in ,

Güneş Sistemi’nin Karanlık Bölgelerinde Dünya Benzeri Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir

Güneş Sistemi’nin uzak bölgelerinde ilginç gizemler yatıyor olabilir. Güneş’in ışığından uzakta, nispeten büyük bir gezegen bile kolayca fark edilmeyebilir.

Güneş Sistemi'nde Dünya Benzeri Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Güneş Sistemi’nin sınırlarının çok ötesinde, Neptün’ün dolaştığı bölgeden daha uzakta, gözlerimizden kaçmış büyük bir keşif yatıyor olabilir. Güneş’ten uzak bölgeler karanlık ve ışıktan yoksun olduğundan, bu uzaklıklardaki potansiyel bir gezegenin varlığını tespit etmek oldukça zor olabilir.

Bu gizemli dünyanın varlığına dair işaretler, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde yer alan “Trans-Neptunian (Neptün Ötesi) Objeler” adı verilen nesnelerin garip davranışlarından kaynaklanıyor. Son yıllarda daha hassas teleskoplar ve gözlemler sayesinde gökbilimcilerin bu nesneleri keşfetme şansı daha da arttı ve bu da bilim insanlarının bu ilginç desenlere dikkat çekmesine neden oldu.

Bu desenlerin başında “gruplamalar” geliyor. Bazı Trans-Neptunian Objeleri, eğik veya eğri yörüngelerde bir araya gelerek hareket ediyor gibi görünüyorlar. Bu daha küçük nesnelerin kütleçekimsel olarak etkilendiği daha büyük bir nesne tarafından etkilendiklerini işaret ediyor olabilir.

- Reklam -

Güneş Sistemi'nde Dünya Benzeri Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir

Trans-Neptün Objeleri Güneş Sistemi’ndeki Gizemli Bir Gezegenin İzini mi Sürüyor?

2016’da Caltech gökbilimcileri Mike Brown ve Konstantin Batygin, bu garip davranışın arkasındaki nedeni açıklamak için “Gezegen 9” adını verdikleri hipotetik bir gezegen öne sürdüler. Bu gezegen, Dünya’nın 6.3 katı kütleyle Güneş Sistemi’nin daha uzak bölgelerinde dolaşıyor olabilir.

Ancak bu gezegenin varlığını açıklamak için başkaları da teoriler önerdi. Şimdi, Japonya’daki Kindai Üniversitesi’nden Patryk Sofia Lykawka ve Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Takashi Ito, daha küçük ve Dünya’ya benzer bir gezegenin varlığını öne sürüyor.

The Astronomical Journal’da yayımlanan yeni teoriye göre bu Dünya benzeri gezegen, Dünya’nın 1.5 ila 3 katı kütlede olacak ve Güneş’e 250 ila 500 astronomik birim uzaklıkta dairesel olmayan bir yörüngede dolaşacak.

“Dünya benzeri bir gezegenin ve dış Güneş Sistemi’nde kendine özgü yörüngelerde bulunan birkaç Trans-Neptünyen Objenin varlığını tahmin ediyoruz. Bu nesneler, varsayılan gezegenin etkilerinin gözlemlenebilir izleri olarak kullanılabilir.”

Trans-Neptunian Objeler
Bazı Trans-Neptunian Objelerin ve uzak küçük gezegenlerin yörüngelerini gösteren bir diyagram. Dokuzuncu Gezegen’in varsayımsal yörüngesi çivit mavisi ile gösterilmiştir.

Şimdiye dek Güneş Sistemi’nde bulunan en uzak tek nesne, bulunduğu tarihte Güneş’ten 132 astronomik birim uzaklıktaydı. Kıyaslamak adına Plüton, Güneş’ten ortalama 40 astronomik birim uzaklıkta bulunuyor.

- Reklam -

Güneş Sistemi’nde Sır Saklayan Gizli Gezegen Hipotezi

Bu gezegenin varlığı, Dünya’nın eğiklik açısını açıklayabilecek ve şimdiye kadar anlaşılmaz gibi görünen bazı Trans-Neptün Objelerinin yörüngelerini açıklayabilir. Ayrıca bu hipotez, Güneş Sistemi’nin bu uzak bölgelerinin yapısını ve gezegen oluşumunu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Bilim insanları bu hipotezi test etmek ve doğrulamak için daha fazla gözlem yapmayı planlıyorlar. Eğer bu gizli gezegen gerçekten varsa, daha hassas gözlem teknikleri ve gelişmiş araçlarla söz konusu gezegenin etkisi altındaki nesneleri daha net bir şekilde gözlemleyebiliriz. Bu da Güneş Sistemi’nin gizemlerinden birini aydınlatabilir ve gezegen oluşumunu daha iyi anlamamıza katkı sağlayabilir.

Güneş Sistemi’nde Dünya Benzeri Gezegen Saklanıyor Olabilir

Bundan birkaç ay önce de yıldız sistemimizde yer alan gizemli Oort bulutunda sürgün bir gezegenin saklandığı öne sürülmüştü.

Güneş Sistemi’nin bilinmeyen noktalarında gerçekten de Dünya benzeri bir başka gezegen olma ihtimalini yüksek görüyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

True Detective: Night Country Çıkış Tarihi

“True Detective” Dizisinin Yeni Sezonu “Night Country”, Hollywood’daki Grevler Nedeniyle Ertelendi

Hemşire Lucy Letby Davası

Yeni Doğan Servisinde 7 Bebeğin Canını Alan Seri Katil Lucy Letby Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı