in ,

Dünya Tarihini Şekillendiren Ölçü Birimlerine Yakın Bakış Atan “Dünyanın Yedi Ölçüsü” Türkçede

Piero Martin imzalı “Dünyanın Yedi Ölçüsü” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Dünyanın Yedi Ölçüsü: Piero Martin Kitabı Türkçede Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın Yedi Ölçüsü, Türkçedeki yerini aldı. Piero Martin imzalı eser, tarihin başlangıcından bu yana kullanılan en önemli yedi ölçü birimini mercek altına alıyor.

Padua Üniversitesi’nde Deneysel Fizik Profesörü olarak görev yapan Piero Martin; temiz, güvenli ve sınırsız enerji üretebilecek bir teknoloji olan termonükleer füzyon üzerine araştırmalar yürütüyor. Amerikan Fizik Derneği’nin üyesi olan yazar, konuyla ilgili önemli uluslararası projelerde bilimsel direktörlük yapmasıyla öne çıkıyor. 2017’den bu yana İtalya’nın en büyük füzyon deneyi olan DTT’nin baş fizikçisi olarak görev yapan Martin ilk defa Türkçeye kazandırılıyor.

Yazarın Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanan kitabı Dünyanın Yedi Ölçüsü, bugüne dek birçok farklı dile çevrildi ve 2022 Galileo Prize’ın finalistleri arasında yer aldı.

- Reklam -

Orijinal adı Le 7 misure del mondo olan ve kendi dilinde ilk defa 2021 yılında yayımlanan kitap; ölçü birimleriyle insanın gelişim hikâyesiyle aynı potada buluşturuyor.

Dünyanın Yedi Ölçüsü – Piero Martin | Arka Kapak Tanıtımı

Parmak Uçlarından Karışlara, Metreden Saniyeye Evrenin Keşfi

Tarihin başlangıcından bu yana yaptığımız ölçümler, evren, toplum ve doğaüstüne dair anlayışımızı şekillendirerek dünya deneyimimizin ayrılmaz bir parçası haline geldi. İtalyan fizikçi Piero Martin bu kitapta okuru insanlığın ortak kültür hazinelerinden yedi temel ölçünün; metrenin, saniyenin, kilogramın, kelvinin, amperin, molün ve kandelanın hikâyesinin merkezde olduğu bir yolculuğa çıkarıyor. Her bölümde bir ölçüm sisteminin tarihçesini, işlevini, uygulanış biçimini anlatırken aynı zamanda her bir birimin klasik fizikten kuantum mekaniğine, görelilikten kimyaya, kozmolojiden temel parçacık fiziğine ve tıptan modern teknolojiye kadar bilime nasıl katkıda bulunduğunu açıklıyor. Dünya’nın aslında bu ölçülerle ne kadar büyüdüğünü ve küçüldüğünü gözler önüne seriyor; sonsuz küçükten sonsuz büyüğe uzanan bu serüvende insan olarak yerimizi bir kez daha düşünmemizi sağlıyor.

Dünyanın Yedi Ölçüsü - Piero Martin

“Dünyanın Yedi Ölçüsü” Hakkında Ne Dediler?

“Piero Martin’in keyifli kitabı, yedi ölçü biriminin gelişimini insan hikâyeleriyle birleştiriyor. Her hikâye lezzetli bir lokma –ve ben hepsini bir oturuşta silip süpürdüm.” – Steven Cowley, Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı Direktörü

- Reklam -

Dünyanın Yedi Ölçüsü şimdiden rekor kırdı: Yale University Press, çeviri haklarını daha kitap çıkmadan satın aldı. Bu göz ardı edilebilecek bir gerçek değil. Üstelik Amerikalıların, bilim insanlarının kapasitesi ve kitaplarını dünya genelinde yayma güçleri düşünüldüğünde, yabancı fizikçilerin yazdığı kitapları tercüme etmeleri alışılmış bir durum değildir. Ama bu sefer hayal gerçek oldu.” – Il Gazzettino

“Her şeyin neden olduğu gibi olduğuna dair edebi bir hikâye.”– Kirkus Reviews

Toplamda 192 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Burçe Kaya, kapak tasarımını ise Tarık Akın üstleniyor. Dünyanın Yedi Ölçüsü, Kasım 2023 itibarıyla Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Fiziksel dünyayı anlamamızı sağlayan yedi temel ölçü biriminin ardındaki hikâyeleri anlatan bu kitabın konusunu sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Örümcek Adam'ın Yer Aldığı İlk Çizgi Roman Açık Artırmada

Örümcek Adam’ın Yer Aldığı İlk Çizgi Roman Sayısı Açık Artırmaya Çıkıyor: 1962’de 12 Sentti, Şimdi 44 Bin Dolar

Freud's Last Session Filminden Yeni Fragman: Anthony Hopkins Başrolde

Anthony Hopkins’in Sigmund Freud’a Hayat Verdiği “Freud’s Last Session” Filminden Yeni Fragman