in ,

80.000’den Fazla Sanat Eseri Dijital Ortamda Ücretsiz Kullanıma Açıldı

Getty Müzesi yaklaşık 88.000 adet sanat eserini ücretsiz kullanıma açma kararı aldı. The Getty’nin dijital arşivi genişlemeye devam edecek.

Getty Müzesi Ücretsiz Sanat Eserleri
- Reklam -
- Reklam -

Getty Müzesi 2013 yılında başlattığı Open Content (herhangi bir ödeme yapmadan yalnızca atıf yapılarak paylaşılabilen içerikler) programı; devasa bir adım atıyor. Müze, yaklaşık 88.000 sanat eserini ücretsiz kullanıma açıyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve J. Paul Getty Müzesi olarak da bilinen Getty Müzesi, yeni bir çalışma kapsamında binlerce eseri ücretsiz kullanıma açma kararı aldı. Eserler arasında yalnızca dijitalleştirilmiş sanat yapıtları değil, aynı zamanda çok sayıda sanat tarihi metni ve sanat kitapları da bulunuyor.

Kullanıcılar, Creative Commons Zero (CC0) olarak adlandırılan program kapsamında sanat eserlerini Getty’nin veritabanından ücretsiz olarak indirebilecekler. Creative Commons Zero programı kapsamında değerlendirilen eserler “ticari amaçlarla bile olsa, çalışmanın izin almadan kopyalanabileceği, değiştirebileceği, dağıtılabileceği ve icra edilebileceği” anlamına geliyor.

- Reklam -

Getty Müzesi Ücretsiz Sanat Eseri

Getty sanatseverlere, “salonlarının duvarlarına en sevdikleri Hollanda natürmortunun bir baskısını asmalarını ya da Van Gogh’un süsenlerini kullanarak bir duş perdesi hazırlamalarını” öneriyor.

Getty Müzesi’nin Ücretsiz Erişime Açtığı Sanat Eserleri Farklı Çağlardan Çeşitli Formatlardaki Yapıtları Buluşturuyor

Portalın arayüzü eserin ortaya konuluş tarihine (M.Ö. 6000 yılına kadar uzanan bir zaman çizelgesi grafiği ile), kullanılan ürünlere (akik ve kaymaktaşından tahta baskı ve çinkoya), türüne (resim, fotoğraf ve heykellerin yanı sıra akroterler, at süsleri ve cımbızlar da dahil) ve kültüre göre arama yapılabilmesini sağlıyor.

Kullanıma açılan seçki, Getty’nin insanlık tarihinin dönemleri kadar dünya uygarlıklarını da kapsayan koleksiyonunun geniş yelpazesini yansıtmayı hedefliyor.

Getty Müzesi Ücretsiz Sanat Eserleri Koleksiyonu

- Reklam -

Getty’nin açık içerikli arşivinde Yunanistan, Roma ve dünyanın diğer pek çok bölgesinden heykeller; M.Ö. üçüncü yüzyıl Ptolemaios Krallığı dönemi Mısır’ından parçalanmış bir oinochoe (şarap testisi); Édouard Manet ve Edgar Degas gibi yenilikçi Fransız ressamların eserleri; Carleton H. Graves’in fotoğrafları; On dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarında Danimarka ve Filistin’den Japonya ve Kore’ye kadar pek çok yeri fotoğraflayan Graves’in fotoğrafları; Hannes Maria Flach, Jaromír Funke ve Francis Bruguière gibi sanatçıların cesur soyutlamaları bulunuyor.

Getty Müzesi Ücretsiz Sanat Eserleri Kullanım

Tüm bunlar ve daha fazlası, Getty Müzesi’nin dijital kütüphanesinde yüksek çözünürlüklü versiyonlarıyla birlikte kullanıcıları bekliyor. Koleksiyona ulaşmak için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Getty Müzesi’nin bu uygulaması hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Open Culture

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Francis Ford Coppola Yeni Filmi - Megalopolis

Francis Ford Coppola, “Megalopolis”ten Sonraki Filmi Üzerinde Çalışmaya Başladı

Cüneyt Arkın - Öykü - İkisi de Hastaydı

Cüneyt Arkın’ın 1956 Yılında Yayımlanan Öyküsü: “İkisi de Hastaydı”