için kalp atış hızı değişkenliğini (HRV) izledi. HRV değeri, kalp atışları arasındaki süreyi ifade ediyor. Kişi rahat olduğunda bu süre değişkenlik gösteriyor ancak stres anlarında değerler daha düzenli bir hâle geliyor.

Dilbilgisi Hataları Stres Araştırması

Bilim insanları, deneklerin dilbilgisi hatalarına maruz kaldıklarında HRV’lerinin daha düzenli hâle geldiğini tespit etti. Bu durum, katılımcıların dilbilgisi hatalarına maruz kaldıklarında bir tür stres yaşadıklarına işaret ediyor.

Dilbilgisi Hataları Strese Yol Açıyor

Araştırmayı yürüten Dagmar Divjak, bu duruma dair şu ifadeleri kullandı:

“Bu çalışmanın sonuçları, fizyoloji ve bilişsellik arasındaki karmaşık ilişkinin yeni bir boyutunu gözler önüne seriyor. Dil bilişseliği ile otonom sinir sistemi arasındaki ilişki şimdiye dek pek az ilgi gördü.”

Araştırma sırasında bilim insanları, bilinen herhangi bir öğrenme güçlüğü veya kalp düzensizliği olmayan, İngiltere İngilizcesi konuşan 41 yetişkine 40 konuşma örneği dinletti. Bazılarında dilbilgisi açısından hatalı ifadeler vardı, bazılarında ise yoktu ve her bir örnekte yer alan dilbilgisi hatasının uzunluğu ve sayısı farklılık taşıyordu.

- Reklam -

Katılımcılar gramer hatası bulunmayan örnekleri dinlerken HRV’leri değişkendi. Bu, ardışık kalp atışları arasındaki aralıkların uzunluğunun değiştiğini gösteriyor ve katılımcıların rahat bir durumda olduğunu ortaya koyuyor. Ancak gramer hatası duyduklarında HRV’leri daha düzenli hâle geliyordu. Ayrıca kişilerin duydukları hata sayısı ile kalp atışları arasındaki sürenin uzunluğu arasında da bir korelasyon vardı.

Dilbilgisi Hataları Stres Araştırma

Çalışmada kullanılan örneklerde bulunan hatalar arasında zaman kiplerinin hatalı kullanımı, kötü cümle yapısı ve tekil-çoğul kelimelerin karıştırılması yer alıyor. Ayrıca insanların, hatanın ne olduğunu açıkça belirtemeseler bile, bunlara bilinçsizce tepki verdiklerini görülüyor.

Bilim insanları, bu çalışmanın dile dair bilinenlere katkı sağlayabileceğine ve bir kişinin bilinçli olarak düşünmeden kendi ana dilini ne kadar iyi anladığı konusuna ışık tutabileceğine inanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    İşin kötü yanı da yazım yanlışı yaptığını bilmemek veya umursamamak. Ve bunun da farkında olmamız. Aman Allah’ım!!

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Bu aklıma geldi :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Masters of the Universe: Revolution Fragmanı Yayınlandı

“Masters of the Universe: Revolution”dan İlk Fragman: He-Man ve İskeletor Geri Dönüyor

Leave the World Behind Filmi Geliyor | Tanıtım

“Mr. Robot”ın Yaratıcısından Yeni Psikolojik Gerilim: “Leave the World Behind” Tanıtımı Yayınlandı