in ,

Evrenin Sonu ‘Büyük Çöküş’ Olabilir: Gözlemler Zayıflayan ‘Karanlık Enerji’yi Gösteriyor

Evrenin kaderini belirleyen gizemli karanlık enerji hakkındaki yeni ipuçları, zayıfladığı ve ‘Büyük Çöküş’ için zemin hazırladığı yönünde.

Evrenin Sonu 'Büyük Çöküş' Olabilir: Karanlık Enerji...
- Reklam -
- Reklam -

Evrenin sonunun “Büyük Çöküş” olabileceği fikri, son zamanlarda ortaya atılan bir teoriyle daha da güçlendi. Yeni gözlemler, evreni hızla genişleten ve genişlemesini hızlandıran güç olan karanlık enerjinin zayıflamakta olduğunu öne sürüyor. Yeni bulgular, kozmolojide son 25 yıldır ilk kez büyük bir paradigma değişikliğine neden olabilecek potansiyele sahip.

Karanlık enerjinin evrimleştiğine dair yeni ipuçları, Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) tarafından elde edilen verilerin analizi sonucu geldi. Aletin 5.000 robot gözü, Dünya’dan gördüğümüz gökyüzünün üçte birinden fazlasındaki milyonlarca galaksiden gelen ışığı topluyor. Bu ışık, “kırmızıya kayma” olarak adlandırılan bir ışık dalga boyu değişimini ölçerek evrenin genişlemesini milyarlarca yıl boyunca izlemeye olanak tanıyor.

DESI’nin operasyonel zamanının beşte birinden fazlası boyunca elde edilen veriler, kozmologları heyecanlandırıyor ve büyük sarsıntılar vaat ediyor.

- Reklam -

Karanlık Enerji ve Büyük Çöküş

Columbia Üniversitesi’nden kozmolog Luz Ángela García Peñaloza, şunları söylüyor:

“Bu sonuçların açıklanması, karanlık enerjinin zamanla ‘azaldığı’ etkisine işaret ediyor ve bu da evrimleşiyor. Dolayısıyla sabit değil. Karanlık enerjinin evrimini keşfetmek, evrenin hızlanan genişlemesinin keşfi kadar devrimci olacaktır.”

Karanlık enerjinin evrimleştiğini öne süren bu bulgular, şimdiye kadar çoğunlukla LCDM modelini tercih eden kozmoloji topluluğunun da ilgisini çekiyor. Bu modelde karanlık enerji, lambda ile temsil edilir ve sabit olması beklenir. Ancak yeni gözlemler bu varsayımı sorguluyor ve karanlık enerjinin zamana bağlı olarak değiştiğini öne sürüyor.

Karanlık Enerjinin Zayıflıyor Olma İhtimali Evrenin Sonu için Yenilikçi Fikirleri Tetikliyor

Peki bu ne anlama geliyor? Karanlık enerji zayıflıyorsa, evrenin genişlemesi yavaşlayabilir ve hatta tersine dönebilir. Bu durum, “Büyük Çöküş” senaryosuna yol açar. Evren, Büyük Patlama’dan hemen sonraki sıcak ve yoğun hâle geri dönebilir.

Evrenin Sonu 'Büyük Çöküş' Olabilir: Gözlemler Zayıflayan 'Karanlık Enerji'yi Gösteriyor

- Reklam -

Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz kesin değil. DESI’nin kalan 4 yıllık gözlemleri, karanlık enerjinin doğasını daha iyi anlamak için kritik önem taşıyor. Özellikle kütle çekimi ile karanlık enerji arasındaki mücadele daha net görülecek. Ayrıca Temmuz 2023’te fırlatılan Euclid Uzay Teleskobu da ilk yıl verilerini 2027’de yayınlayacak. Bu iki görev, evrenin geleceği konusunda eşsiz bir vizyon sunacak.

García Peñaloza, “İki tamamen farklı misyondan gelen veriler, evrenin davranışı ve karanlık enerjinin büyük ölçekli yapıyı nasıl şekillendirdiği konusunda yepyeni bir bakış açısı sunacak” diyor.

Sonuç ne olursa olsun, karanlık enerji araştırmaları evrenin kaderini anlamak için kritik önem taşıyor. Belki de gökyüzünün boş kalacağı “Büyük Soğuma” yerine, “Büyük Çöküş” gelecekteki insanlığın ve uzaylıların kaderi olabilir.

Karanlık Enerji Zayıflıyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evrenin Şimdiye Kadarki En Detaylı Haritası Çıkarıldı: Karanlık Enerji, Evrim Geçiriyor Olabilir

Sizler de yeni çalışma hakkındaki yorumlarınızı ve evrenin sonu tahminlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Space

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kakegurui Live-Action Dizi Oluyor: Oyuncular Belli Oldu

Netflix, Popüler Anime ve Manga Serisi “Kakegurui”yi Live-Action’a Uyarlıyor: Oyuncular Belli Oldu

Furiosa Bir Mad Max Destani Sinemalarda

George Miller’dan “Furiosa: Bir Mad Max Destanı”