in ,

Karanlık Madde Teleskobu Euclid’den İlk Renkli Görüntüler Paylaşıldı

Karanlık madde ve karanlık enerjinin gizemlerini araştırmak üzere uzaya fırlatılan Euclid Teleskobu ilk renkli görüntülerini paylaştı.

Karanlık Madde Teleskobu Euclid'den İlk Renkli Görüntüler
- Reklam -
- Reklam -

Euclid Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerinden aldığı ilk renkli görüntüleri paylaştı. Avrupa Uzay Ajansı’nın karanlık madde teleskobu, sayısız parlak galaksiyi, mor ve turuncu renklerle bezeli bir yıldız yuvasını ve Samanyolu’na benzer bir spiral galaksiyi gözler önüne seriyor.

Paylaşılan görüntüler arasında, 2.7 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 2390 galaksi kümesindeki 50 binden fazla galaksi yer alıyor. Bu kümede tahminlere göre 10 trilyon güneş kütlesi barınıyor. Görüntüdeki kıvrımlı gökadalar ise karanlık maddenin varlığına işaret ediyor. Karanlık maddenin görünmez kütlesi, ışığı bükerek arka plandaki galaksilerin kavisli görünmesine neden oluyor. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Jason Rhodes, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu kümede o kadar çok karanlık madde var ki, bazı arka plan galaksilerinin ışığını ciddi şekilde büküyor.”

- Reklam -

Euclid Abell 2390

Bir diğer ilgi çekici görüntü ise Dünya’ya 1.300 ışık yılı uzaklıktaki Messier 78 yıldız doğum bölgesinden geliyor. Buradaki mor ve turuncu bulutlar arasında, yeni yıldızların oluşum aşamaları gözlemleniyor. Bilim insanları bu derinlikte bir görüntünün sadece Euclid tarafından tek seferde yakalanabildiğini belirtiyor.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Nefes Kesen Görseller: Euclid Teleskobu, Karanlık Maddeyi Aydınlatıyor

Temmuz 2023’te uzaya fırlatılan Euclid Teleskobu’nun geniş görüş alanı sayesinde, bir başka galaksi kümesi olan Abell 2764’ün ortasındaki parlak bir yıldızın bile çevresindeki zayıf cisimlerin görüntülenebildiği paylaşıldı. Hatta teleskobun bir hatası sonucu kazayla yakalanan bu görüntü, Euclid’in ışığı toplama kabiliyetini gözler önüne serdi.

Euclid Abell 2764

Genç bir galaksi kümesi olan Dorado kümesinin görüntüsünde ise daha önce keşfedilmemiş bir cüce galaksi fark edildi. Bilim insanları bu bulguyu “hiç görmedikleri bir şey” olarak nitelendirdi.

Euclid Dorado

Son olarak Samanyolu’na benzeyen sarmal gökada NGC 6744’ün muhteşem bir görüntüsü paylaşıldı. Bu görüntüde arka planda sayısız yıldızın parladığı görülüyor.

- Reklam -

Euclid NGC 6744

Euclid’in asıl amacı, karanlık madde ve karanlık enerjiyi incelemek. Araştırmacılar, gökyüzünün üçte birini tarayacak teleskoptan gelecek verileri analiz ederek bu bilinmezlerin izini sürecek. Halihazırda ilk görüntülerden bazı ipuçları elde edilmiş durumda.

Misyonun başarılı ilerlemesi için bazı zorluklarla da mücadele ediliyor. Mart ayında, teleskobun görüş alanını kapatan bir buz tabakası başarıyla eritilmişti. Ancak buzun yeniden oluşmaya başladığı gözlemleniyor.

Karanlık Madde Teleskobu Euclid’den İlk Renkli Görüntüler

Astronomlar araştırmalarda henüz çok başta olduklarını ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla keşfe şahit olunacağını belirtiyor. Euclid’in karanlık madde ve enerjinin sırlarını çözme yolunda önemli bir adım olduğu konusunda hemfikir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gökbilimciler Karanlık Madde Teorisine Meydan Okuyan ve ‘Neredeyse Görünmez’ Bir Cüce Galaksi Keşfetti

Yeni görüntülerle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dua Lipa - Hercules - Meg Rolü - Disney

Dua Lipa, Disney’in Live-Action “Hercules” Filminde Rol Alabilir

Life by You Erteleme - The Sims Benzer Oyun

“The Sims”e Rakip Olmaya Hazırlanan Yaşam Simülasyon Oyunu “Life by You” Süresiz Olarak Ertelendi