Milan Kundera yaşamını yitirdi. Çekya Televizyonu, varoluşçu yazar Kundera’nın 94 yaşında aramızdan ayrıldığını duyurdu.
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Gülünesi Aşklar, Gülüşün ve Unutuşun Kitabı ve Yaşam Başka Yerde gibi eserlerle tanınan Milan Kundera hayatını kaybetti.
1929 yılında şimdiki Çekya’nın Brno kentinde dünyaya gelen Milan Kundera; 10 roman, 3 şiir derlemesi, 1 öykü kitabı ve çok sayıda deneme kaleme aldı. Edebi eserleri derin felsefi temalar, siyasi göndermeler ve yürek burkan olaylara ev sahipliği yaptı.
Yazarın ölümü kamu yayıncısı Çekya Televizyonu tarafından bildirildi. Kundera’nın ölüm haberi hakkında şimdilik daha fazla ayrıntı açıklanmadı.
Yazarın 1984 yılında yayımlanan Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği eseri, Kundera’ya dünya çapında ünü getiren çalışma oldu. Kitap, 1968 Prag Baharı’nı yaşayan Tomáš ve Tereza çiftinin siyasi çalkantılar arasındaki zorlu hayatını Nietzscheci bir metafiziğin merceğinden ele alıyordu. Roman, 1988’de Philip Kaufman tarafından sinemaya da uyarlandı. Yapımın başrollerinde Daniel Day-Lewis, Lena Olin ve Juliette Binoche yer aldı. Kundera bu filmin hayranı değildi ve filmden sonra başka eserlerinin uyarlanmasına izin vermedi.
Milan Kundera 20. Yüzyılın En Etkili Romancıları Arasında Gösteriliyordu
Kundera’nın diğer önemli eserleri arasında, özellikle propagandaya odaklanan ve SSCB Komünizmi’ni hicveden ilk romanı 1967 tarihli Şaka yer alıyor. Bu eser Kundera’nın 1968’de kara listeye alınmasına yol açmıştı. Yazar 2014 yılında son romanı Kayıtsızlık Şenliği’ni Fransızca kaleme almış ve bu eserinde ilişkiler ile varoluşçuluk temalarını bir araya getirmişti.
1975 yılında Çekoslovakya’dan sürgün edilen ve Fransa’ya taşınan yazarın Çek vatandaşlığı 1979’da iptal edildi. Kundera 1981’de Fransız vatandaşlığına geçti. 2019 yılında Çek vatandaşlığı iade edilmesine rağmen Kundera kendisini “Fransız yazar” olarak anmaya devam etti.
1995 tarihli yedinci kitabı Yavaşlık’tan itibaren romanlarını anadili Çekçe yerine Fransızca yazmaya başladı.
1975 yılında Kudüs Ödülü’ne layık görülen yazar, 1987’de Avusturya Devlet Avrupa Edebiyat Ödülü’nü, 2000’de Herder Ödülü’nü, 2007’de Çek Devlet Edebiyat Ödülü’nü, 2009’da Prix mondial Cino Del Duca’yı kazandı. 2010’da doğduğu kent olan Brno’da fahri vatandaş yapıldı. 2011’de Ovid Ödülü’nü ve 2020’de Franz Kafka Ödülü’nü aldı. Yazarın adı neredeyse her yıl Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında yer aldı.
Milan Kundera hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Euro News
Bizleri sosyal medyadan ve Google Haberler’den takip edebilirsiniz.
Üzüldüm ya. Allah rahmet eylesin. Nobel alabilirdi belki. Zor ama listelerde hep olurdu en azından.
20.yüzyılın en önemli yazar ve aydınlarından biriydi.Huzur içinde uyusun.