in ,

Hayao Miyazaki: “Animenin Altın Çağı Geride Kaldı”

Hayao Miyazaki, anime sanatının altın çağının sona erdiğine inanıyor. Miyazaki’nin oğlu, Studio Ghibli’nin Cannes Film Festivali’nde onursal Altın Palmiye’yle ödüllendirilmesi sonrasında açıklamalarda bulundu.

Hayao Miyazaki - Anime Görüşü
- Reklam -
- Reklam -

Hayao Miyazaki, uzun yıllardır anime kültürünün en ön saflarında yer alıyor ve ortaya koyduğu yapımlarla adından saygıyla söz ettiriyor. Ancak Miyazaki, animenin altın çağının geride kaldığını düşünenlerden.

Geçen hafta gerçekleştirilen 77. Cannes Film Festivali bir ilke ev sahipliği yaptı ve Studio Ghibli onursal Altın Palmiye’ye layık görüldü.

Hayao Miyazaki’nin oğlu Goro Miyazaki, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kabul etti ve ilk kez bir kişi değil de bir kurum Altın Palmiye’yle ödüllendirilmiş oldu.

- Reklam -

77. Cannes Film Festivali aynı zamanda Studio Ghibli’den House Hunting, Boro the Caterpillar, Mr. Dough and the Egg Princess ve Komşum Totoro’nun devamı olan Mei and the Baby Cat Bus yapımlarının da gösterimlerine ev sahipliği yaptı.

Hayao Miyazaki Kariyerini Noktalamadan Önce Bir Anime Filmi Daha Çekecek

Goro Miyazaki, Fransız kanalı 20 Minutes’e konuştu ve açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Stüdyonun geleceği konusunda her şey gerçekten belirsiz. Gerçekten bilmiyorum ama sanırım babamın yeni bir uzun metrajlı film için fikirleri var. Bu onu mutlu etti. Ama Japon animasyonunun altın çağının geride kaldığına ve yeni pek bir şey olmadığına inanıyor. Bu ödülün kariyerinin sonunu simgelediğini düşünüyor.”

The Boy and the Heron Oscar

Ghibli hayranları, daha önce emekli olduğunu açıklayan ancak The Boy and the Heron ile beyaz perdeye geri dönen Hayao Miyazaki’nin emeklilik açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor. 83 yaşında bir Oscar daha kazanan Miyazaki ise şimdiden bir sonraki projesi üzerinde çalışmaya başlamış durumda.

Miyazaki’nin parçası olduğu Studio Ghibli ise geçen yıl çoğunluk hissesini Nippon TV’ye satma kararı aldığını duyurmuştu.

- Reklam -

Miyazaki’nin ‘Altın Çağ Sona Erdi’ Görüşü Destek Görüyor

Öte yandan Miyazaki’nin anime sanatının altın çağının sona erdiği düşüncesi, diğer Ghibli Studios’tan Shigeo Akahori tarafından da destekliyor. Akahori, genç anime sanatçılarının daha çok “zanaatkâr” olduklarını, onların “mangaları doğru bir şekilde uyarlama konusunda daha katı olduklarını” düşünürken buna karşılık daha eski yeteneklerin “yaratıcılıklarını özgürce kullanabildiklerini ve bu sayede birçok başyapıt ortaya çıkardıklarını ve bunu gören daha yetenekli kişilerin anime endüstrisine girdiğini” belirtiyor.

Hayao Miyazaki Anime Film

Akahori, sanatçıların uzun metrajlı filmlere başlamadan önce kısa filmlerle Makoto Shinkai’nin rotasını takip etmeleri gerektiğini de öneriyor. Gundam’ın yaratıcısı Yoshiyuki Tomino da genç sanatçıları, Miyazaki ve diğer eski nesli “aşmaya” çağırarak, “Genç sanatçılar bunu hafife almamalı. Kendinizi gerçekten adamadan Miyazaki’yi veya One Piece’i aşamazsınız,” diyor.

Hayao Miyazaki - Anime

Hayao Miyazaki’nin anime sanatı hakkındaki görüşlerine dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CBR

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Miyazaki-sensei doğru ama eksik söylemiş. Dünya’nın genel olarak altın çağı geride kaldı. Herkes, her şey boka sardı. Hayat bitti işte.

  2. Avatar for berzah1 berzah1 dedi ki:

    Geç varılmış bir tespit, artık kaliteli bir şey izlemek istediğimde gidip eskileri izliyorum. Dizi, film, anime hepsi için geçerli.

  3. Avatar for Re_lar_Kvothe Re_lar_Kvothe dedi ki:

    Buna hiç katılmıyorum.

    Zaten hiçbir dönem sürekli çok kaliteli işler çıkmıyordu. Oran şu ankiyle benzerdi. Yılda birkaç tane kaliteli dizi/film çıkar geri kalan vasat olurdu. Yani o eskisi iyiydi dedikleriniz bu vakte kadar sağa kalabilmiş olanlar. Zaten Türkçeye hiç çevrilmediği için kimsenin bilmediği, sonradan keşfedilemeyen işlere değinmiyorum bile. Şu anki dizi film sektöründeki vasat işler geçmişe göre daha da iyi hatta ancak anime/mangada böyle mi emin değilim. Popüler olan şeylere, anime sevmeme rağmen tarafsız şans vermeye çalışıyorum ama ne zaman baksam 15 yaşında birisi tarafından yazılmış gibi hissettiriyor eserler. Örneğin 2024 yılındayız hala “dövüş” diye bir şey konuşuluyor, iyi bir fight eseri iyi yaparmış. Bana enteresan geliyor.

  4. Avatar for berzah1 berzah1 dedi ki:

    Olabilir, sizin görüşünüz böyledir. Kendi fikrimi yazdım. Fakat hem dizi (yerli yabancı dahil) hem de anime seköründe (uzman falan değilim, izlediklerimi de liste falan oluşturmaz.) son 7-8 yıldır pek kaliteli şeyler çıktığını düşünmüyorum. Siz kaliteli bulabilirsiniz, sizin görüşünüzdür, demek ki her zevke hitap eden bir kalitesi yokmuş.

  5. Avatar for Hitodama Hitodama dedi ki:

    Ben hiç Miyazaki gibi düşünmüyorum açıkçası yeni çıkan gayet kaliteli animeler var, sadece sayıları daha az. 80’ler 90’lar kuşağının estetik durduğu ayrı bir gerçek tabi ona hiç itirazım yok. Belki Altın Çağı kaybediyor olabilir ama hepten ölmüyor yani.

    Yeni çıkan her yapımı gömüp rastgele kimsenin duymadığı 90’lı yılların OVA’larını övmeden duramayan elitistler ayrı bir konu ona hiç girmiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 cevap daha var.

Kayıp Dev Yıldızların Gizemi Çözüldü

Gökyüzündeki Dev Yıldızların Gizemli Kayboluşunun Ardındaki Sır Çözüldü

Yeni Ghost in the Shell Animesi

Matrix’in İlham Kaynaklarındandı: Siberpunk Türünün Öncülerinden “Ghost in the Shell”in Yeni Animesi Geliyor