in ,

Yeni Doğan Servisinde 7 Bebeğin Canını Alan Seri Katil Lucy Letby Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı

Hemşire Lucy Letby 2015-2016 yılları arasında yeni doğan servisinde 7 bebeğin ölümüne neden olmuş, 6 bebeği ise öldürmeye teşebbüs etmişti.

Hemşire Lucy Letby Davası
- Reklam -
- Reklam -

Hemşire Lucy Letby 7 bebeğin cinayetinden sorumlu tutuluyor. Yeni doğan servisi görevlisi, 6 bebeği de öldürmeye teşebbüs etmişti. İngiltere basını, bu olayların önüne geçmek için sağlık sisteminde önemli değişiklikler yapılması gerektiği dile getiriliyor.

İngiltere’nin Cheshire bölgesinde bulunan Countess of Chester hastanesinde hemşire olarak görev alan Lucy Letby’nin cinayet davası geçen günlerde sonuçlandı. Letby’nin karar duruşmasındaki yargıç cinayetin “acımasızca ve hesaplı şekilde” gerçekleştirildiğini ve durumun “kelimenin tam anlamıyla dehşet verici” olduğunu kaydetti.

Letby’nin evinde emniyet güçleri tarafından bulunan bazı hastane kayıtları, 33 yaşındaki hemşirenin kötü niyetli eylemlerinin “sadizm boyutuna” ulaştığını ortaya koydu. Hemşirenin evinde gerçekleştirilen aramada dehşet verici bir nota rastlandı:

- Reklam -

“Bebekleri bilerek öldürdüm. Çünkü onlara bakabilecek kadar iyi değildim. Ben şeytani bir insanım. BUNU YAPTIĞIM İÇİN GERÇEK BİR ŞEYTANIM.”

Seri Katil Lucy Letby

Hemşire Lucy Letby’nin Cinayetleri Nasıl İşlediği Ortaya Çıktı

Çocukları katledilen aileler, verdikleri ifadede Letby’nin cinayetlerin ardından kendilerini izlediğini ve kontrol ettiğini ifade etmişti.

Mahkeme kayıtlarına göre Lucy Letby’nin saldırısına uğrayan bebeklere dair tüyler ürperten detaylar da ortaya çıktı. Buna göre Letby, bebeklerden birisinin karaciğerinde hasara ve kanamaya neden olmuştu. Hemşire bir başka bebeğe ise zorla gaz vererek bebeğin diyaframını ikiye ayırmıştı. Letby bir başka bebeğin mamasına insülin enjekte ederek bebekte beyin hasarına yol açmıştı. Kayıtlara göre hemşire, bebeklerden birisinin midesine ve bağırsaklarına hava vererek kusmalarına ve solgunlaşmalarına sebep olmuştu.

Lucy Letby bu korkunç olayların ardından İngiltere’de ömür boyu hapis cezası alan dört kadından biri olarak kayıtlara geçti.

Hemşire Lucy Letby

Lucy Letby Hakkındaki İhbarlar Dikkate Alınmamıştı

İngiltere’deki hastane yönetimleri ise ihmalleri nedeniyle eleştirilerin odağı olmayı sürdürüyor. Sağlık hizmetleri denetçisi Rob Behrens, Lucy Letby davasının ardından ihmallere dair uyarılarda bulundu.

Rob Behrens son yıllarda gerçekleşen bu tarz bebek ölümlerinin, hastane yöneticilerinin başarısızlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu dile getirdi.

Rob Behrens The Guardian’a verdiği bir röportajda doğum ve yeni doğan hizmetlerinde büyük değişiklikler yapılmazsa daha çok bebeğin zarar görmeye devam edeceğini dile getirdi.

Birimindeki kıdemli doktorlar süreç içerisinde Letby’nin açıklanamayan bebek ölümleriyle alakası olabileceğinden şüphelenmişlerdi. Fakat korkunç cinayetler 2016’nın temmuz ayına kadar durmadı. Behrens, doktor ve hemşire gibi uzmanlık alanlarının bir tür kabile edasıyla birbirlerini koruduğunu ve buna bir son verilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca sağlık çalışanlarının, hastaların yaşadığı güvenlik sorunlarını daha kolay dile getirebileceği bir sistem olması gerektiğini açıkladı.

Uzman bir çocuk doktoru olan Dr. Stephen Brearey, Lucy Letby’nin bebek ölümleri ile alakası olabileceğini yöneticilere bildiren ilk kişiydi. Söylediğine göre yönetim, doktor karşıtı bir tutum sergiliyordu ve Letby’den şüphelenen doktorları ‘zavallı bir hemşireye kafayı takmış bir grup doktor’ olarak görüyordu.

