in , ,

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde İkinci Olan Murat Yurdakul’un Ödülü İntihal Sebebiyle İptal Edildi

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde ikinci olan Murat Yurdakul’un “Fuzûlî Piano Uvertürü” adlı dosyasında intihal tespit edilince Yurdakul’un ödülü iptal edildi.

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü İntihal
- Reklam -
- Reklam -

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde Fuzûlî Piano Uvertürü adlı dosyasıyla ikinciliğe değer görülen Murat Yurdakul’un intihal yaptığı öğrenildi. Jüri, Yurdakul’u diskalifiye ederken ödüllerde dereceye giren şairlerin sıralaması da değişti.

FEMTRAK dergisi tarafından bu yıl ilki organize edilen 2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü’ne bir intihal olayı damga vurdu. Ödül töreni 30 Eylül’de düzenlenmesi planlanan yarışmanın sonuçları geçen günlerde belli oldu.

Katılımcı Murat Yurdakul’un Fuzûlî Piano Uvertürü dosyasında Fırat Baytak’ın Göç, Yol, ve Taş isimli şiir kitabında yayımlanmış şiirlerden parçalar yer aldığı ortaya çıktı.

- Reklam -

Jürisinde Berin Uyar, Betül Dünder, Esra Algan, Hülya Soyşekerci, İnci Asena, Nilay Özer ve Yelda Karataş’ın yer aldığı yarışmada intihalin ortaya çıkmasıyla Murat Yurdakul’un ödülü iptal edildi.

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde İntihal Skandalı

Yarışma kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

FEMTRAK tarafından bu yıl ilk kez verilen 2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü ikincisi “Fuzûlî Piano Uvertürü” adlı dosyadaki şiirlerden bir kısmının, 2023 Gülten Akın Şiir Ödülü sahibi Fırat Baytak’ın Göç, Yol, ve Taş isimli şiir kitabında yayımlanmış şiirleri olduğu, bu şiirlerin tüm manevi haklarının Fırat Baytak’a ait olduğu seçici kurul tarafından tespit edildiğinden Murat Yurdakul diskalifiye edilmiştir.

Jürimize ve edebiyat camiasına yaşatılan bu olay karşısındaki üzüntümüzü ve şaşkınlığımızı ifade edecek cümleler bulmakta zorlanıyoruz.

Femtrak, Seçici Kurul kararıyla 2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü ikinciliği, “otokritik bir OHAL markası” adlı dosyasıyla Hicran Aslan’a verilmiştir.

Üçüncülük ödülü, oy sıralaması çokluğuyla, Aysun Telli’nin “Balkon” adlı dosyasına verilmiştir.

- Reklam -

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü Güncel Sıralama

  • Onur Ödülü, “Tenden Gömlek” adlı dosyasıyla Arife Kalender
  • Birincilik Ödülü, “Ben Sizin Yabancınızım” adlı dosyasıyla Ertan Mısırlı
  • İkincilik Ödülü “otokritik bir OHAL markası” adlı dosyasıyla Hicran Aslan
  • Üçüncülük Ödülü “Balkon ” adlı dosyasıyla Aysun Telli
  • MESAM Özel Ödülü, “Ahşap Ağrısı” adlı dosyasıyla Murat Kaya
  • Ofistik İşler Özel Ödülü, “Bir Rüzgâr Beni” adlı dosyasıyla Anıl Fırat Tosun
  • FEMTRAK Özel Ödülü “barbar ve nakkaş” adlı dosyasıyla Ulaş Bager Aldemir

Eserleri İntihale Uğrayan Fırat Baytak’tan Açıklama

Düşünce dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlenen şair Fırat Baytak, yaşananların ardından üzüntüsünü şu sözlerle aktardı:

“Üzgünüm. Bir cümleye böyle başlamayı kim ister ki? Talihsiz olay sonrası yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi; edebiyatın kavgasından gürültüsünden hep uzak durmak istedim ve durdum da. Dün yakın çevremden biri tarafından, ödül alan şahsın şiirinin bana iletilmesiyle büyük bir şaşkınlık yaşadım. Şiiri incelediğimde on ay önce bir kültür dergisinde yayımlamış olduğum şiirimin altında başka birinin adının olduğunu görmek kimsenin yaşamasını istemediğim bir duygu. Şaşkınlığı üzerimden atar atmaz sakin bir şekilde, şiir yarışmasının jüri üyelerine ulaşarak yaşanılan talihsiz olayı anlattım. Ve kendilerinden tek bir ricada bulundum: ‘Olayın duyulmadan halledilmesi.’ Turgut Uyar adına düzenlenmiş bir şiir yarışmasına kara bir leke düşsün istemedim.

“Daha sonra şahsın sosyal medya adreslerine baktığımda iki gün önce İzmir Şiir Festivalinde; kitabımda yer alan bir şiiri, ‘şiirim’ diye okuduğu videoya rastladım. Ardından jüri kuruluna şiirleri yollayarak karşılaştırma yapmalarını rica ettim. Kurul karşılaştırma yaptıktan sonra birçok şiirin kitabımdaki şiirlerle aynı olduğu anlaşıldı. İnanılmaz bir olay. Şok etkisi yarattı.

“Yine tüm sakinliğimizle önce kendisi jüri tarafından arandı. Olay anlatıldı ve sadece jüriye ‘özür dilerim’ cevabını verdi. Ardından kurul ödülü iptal ettiğini açıklamalarıyla yayımladı. Şahsın kendi yakın çevresinin, şahsımı ve şiirimi zan altında bırakması olayından da hiç bahsetmiyorum. Sadece şunu diyorum: Maalesef edebiyatta lobiler oluştu, küçük şirketler… Bunu yazmak bile acı veriyor. Edebiyatın bu hale gelmesinin, beni bu olaydan daha çok üzdüğünü de belirtmeden geçemeyeceğim. Şahsın olayı kabul edip özür dilemesi ve sağlık durumunu da göz önünde bulundurarak hukuki bir süreç başlatmayacağımı da bildirmek isterim…

“Üzgünüm kendi adıma, şiir adına…

“Fırat Baytak”

2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü ve Türk edebiyatında yaşanan son intihal olaylarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Studio Ghibli Hisse Satışı Nippon TV

Studio Ghibli Çoğunluk Hisselerini Japon Televizyon Kanalı Nippon’a Satıyor

George R.R. Martin OpenAL Dava

“Game of Thrones”un Yazarı George R.R. Martin, ChatGPT’nin Ardındaki OpenAI’a Dava Açtı