in ,

James Dean’e Ait Hatıra Eşyaları Açık Artırmada 260 Bin Dolara Alıcı Buldu

James Dean’in imzalı fotoğrafı, stüdyo kontratları ve daha önce gün ışığına çıkmamış özel eşyaları müzayedede satıldı.

James Dean Koleksiyonu Açık Artırma
- Reklam -
- Reklam -

James Dean’e ait 400 parçalık bir koleksiyon açık artırmada sahibini buldu. Kısa süren yaşamında Hollywood’da unutulmaz bir iz bırakan sanatçıya ait özel eşyalar müzayedede 260 bin dolara (5.3 milyon TL) satıldı.

Devlerin Aşkı (Giant) ve Cennet Yolu (East of Eden) ile Oscar adaylığı alan James Dean’e ait eşyalar, aktörün eski menajeri Jane Deacy tarafından açık artırmaya çıkarıldı. James Dean koleksiyonunda, aktörün Hollywood’daki hızlı yükselişinden, hayatının trajik bir şekilde sona ermesinden önceki üç yıl boyunca toplanan daha önce hiç görülmemiş bazı hatıra eşyaları yer aldı. 400 parçalık koleksiyon, kapsamlı arşiviyle de dikkat çekiyor. Ünlü sanatçı 30 Eylül 1955 tarihinde, henüz 24 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Müzayedede satışa çıkarılan eşyalardan bazıları, East of Eden, Rebel Without a Cause ve Giant filmleri için orijinal Warner Bros. sözleşmelerini de içeriyordu. Kontratların imzalı olması, onların değerini katlayan detay oldu. “Hollywood tarihindeki en önemli oyunculuk sözleşmelerinden biri” olarak tanımlanan sözleşme 22,958 dolara satıldı. Giant için imzalanan bir başka sözleşme ise 15,679 dolara alıcı buldu.

- Reklam -

James Dean Koleksiyonu

Koleksiyonda ayrıca Dean’in menajeri Deacy’ye gönderdiği iki el yazması mektup da vardı. İlk mektupta Dean, Deacy’ye “Anne” diye hitap ediyor ve East of Eden filminin çekimi sırasında Los Angeles’taki yaşamının nasıl geçtiğinden bahsediyor. İkinci mektupta ise Dean, üvey annesiyle ilişkisini, bir analiste gitmesini, sigara ve alkolü bırakmasını ve para sıkıntısı yaşadığını anlatıyor. Mektubun ayrıca Dean tarafından çizilmiş küçük bir portre içerdiği belirtiliyor. Bu mektuplar ise toplamda 10,706 dolara yeni sahiplerinin oldu.

James Dean Koleksiyonu Ünlü Aktörün Kişisel Hayatına Yakın Bakış İmkânı Sağlıyor

James Dean’in motosiklet kayıt kartı da müzayedede satılan bir diğer eşya olarak öne çıkıyor. Dean’in motosikletlere ilgi duyduğu biliniyor. Bu durum aktörün Rebel Without a Cause (Asi Gençlik) filmindeki imajıyla da uyumlu bir görünüm çiziyor. Motosiklet kayıt kartı, Aralık 1953 tarihini taşıyor ve aktörün New York adresini ve motosikletin üreticisinin adı ile başlık numarasını içeriyor. Bu belge ise 4,004 dolara satıldı. Bununla birlikte Dean’in New York’taki apartmanının anahtarları da 7,909 dolara mal oldu.

James Dean Koleksiyonu Müzayede

Ayrıca Deacy için imzalanmış büyük bir fotoğraf da açık artırmanın konuklarından birisi olarak kayıtlara geçti. “Anne’ye / Kalbim ve teşekkürler / Jim” notunu taşıyan parça 15,101 dolara satıldı.

- Reklam -

Açık artırma için şu açıklama yapıldı:

“Müzayedede Jane Deacy’nin sevgili müşterisi James Deane ait kişisel koleksiyonundan yaklaşık 400 parçasını sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Deacy’nin kendi ajansını 1952 yılında açarak Dean’i temsil etmeye başladığı, o dönem zorluk çeken bir oyuncu olan Dean’in şansını döndürmek için New York’a yeni taşındığı uzun süredir bilinen bir gerçek. Bu süreçte ikisi yakınlaştı, Dean sık sık ona Anne diye hitap etti ve Deacy’ye karşı sadece yükselişe geçen oyunculuk kariyeri için değil, aynı zamanda duygusal destek, maddi yardım ve geleceğine olan kararlı inancı için de güven besliyordu.”

“Sonuç olarak burada James Dean hatıra eşyalarının müzayedede sunulan en kapsamlı ve samimi koleksiyonu yer alıyor. Bu koleksiyon Dean’in bir oyuncudan kusursuz bir film yıldızına dönüştüğü hayatının dönüm noktası olan üç yılı kapsamakta. Eşyalar, Dean tarafından imzalanan fotoğraflardan el yazısı mektuplarına, imzalı sözleşmelere ve hayatına daha önce hiç bakılmamış yazışmalara kadar her şeyi içermektedir.”

Müzayedede alıcı bulan eşyalara buradaki katalogdan göz atabilirsiniz.

Sizin James Dean hakkında paylaşmak istediğiniz detaylar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sinema dünyasından daha fazla haber için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Movie Web

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yapay Zekâ İnsanlığı Yok Edebilir: Uzman İsimler Uyardı

Yapay Zekâ Uzmanlarından Önemli Uyarı: “İnsanlık Yok Olma Riskiyle Karşı Karşıya”

Yapay Zekâ ile Sünger Bob Çizgi Filmi Yapıldı

Yapay Zekâ ile Hazırlanan Parodi “Sünger Bob” Çizgi Filmi 1.5 Milyondan Fazla İzleyiciye Ulaştı