in ,

Erdal Öz’ün Anısına Verilen Edebiyat Ödülünde 2022 Yılının Kazananı Belli Oldu

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı belli oldu. Cemil Kavukçu başkanlığında toplanan jüri, Mehmet Eroğlu’nu ödüle layık buldu.

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Mehmet Eroğlu
- Reklam -
- Reklam -

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı açıklandı. 15. defa düzenlenen ödülün sahibi Mehmet Eroğlu oldu.

2006 yılında yaşamını yitiren Can Yayınları’nın kurucusu, yazar ve yayıncı Erdal Öz anısına verilen ödülün bu yılki sahibi Issızlığın Ortası, Düş Kırgınları, Zamanın Manzarası ve 975 Santimetrekare gibi kitapları ile tanınan Mehmet Eroğlu oldu.

2008 senesinden beri düzenli olarak gerçekleştirilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü yarışmasının bu yılki jürisine yazar Cemil Kavukçu başkanlık etti. Seçici kurulda Kavukçu ile birlikte Ömer Türkeş, Metin Celal, Nilüfer Kuyaş, Murat Yalçın, Jale Özata ve Faruk Duman yer aldı.

- Reklam -

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Mehmet Eroğlu İlan Edildi

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü için açıklanan gerekçeli karar şu şekilde oldu:

“Mehmet Eroğlu, kişisel ya da toplumsal yıkımlara, acılara karşı duyarlılığı ve sorumlu bir aydın yazar tavrıyla, gerçek hayatın, gerçek insanlarını, yakın tarihin karanlık dönemlerini ele alan romanlarıyla ve girdiği yeni arayışlarla ödüle layık görüldü.”

Yarışmanın kazanını, sanatçı Handan Börüteçene tarafından tasarlanan ödül heykelinin yanı sıra 15 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oluyor.

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Kazananı Mehmet Eroğlu

Her sene bir üyesi ile yolları ayıran ve yerine başka bir ismi yerleştiren seçici kurulda, bu sene veda eden kişi Cemil Kavukçu oldu. Kavukçu’nun 6 yıldır parçası olduğu jüri macerası sona ererken onun yerine gelecek isim ise Behçet Çelik olarak açıklandı.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü 2008 yılından beri şu isimlere layık görüldü:

- Reklam -

Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Jale Parla ve Selim İleri.

Yazar Mehmet Eroğlu Kimdir?

1948 yılında İzmir’de doğan Mehmet Eroğlu, üniversite eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladı. İlk romanı Issızlığın Ortasında 1979 senesinde Milliyet Roman Ödülü’ne değer bulundu. 12 Eylül rejiminin sakıncalı bulunduğu kitap, o dönem sansüre uğradı. Yazarın ikinci kitabı Geç Kalmış Ölü de benzer sebeplerle uzun süre okurla buluşamadı. 1984’te yayımlanan bu iki kitap Orhan Kemal Roman Armağanı ve Madaralı Roman Ödülü’nü kazandı.

Mehmet Eroğlu

1968 kuşağını anlattığı Yarım Kalan Yürüyüş ve Adını Unutan Adam’ın ardından 1994’te Yürek Sürgünü’nü kaleme aldı ve edebiyata bir süre ara verdi. Bir dönem senaryo ve müzik çalışmalarında bulunan Eroğlu, 2000’den sonra edebiyat macerasına geri döndü.

2022 Erdal Öz Edebiyat Ödülü kazananı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Can Yayınları

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

alan rickman harry potter günlük

Alan Rickman, Kanserle Mücadele Ederken Harry Potter’a Neden Devam Ettiğini Anlatıyor: “Bu Senin Hikâyen”

Jodie Whittaker doctor who final yeni

Role Veda Etmeye Hazırlanan Jodie Whittaker, Yeni Doktor Seçimi Hakkında Konuştu: “İlham Verici Bir Tercih”