in ,

2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Selim İleri Oldu

2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı Selim İleri oldu. Ödül töreni 11 Ekim tarihinde Dada Salon’da gerçekleştirilecek.

2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Selim İleri
- Reklam -
- Reklam -

2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı belli oldu. Yazar ve yayıncı Erdal Öz’ün anısına, her sene ailesi tarafından düzenlenen edebiyat ödülünün bu yılki galibi Selim İleri oldu.

Can Yayınları’nın kurucusu, yazar ve yayıncı Erdal Öz 2006 yılında aramızdan ayrılmıştı. 2008 yılından beri verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü bu sene Selim İleri’ye gitti.

Sibel Irzık başkanlığında toplanan seçici kurul Cemil Kavukçu, Ömer Türkeş, Metin Celal, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın ve Faruk Duman isimlerinden oluştu.

- Reklam -

Jürinin kararı 14. Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü Selim İleri’ye vermek oldu.

Ödülün gerekçesinde yer alan ifadeler şu şekilde:

“Erdal Öz Edebiyat Ödülü seçici kurulu, 26 Eylül 2021 günü toplanarak, 2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü Selim İleri’ye sunmaya karar vermiştir. Selim İleri öyküleri, romanları, deneme ve senaryoları, edebiyatımızın geçmişine, bugününe ve tüm alanlarına sunduğu sürekli ve nitelikli katkı ve edebiyat dünyasında oynadığı öncü ve yenilikçi rol nedeniyle ödüle değer görülmüştür.”

2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Dada Salon’daki Tören Eşliğinde Sahibini Bulacak

Ödül 11 Ekim 2021 tarihinde İstanbul, Şişli’de bulunan Dada Salon’da düzenlenecek tören sonrasında Selim İleri’ye teslim edilecek.

Bununla birlikte Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçen yıl töreni iptal edilen 13. Erdal Öz Edebiyat Ödülü de aynı gün, daha önce açıklandığı üzere Jale Parla’ya verilecek.

Her sene bir üyesinin ayrılıp bir başkasının dahil olduğu seçici kurulda, altı senedir yer alan ve 2021’de başkanlık da yapan Sibek Irzık’a bu sene veda edilecek. Gelecek yıl seçici kurula dahil edilecek yeni isim ise akademisyen Jale Özata Dirlikyapan olacak.

selim ileri

- Reklam -

Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananına Handan Börüteçene’nin tasarladığı bir ödül heykelciği ve 15.000 TL para ödülü verilecek.

Ödülü bugüne dek alan isimler sırasıyla şu şekilde: Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan , Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin ve Jale Parla.

Selim İleri Hakkında

Bu yılki ödüle layık görülen Selim İleri 1949’da İstanbul’da dünyaya geldi. Yazar, senarist ve eleştirmen kimlikleriyle tanındı. 1967 yılında Savaş Çiçekleri adlı öyküsü Yeni Ufuklar’da yayımlandı. İlk öykü kitabı Cumartesi Yalnızlığı 1968’de yayımlandı. Deneme, oyun, şiir, söyleşi, senaryo ve roman türünde eserler verdi.

1978’de Dostlukların Son Günü ile Sait Faik Hikâye Ödülü’ne, 1977’de Her Gece Bodrum ile TDK Roman Ödülü’ne 2002’de Bu Yaz, Ayrılığın İlk Yazı Olacak kitabı ile Orhan Kemal Roman Ödülü’ne layık görüldü.

71 yaşındaki yazarın yayımlanan son eseri ise Everest Yayınları’ndan 2020’de çıkan Yaşadınız Öldünüz Bir Anlamı Olmalı Bunun oldu.

Ödül ve Selim İleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün sahibi Mehmet Eroğlu olmuş.

    Erdal Öz Edebiyat Ödülü Seçici Kurulu, 25 Eylül 2022’de yaptığı toplantıyla, bu yılın ödülünü, uzun yıllara yayılan romancılık kariyeriyle Mehmet Eroğlu’na vermeye karar verdi.

    Mehmet Eroğlu, kişisel ya da toplumsal yıkımlara, acılara karşı duyarlılığı ve sorumlu bir aydın yazar tavrıyla, gerçek hayatın, gerçek insanlarını, yakın tarihin karanlık dönemlerini ele alan romanlarıyla ve girdiği yeni arayışlarla ödüle layık görüldü.

    https://twitter.com/ErdalOzOdulu/status/1574300582831071232?s=20&t=Q0SGfcLZ6cqxxiBVBIC-_A

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

berehut kuyusu cehennem yemen keşif

Berehut “Cehennem Kuyusu”nun Dibine İlk Defa İnildi: İşte Merak Edilen Sonuçlar

Teen Wolf Filmi

Teen Wolf Filmi Yolda: Paramount+ Harekete Geçti