in

Plüton Bir Gezegendir Tartışması Yeniden Alevlendi

NASA müdürü Jim Bridenstine, Plüton’u bir gezegen olarak kabul ettiğini açıkladı ve malum tartışma yeniden başladı: Plüton bir gezegen midir?

Plüton
- Reklam -
- Reklam -

Formal adı 134340 Pluto olan ama bizim yıllardır bildiğimiz haliyle “Plüton“un başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Sevgili Pluto’nun gezegen olarak kabul edilmemeye başlanması ve cüce gezegen olarak anılmasıyla devam eden süreçte, tartışmaların arkası kesilmiyor.

NASA müdürü Jim Bridenstine, Plüton’un bir gezegen olduğunu söyleyerek, “Öğrendiğim şey bu ve buna bağlıyım,” ifadelerini kullandı.

Gezegen olup olmadığı konusunda popüler bir tartışma konusu haline gelen Plüton’la ilgili yeni bir görüş de NASA müdürü Jim Bridenstine tarafından ortaya atıldı.

- Reklam -

Pluton cuce gezegen

Oklahoma’da düzenlenen bir robotik etkinliğinde konuşan Bridenstine şu açıklamayı yaptı:

‘Plüton Bir Gezegendir’

“Bildiğiniz gibi, benim görüşüme göre Plüton bir gezegendir. ’NASA müdürü Plüton’u bir kez daha gezegen olarak nitelendirdi’ diye yazabilirsiniz. Ben bu şekilde öğrendim ve buna bağlıyım.”
Plüton ilk olarak, ABD’li astronom Clyde Tombaugh tarafından 1930 yılında keşfedildikten sonra gezegen olarak kabul edilmişti.

Plüton’un gezegenliğine ilişkin tartışmalar ise, ilk olarak bilim insanlarının Plüton’dan yüzde 27 daha büyük bir gök cismi olan ’Eris’i keşfetmesiyle başlamıştı. Aynı yıl, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından yapılan gezegen tanımı içerisine Plüton alınmamıştı ve bu gezegen ’cüce gezegen’ olarak tanımlanmaya başlanmıştı.

2015 yılında NASA’nın New Horizon’u Plüton üzerinde yeni büyük keşifler yaptıktan sonra ise, tartışma daha da alevlenmişti.

Pluton gezegen

Aynı zamanda, Plüton’un ’statüsünün yükseltilmesi’ amacıyla kurulan ’Pluto’nun Korunması’ adlı topluluk da şu açıklamada bulunmuştu:

‘Bir Gezegen Olarak Plüton İnsanlığın Hayal Gücünü Ateşledi’

“75 yıldan fazla bir süredir dünyanın her yerindeki çocuklar Plüton’un bir gezegen olduğunu ve Güneş Sistemi’mizin 9 gezegene sahip olduğunu öğrendiler. Bir gezegen olarak Plüton’un durumu, on yıllar boyunca insanlığın hayal gücünü ateşledi.”
NASA müdürü Jim Bridenstine tarafından yapılan bu açıklamalar Plüton’un mevcut tanımlamasını değiştirmeye yeter mi, bilinmez. Ancak bu tartışmanın popülerliğini uzun süre daha koruyacağı çok açık.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Pluto için cüce gezegen tanımını kullanmak sizin için de fazlasıyla güç mü? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz!


* NASA Mars Seferi İçin Komik Astronotlar Arıyor!

* NASA, Tarihin ‘Uzayda İşlenen İlk Suçu’ İçin Soruşturma Başlattı

* Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Bir Gece Konaklamanın Ücreti Ne Kadar?

Kaynak: Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

13 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Üzmeyin Pluton’u. Ufak mufak o da bizden.

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    İnsanlar ne kadar işsiz? O.o

    Bizim halimiz de onun gibi. “Türkiye Avrupa ülkesi mi Asya ülkesi mi?” :smiley: Asla bitmez.

  3. Avatar for sherlock007 sherlock007 dedi ki:

    Güneş sistemi Dünya olsaydı Türkiye kesinlikle Plüton olurdu. :grin:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

8 cevap daha var.

Dede Korkut

Editörler Kaç Türlüdür Hânım yahut Ejderhaların Babası

Lucy in the Sky

Natalie Portman’lı Bilimkurgu Filmi “Lucy in the Sky”dan Yeni Fragman