in , ,

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün Kazananı Füruzan Oldu

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı açıklandı. Ömer Türkeş başkanlığında toplanan seçici kurul, Füruzan’ı ödüle değer buldu.

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Füruzan
- Reklam -
- Reklam -

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı duyuruldu. Bu sene 16.’sı düzenlenen ödülün sahibi Füruzan oldu.

Can Yayınları’nın kurucusu, yazar ve yayıncı Erdal Öz 2006 yılında yaşamını yitirmişti. Öz’ün anısını yaşatmak için 2008’den beri düzenli olarak verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki seçici kuruluna Ömer Türkeş başkanlık etti.

Metin Celâl, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın, Jale Özata Dirlikyapan, Behçet Çelik ve Faruk Duman’dan oluşan jüri, 29 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda 2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün kazananını Füruzan olarak seçmeye karar verdi.

- Reklam -

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı: Füruzan

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün gerekçesi şu sözler ile açıklandı:

“Füruzan, 1970’lerden itibaren çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yabancı ortamlarda bunalan ve yurt özlemi  çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı; umutlu gelecek için emek verenlerin uğradıkları haksızlıkları ve toplumsal yaraları ele alırken kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla  besledi.

“Yapıtlarıyla öykünün yenilenmesine ve yaygınlaşmasına öncülük etmiş yazarların başında geldi.”

Erdal Öz

Ömer Türkeş Koltuğu Ayşe Sarısayın’a Bırakıyor

Her yıl bir üyesi ile yolları ayıran ve yerine başka bir ismi seçen jüriden bu yıl ayrılan isim Ömer Türkeş oldu. Türkeş’ten boşalan koltuğa geçecek kişi ise yazar ve çevirmen Ayşe Sarısayın.

- Reklam -

2008 senesinden beri verilen düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü bugüne dek kazanan isimler Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Jale Parla, Selim İleri ve Mehmet Eroğlu şeklinde sıralanıyor.

Yazar Füruzan Kimdir?

29 Ekim 1939 tarihinde İstanbul’da Füruzan, ilk kitabı Parasız Yatılı ile 1972’de Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanarak büyük bir başarı elde etti. Ayrıca 1975’te Kırk Yedi’liler adlı romanıyla Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı.

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Füruzan Oldu

Füruzan’ın öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi birçok dile çevrildi. Yazar, edebiyat dünyasındaki katkıları nedeniyle pek çok ödüle değer bulundu. Ayrıca sinema ve tiyatro dünyasında da adından söz ettirmeyi başardı. 1981’de Ömer Kavur ile birlikte senaryolaştırdığı Ah Güzel İstanbul öyküsü, sinema filmi olarak büyük ilgi gördü. Ayrıca Gecenin Öteki Yüzü adlı öyküsünü senaryolaştırarak TRT’de dizi hâline getirdi. 1990’da Cannes Film Festivali’nde gösterilen Benim Sinemalarım adlı filmi, büyük beğeni topladı. Aynı zamanda tiyatro oyunları da yazan Füruzan, Kış Gelmeden ve Sevda Dolu Bir Yaz adlı öykülerini oyunlaştırarak Devlet Tiyatroları’nda birçok kez sahnelendi.

2023 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Can Yayınları

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Şimdiye kadar alması gerekirdi, geç bile kalınmış. Neyse geç olsun, güç olmasın :slight_smile: Ayrıca jürilerin arasında Faruk Duman’ı görmek mutlu etti beni :slight_smile:

  2. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    Yaşayan en iyi Türk öykücülerinden birisidir. Bunu sadece Parasız Yatılı kitabına dayanarak söylüyorum. Diğer kitapları da okuma listemde.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Good Omens 3. Sezon Senaryo - Neil Gaiman

Neil Gaiman, “Good Omens” 3. Sezon Senaryosu için İş Başı Yapıyor

Haluk Bilginer - Maria - Angelina Jolie

Haluk Bilginer, Şilili Yönetmen Pablo Larrain’in Yeni Filmi “Maria”da Angelina Jolie’ye Eşlik Edecek