“Letby davası dehşet verici ve olağandışı bir dava ve sağlık personellerinin birçoğunun eylemlerini ve amaçlarını yansıtmamaktadır. Buna rağmen sağlık sisteminin kültürünü sorgulamaktan da geri durmamalıyız. Yanlış davranışların raporlanması ve çözümlenmesinde büyük problemler var. Ayrıca ihbar ve endişelere karşı kabul edilemez tutumlar sergileniyor.

- Reklam -

“Lucy Letby vakası yaygın bir vaka değil fakat sağlık personellerinin ihbar etmek konusundaki korkuları bu vakaya özel de değil. Yöneticilerin personel endişelerini göz ardı etmesi sağlık sisteminde yerleşmiş bir problemdir.

“Bazıları sesini yükseltmenin bedelini ağır ödüyor. Onların yaşadığı mağduriyet de diğer personelleri korkutuyor. Bu kabul edilemez ve Ulusal Sağlık Sistemi’mizin ilkelerine aykırıdır.”

Lucy Letby Davası

Farklı Hastanelerde Gerçekleşen Bebek Cinayetlerinde Ortak Hatalar Bulunuyor

Behrens ayrıca yeni doğan servislerinde durumun daha vahim olduğunu dile getirdi. 2015’ten bu yana 3 farklı hastanede bebeklerin zarar görmesine, hatta ölmesine neden olan ihmaller hakkında soruşturmalar açıldı. Nottingham hastanesinde gerçekleşen dördüncü büyük skandalın soruşturması ise hâlâ sürüyor.

Lucy Letby’nin 7 bebeği öldürmesi ve 6 bebeği de öldürmeye teşebbüs etmesi ise bu skandalların beşincisiydi. 2015-2016 yılları arasında gerçekleşen bu korkunç olayların soruşturması 2020 yılında açıldı. 2023’ün ağustos ayında ise süreç Lucy Letby’nin müebbet hapis cezasına çarptırılmasıyla sonuçlandı.

Behrens, Lucy Letby davasında diğer skandallarda da ortaya çıkan 4 spesifik hata saptadı:

  1. Hastanenin yönetimi: Yönetim, hastanenin itibarını hastanın güvenliğinin önüne koyuyor.
  2. Yönetim kurulunun yetersizliği: Kurul kritik zamanlarda incelemeye iyi bir liderlik sağlayamıyor. Ayrıca araştırma sürecini yönetecek yeterliğe sahip değil.
  3. Personellerin susturulması: Olaylarla ilgili şüphelerini dile getirmeye çalışan sağlık personellerinin sorun çıkarmaya çalıştığı iddia edildi ve disiplin cezalarıyla gözleri korkutuldu.
  4. İnceleme yapmaya isteksizlik: Ölümlerle ilgili geniş çaplı bir inceleme yapmaya hastane istekli değildi. Geniş çaplı bağımsız incelemeler de ya hiç yok ya da çok azdı.

Behrens, “Sağlık personelleri elbette orada insanlara yardım etmek istedikleri için çalışıyor ve yapılan çoğu şey kasıtlı değil. Fakat sağlık sistemindeki savunmacı liderlik hastanın güvenliğini tehlikeye atıyor,” dedi.

Sağlık Sistemi Kılavuzu Güncellendi

Behrens ayrıca yeni doğan soruşturma birimi kurmak gibi bazı girişimler olduğunu kabul etse de hâlâ düzeltilmesi gereken pek çok sorun olduğunu düşünüyor. Hasta güvenliğiyle alakalı daha çok birimin olması ve bunların daha ulaşılabilir olması gerektiğini ifade ediyor.

Lucy Letby

Countess of Chester hastanesinin başhekimi Dr. Nigel Scawn ise tüm sağlık personellerinin ortaya çıkan bu haberden dolayı yıkıldığını ve almaları gereken dersi aldıklarını dile getirdi. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi yetkililerinden biri de konu hakkında açıklamalarda bulundu:

“Sağlık Sistemi Freedom to Speak Up (Konuşma Özgürlüğü) kılavuzunu güncellendi. Artık yönetim kurulu üyeleri bu tarz skandallara adı karıştıysa Ulusal Sağlık Sistemi’ne bağlı diğer hastanelerde görev almaması için adayların geçmişi daha detaylı inceleniyor. Ayrıca personel bir konu hakkında ihbarda bulunmak istediğinde süreç kuruma bağlı olmayan fakat kurum üzerinde baskı kurabilecek bir yetkili ile yürütülüyor. “

Siz Lucy Letby davası hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian, The New York Times, BBC

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Güneş Sistemi'nde Dünya Benzeri Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir

Güneş Sistemi’nin Karanlık Bölgelerinde Dünya Benzeri Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir

"Naruto"nun Live-Action Filmi Geliyor

“Naruto”nun Live-Action Filmi Geliyor: Yeni Uyarlama “The Witcher”ın Senaristine Emanet