in ,

Çağdaş Türk Edebiyatının Önde Gelen Yazarlarından Füruzan Hayatını Kaybetti

Füruzan 84 yaşında aramızdan ayrıldı. Usta yazar, Türk edebiyatının yaşayan en önemli yazarları arasında anılıyordu.

Füruzan Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Füruzan yaşamını yitirdi. Kırkyedililer, Parasız Yatılı ve Benim Sinemalarım gibi kitaplarla tanınan yazar, 84 yaşında hayata veda etti.

Sait Faik Hikâye Armağanı dahil birçok saygın edebiyat ödülünün sahibi olan Füruzan’ın eserleri pek çok farklı dile tercüme edilmişti.

Füruzan’ın ölüm haberi, şair Elif Sofya tarafından duyuruldu. Sofya sosyal medya platformu X (eski Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, “Füruzan sonsuzluğa gitti,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Füruzan’ın aramızdan ayrılmasının üzerine polisiye yazarı Ahmet Ümit şu paylaşımı yaptı:

“Dünyayı güzelleştiren dünyalar güzeli bir kadın geçti hayatımızdan. Öyküleri, romanları, anılarıyla her şeye rağmen hayatın yaşanabilir olduğunu kanıtladı bizlere. Artık yazdıklarında yaşayacak ve yaşatacak. Huzur içinde uyu Füruzan Hanım, huzur içinde uyu büyük usta…”

Yazar Yekta Kopan ise acı kaybı şu sözlerle duyurdu:

“Parasız Yatılı öyküsünü ilk okuduğumda sarsılmış, hayran olmuştum. Tüm öykülerini ve neredeyse yazdığı her şeyi aynı duyguyla okudum. Edebiyatımız çok güçlü bir yazarını kaybetti. Elveda Füruzan!”

Füruzan - Yazar

Akademisyen Handan İnci yazarı, “Türkçenin en değerli öykücülerindendir. İsmi edebiyatımızdan kaybolmayacaktır ama okumamış olmak büyük kayıptır. Aramızdan ayrıldı. Mekânı cennet olsun,” sözleriyle andı.

Yazarın kitaplarını okurlarla buluşturan Yapı Kredi Yayınları, ‘Yüreğiyle bakmasını bilen’ büyük yazar Füruzan aramızdan ayrıldı. Acımız derin,” ifadesini kullandı.

Füruzan’ın cenaze töreninin ne zaman düzenleneceği ise şu an için açıklanmadı.

- Reklam -

Füruzan Ardında Sayısız Eser Bıraktı

29 Ekim 1939 tarihinde dünyaya gelen Füruzan (Feruze Çerçi), edebiyat yolculuğuna ilk eseri Parasız Yatılı ile başladı. Yazar bu öykü kitabıyla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’na da layık görüldü.

Eserlerinde çoğunlukla hakkı yenen, iç dünyaları henüz keşfedilmemiş, duyarlıklı insanların hikâyelerine yer verdi. Öykü türünün yanı sıra roman, gezi yazısı, deneme, senaryo, şiir ve çocuk kitapları da kaleme aldı.

Yazar ilk romanı Kırkyedililer ile 68 kuşağının hikâyesine yer verdi. Kitap 1975’te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’ne layık görüldü.

Yazar Füruzan

1982 tarihli öykü kitabı Gecenin Öteki Yüzü, 1986’da TRT imzasıyla TV dizisine uyarlandı ve TRT ve Modern Gazeteciler Kurumu tarafından yılın en iyi dizisi olarak seçildi.

1990’da Gülsün Karamustafa ile kendi eseri Benim Sinemalarım’ı beyaz perdeye taşıdı. Filmin başrolünde Hülya Avşar yer alırken yapım, şiddet ve baskı gören Nesibe adlı genç bir kızın sinemaya duyduğu aşka yer verdi.

Eserleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça ve Yunancaya tercüme edilen yazar son olarak 2023 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Füruzan hakkındaki hislerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çin Ay'da Yeni Bir Mineral Buldu

Çin, Ay’da Daha Önce Hiç Görülmemiş Bir Mineral Keşfetti

Andor 2. Sezon Prodüksiyon

“Star Wars” Dizisi “Andor”da 2. Sezon Çekimleri Sona Erdi