in ,

Gökbilimciler, Sürgün Bir Gezegenin Güneş Sistemi’nin Sınırlarında Saklanıyor Olabileceğini Öne Sürüyor

Yeni bir araştırma, Güneş Sistemi’nin kenarındaki soğuk ve gizemli Oort bulutunun sürgün bir dış gezegeni saklıyor olabileceğini iddia ediyor.

Güneş Sistemi'nde Sürgün Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Güneş Sistemi’nin kenarında bir uzak gezegen, gizemli ve soğuk Oort bulutunda saklanıyor olabilir. Son araştırmalar, bu sınır ötesi bulutta bir sürgün gezegenin gizlenmiş olabileceğini gösteriyor ve bu keşif “Planet X” olmadığı halde büyük heyecan yaratıyor.

Tarihe bir yolculuk yapalım. 1906 yılında, astronom ve aynı zamanda iş insanı olan Percival Lowell, Neptün ve Uranüs’ün yörüngelerinde gözlemlediği bazı düzensizliklere dayanarak Güneş’in ötesinde devasa bir gezegenin varlığını iddia etti. Lowell, bu düşünceyle yola çıkarak 1930 yılında Plüton’u keşfetti. Ancak daha sonra bilim insanları, bu cüce gezegenin Neptün’ün yörüngesi üzerinde (Uranüs bir yana) yerçekimsel bir etkiye sahip olamayacak kadar küçük olduğunu anladılar.

Günümüzde, X Gezegeni hipotezi büyük ölçüde geçersiz kabul ediliyor. Ancak bu, gökbilimcilerin Güneş Sistemi’nin uç bölgelerinde gezegen arayışından vazgeçmesine engel olmuyor. Ve yeni bir araştırmaya göre, belki de aradıkları orada olabilir, sadece Lowell’un tahmin ettiğinden çok daha uzakta.

- Reklam -

Uluslararası bir araştırma ekibi, Güneş Sistemi’nin erken dönemindeki kararsız gök mekaniğini simüle etti. NASA’ya göre yapılan çalışmalar sonucunda Oort bulutunda bir veya daha fazla gezegen boyutunda cisimlerin dinlenebileceği ihtimali ortaya çıktı. Oort bulutu, yıldızımızdan trilyonlarca mil uzaklıkta buzlu cisimlerin devasa bir koleksiyonundan oluşuyor. Bu yeni çalışma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi, ancak arXiv isimli ön baskı sunucusunda yayımlandı.

Güneş Sistemi'nde Sürgün Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir

Güneş Sistemi’nin Sınırında Henüz Çözemediğimiz Gezegen Benzeri Nesnelerin Olma İhtimali Ne?

Şimdi de 4.5 milyar yıl öncesine doğru bir zaman yolculuğu yapalım. Güneş Sistemi henüz oluşma aşamasındayken gerçekten de kargaşanın hüküm sürdüğü bir yerdi. Hızla soğuyan öngezegenimsi toz bulutu, parçaları adeta kozmik bir bilardo masası gibi etrafına saçıyordu. Araştırmacıların hesaplamalara göre büyük parçalar -hatta gezegen boyutundakiler- Güneş’in çekiminden tamamen kaçacak kadar uzağa savrulabiliyordu.

Geriye dönüp baktığımızda, başka yıldız sistemlerinde dolaşan “sürgün gezegenlerin” var olduğunu gözlemledik. Araştırmacılar, bu sürgün gezegenlerden birinin kendi sistemimizde oluşup Güneş’ten uzaklaşarak Oort bulutunda saklanabileceği ihtimalinin %0.5 olduğunu belirtiyorlar.

- Reklam -

Ancak söz konusu ekip daha heyecan verici bir senaryoya odaklandı. Başka bir Güneş Sistemi’nden gelen, Neptün’e benzeyen bir sürgün gezegenin ısı kaynağımızın çekimine takılıp Oort bulutunda yerleşmiş olma ihtimalini düşündüler ve bu %7 gibi daha yüksek bir değere sahip. Eğer gerçekten böyleyse, Lowell’ın arayışını sürdürdüğü X Gezegeni’ne benzer bir nesnenin orada olma olasılığı ortaya çıkıyor. Tabii ki bu gezegen hâlâ Neptün’ün yörüngesini etkilemek için çok uzakta olsa da.

Güneş Sistemi'nde Sürgün Bir Gezegen Saklanıyor Olabilir

Yine de araştırmacılar Oort bulutunun çok daha küçük buzlu nesnelerin bir araya gelmesinden oluşmasının daha muhtemel olduğunu düşünüyorlar. Oort bulutunun boyutu ve uzaklığı göz önüne alındığında, içerisinde neyin gizlendiğini tam olarak bilemeyebiliriz. Ama bir şey kesin: Güneş Sistemi’nin kenarında, sıradışı bir gezegen yer alıyor olabilir.

Sizce Oort bulutunda bir gezegenin varlığı mümkün mü? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ejderhalar Prensi 5. Sezon Fragmanı Yayında

Ejderhalar Prensi’nin 5. Sezonundan İlk Fragman: Katolis’in Kahramanları Büyük Savaşa Hazırlanıyor

The Witcher 4. Sezon Senaryosu Tamamlandı

Liam Hemsworth’lü “The Witcher”ın 4. Sezon Senaryosu Çoktan Yazıldı: Ön Prodüksiyon Başladı