in , ,

Studio Ghibli Çoğunluk Hisselerini Japon Televizyon Kanalı Nippon’a Satıyor

Studio Ghibli çoğunluk hisselerini Nippon TV’ye satıyor. Hayao Miyazaki filmlerine de ev sahipliği yapan stüdyo, artık Japon kanalının “yan kuruluşu” olacak.

Studio Ghibli Hisse Satışı Nippon TV
- Reklam -
- Reklam -

Studio Ghibli yönetimi Nippon TV’ye devretmeye hazırlanıyor. Son olarak Hayao Miyazaki’nin The Boy and the Heron filmine imza atan stüdyo, Nippon Television çatısı altında bir yan kuruluş olarak görev yapacak.

1985 yılında Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki, Isao Takahata ve Yasuyoshi Tokuma tarafından kurulan Japon çizgi film stüdyosu Studio Ghibli kritik bir dönemeçten geçiyor. Stüdyo bugüne dek The Tale of the Princess Kaguya, Only Yesterday, Grave of the Fireflies, Kiki’s Delivery Service ve Spirited Away gibi ikonik anime filmlerle tarihe geçmişti.

Nippon Television, yapılacak anlaşma sonrasında Studio Ghibli’nin hisselerini satın alacak ve %42,3 oy hakkı ile stüdyonun en büyük hissedarı olacak. İki şirketin perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Nippon TV yöneticilerinin Studio Ghibli’nin yönetimine katılması bekleniyor. Değerleme ve hisse devrinin zaman çizelgesi de dahil olmak üzere anlaşmanın detayları ise açıklanmadı.

- Reklam -

Studio Ghibli Yönetimi Nippon Television’a Geçiyor

Studio Ghibli’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ghibli’de yönetmen Hayao Miyazaki artık 82 yaşında. Yapımcı Toshio Suzuki de 75 yaşında ve bayrağı devretme konusu uzun süredir bir sorun yaşanıyordu. Kurucu Miyazaki’nin en büyük oğlu ve kendisi de bir animasyon filmi yönetmeni olan Goro’nun adı birkaç kez Studio Ghibli’nin halefi olarak anıldı. Ancak Goro, Ghibli’yi tek başına taşımanın zor olacağına ve şirketin geleceğini başkalarına bırakmanın daha iyi olacağına inanarak bu talebi kesin bir dille reddetti.”

İki şirket yaklaşık otuz yıldır birbirleriyle işbirliği içerisinde çalışıyordu.

Studio Ghibli Nippon TV

Nippon TV 1985 yılında Hayao Miyazaki’nin Nausicaa of the Valley of the Wind filminin Japonya’daki yayıncılığını üstlenmişti. Kanal Friday Road Show adlı sinema programı aracılığıyla Ghibli eserlerini yayınlamaya devam etti. Nippon TV ayrıca Miyazaki’nin yönettiği bir başka film olan 1989 yapımı Kiki’s Delivery Service’in yatırımcısı oldu ve Japonya’nın Mitaka şehrinde 2001 yılında açılan Ghibli Müzesi’nin kurulmasına destek verdi.

Ghibli Filmleri Desteklenmeye Devam Edecek

Stüdyonun başına kimin geçeceğine dair yaşanan krizin çözümüne yönelik adımlar geçen yıl Studio Ghibli’nin yapımcısı Suzuki ile Nippon Television’ın başkanı ve icra kurulu başkanı Sugiyama Mikuni’nin bir kaplıca tesisinde bir araya gelmesiyle başladı.

- Reklam -

“O zaman Suzuki, ‘Ghibli’nin film yapmaya odaklanmaya devam edebilmesi için Nippon Television’a yönetim konusunda yardımcı olmaya istekli misiniz?’ diye sordu. Buna karşılık Sugiyama, ‘Ghibli’nin çalışmalarını desteklemeye devam etmek ve Ghibli’nin film yapmaya devam edebileceği ortamı korumak anlamına geliyorsa evet,’ diyerek bu konuyu olumlu bir şekilde değerlendireceğine söz verdi.”

Studio Ghibli Satış Nippon TV

Şirketin ortak açıklamasında, “Nippon Television, Studio Ghibli ile değerlerine saygı duyarak uzun süredir devam eden bir ilişki sürdürdüğü için Studio Ghibli’nin ‘üretimini’ ve marka değerini kalıcı olarak koruyabileceğimizden eminiz,” şeklinde konuştu.

Ghibli geçen yıl Miyazaki’nin eserlerine dayanan ve My Neighbor Totoro ve Princess Mononoke gibi filmlerden ilham alan bir tema parkı açtı. Royal Shakespeare Company tarafından sahneye uyarlanan My Neighbor Totoro da İngiltere’nin başkenti Londra’da sahnelendi.

Ünlü stüdyonun yönetiminin Nippon TV’ye geçmesi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından daha fazla gelişme için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Estranged Estranged dedi ki:

    Netflix satın almak istemiş daha önce. İyi ki almamışlar içinden geçerdi.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Mali açıdan desteklenerek, yapım ilkelerine dokunulmadan bir satın alma olur umarım :sweat_smile: Yine güzel konulu, çizimli, karakterlerle dolu, renklendirmeli anime filmleri yapmaya devam etmelerini diliyorum :confused:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Squid Game için Mahkemelik Olan Platformlardan Sürpriz Karar

“Squid Game” için Mahkemelik Olan Netflix ve Koreli İnternet Sağlayıcısından Sürpriz Ortaklık Kararı

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü İntihal

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde İkinci Olan Murat Yurdakul’un Ödülü İntihal Sebebiyle İptal Edildi