Her Şeyin Şafağı Türkçede Epsilon Yayınevi etiketiyle yayımlandı. David Graeber ve David Wengrow imzalı eser, insanlık tarihine dair köklü varsayımları sorgulayarak sosyal evrimi yeniden değerlendiriyor.
Antropolog ve aktivist kimliğiyle tanınan ve çeşitli toplumsal hareketlere katkıları ve radikal fikirleriyle bilinen David Graeber, özellikle 2011’deki Wall Street’i İşgal Et hareketine verdiği destekle öne çıkmıştı. Akademik kariyerinde borç, bürokrasi ve kapitalizmin kökenleri gibi konular üzerine derinlemesine çalışmalar yaptı. 2020 yılında hayatını kaybetti.
David Wengrow ise arkeoloji alanında uzman bir bilim insanı olarak biliniyor. Özellikle eski Mısır ve Yakın Doğu medeniyetleri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Wengrow, toplumsal yapıların kökenlerine dair özgün yaklaşımlar geliştirdi. Graeber ile birlikte yazdığı Her Şeyin Şafağı, disiplinler arası çalışmalarının en önemli eserlerinden biri oldu.
Orijinal adı The Dawn of Everything – A New History of Humanity olan Her Şeyin Şafağı, ikilinin uzun yıllar süren araştırmalarının ürünü. İlk defa Ekim 2021’de yayımlanan kitap, insanlık tarihine dair geleneksel anlatıları sorguluyor ve toplumların evrimini yeniden ele alıyor. Yazarlar özellikle Batı medeniyetinin ilerleyişi ve tarihsel gelişimi hakkında yaygın kabul gören görüşlere meydan okuyor. Francis Fukuyama, Jared Diamond, Yuval Noah Harari gibi düşünürlerin savunduğu lineer tarih anlatılarına karşı çıkarak, insan toplumlarının tarih boyunca merkezi otoriteler ve hiyerarşik yapılar olmadan da var olabildiğini ortaya koyuyorlar.
Her Şeyin Şafağı – David Graeber ve David Wengrow | Arka Kapak Tanıtımı
Tarımın ve şehirlerin gelişiminden devletin, demokrasinin ve eşitsizliğin kökenlerine kadar sosyal evrim hakkındaki en temel varsayımlarımıza meydan okuyan ve insani özgürleşme için yeni olasılıklar ortaya koyan, insanlık tarihine dair yepyeni bir yaklaşım…
Nesiller boyu uzak atalarımız ya özgür masumlar ya da haydut savaşçılar olarak ilkel açıdan nitelendirildi. Bize uygarlığın ancak başlangıçtaki bu özgürlüklerimizden vazgeçerek ya da temel içgüdülerimizi kontrol altına alarak elde edilebileceği söylendi. David Graeber ve David Wengrow, bu tür teorilerin ilk olarak 18. yüzyılda, yerli gözlemciler ve entelektüeller tarafından Avrupa toplumuna yöneltilen eleştirilere karşı muhafazakâr tepkilerin nasıl ortaya çıktığını gösteriyor. Bu tartışmanın yeniden ele alınması tarımın, mülkiyetin, kentlerin, demokrasinin, köleliğin ve uygarlığın kökenleri de dahil olmak üzere, bugün insanlık tarihini nasıl anlamlandırdığımız konusunda çarpıcı sonuçlar doğurmaktadır.
– Eğer insanlar evrimsel geçmişlerini küçük avcı-toplayıcı gruplar hâlinde geçirmedilerse bunca zaman ne yapıyorlardı?
– Tarım ve şehirleşme hiyerarşi ve tahakkümün pençesine düşmek anlamına gelmiyorsa ne tür sosyal ve ekonomik örgütlenmelere yol açtı?
Arkeoloji ve antropolojide çığır açan araştırmalara başvuran yazarlar, kavram zincirlerimizi bir kenara bırakıp gerçekten olan biteni algılamayı öğrendiğimizde tarihin nasıl çok daha ilginç bir hâl aldığını göstererek insanlık tarihinin seyrinin sanıldığından daha belirsiz, daha eğlenceli ve umut dolu olasılıklarla dolu olabileceğini ortaya koyuyor.
Her Şeyin Şafağı, insanlık tarihine dair anlayışımızı kökten değiştirerek yeni özgürlük biçimlerini, toplumsal örgütlenmenin yeni yollarını hayal etmeye giden bir yol çiziyor.
Her Şeyin Şafağı Hakkında Ne Dediler?
“Sosyoloji, antropoloji, arkeoloji ve siyaset felsefesinin temel fikirlerine cesur yorumlar getiren, modern uygarlık üzerine kapsamlı bir inceleme.”
New York Times
“Sadece bir kitap değil, entelektüel bir şölen. Her bölümünde zihinlerimizde yer etmiş düşünsel kalıpları kolayca yerle bir etmeyi başarıyor. Titiz, derin araştırmaların ürünü olması ve keyifle okunması da cabası.”
Nassim Nicholas Taleb
Toplamda 848 sayfadan oluşan kitabın çevirisini Kerim Kartal, yayıma hazırlığını Bengü Impram, editörlüğünü Utku Özcan ve son olarak sayfa ve kapak tasarımını Özkan Köse yapıyor. Her Şeyin Şafağı – İnsanlığın Yeni Tarihi, Eylül 2024 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.
Kitabın ilk sayfalarını içeren ve Kayıp Rıhtım’a özel olarak hazırlanan tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.
David Graeber ve David Wengrow imzalı Her Şeyin Şafağı ile ilgili düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!