in ,

İnsan Soyuna Ait En Eski Genetik Veri 2 Milyon Yıllık Fosilde Bulundu

2 milyon yıl önce Güney Afrika’da yaşamış eski bir insansı türüne ait fosilleşmiş dişlerden genetik veri elde edildi.

İnsan Soyu Genetik İz
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, yaklaşık 2 milyon yıl önce Güney Afrika’da var olmuş bir insansı türüne ait fosilleşmiş dişlerden genetik veri çıkartmayı başardı.

Bu veriler, bugüne dek herhangi bir insansıdan elde edilen en eski genetik bilgi olarak kayıtlara geçti. Bilim insanları, nesli uzun zaman önce tükenmiş bu canlının insan soy ağacında nereye yerleştiğini tespit etmeye çalışıyor.

Henüz hakemli bir dergide değerlendirilmeyen çalışmadan bazı bölümler, bioRxiv adlı internet sitesinde erişime açıldı.

- Reklam -

Araştırmacılar, DNA’nın 18.000 yaşından daha eski hiçbir Afrika hominin materyalinden elde edilemediğini öne sürüyor. Bu engeli aşmayı başaran yazarlar, her biri yaklaşık 2,42 milyon yıl önce yaşamış olan Paranthropus robustus türüne ait dört bireyin diş minesinden elde edilen protein dizileme verilerini sunuyor.

İnsan Soyuna Ait En Eski Genetik Veri Sel Felaketi Sayesinde Korunmuş

Güney Afrika’daki Johannesburg kentinin 40 kilometre kuzeybatısındaki Swartkrans mağarasında keşfedilen dişlerin, milyonlarca yıl boyunca mine proteinlerinin korunmasına katkıda bulunan “yoğun sementasyondan” önce ani sel sonucu biriktiğine inanılıyor. Bu durum, araştırmacıların kütle spektrometrisi adı verilen bir süreç kullanarak her bir dişteki yüzlerce amino asidi dizilemesine ve P. robustus’un diğer insansılarda olan evrimsel ilişkileri hakkında kritik bilgileri ortaya çıkarmasına olanak sağlıyor.

İnsan Soyu Genetik İz Afrika

Çalışmanın yazarları şu ifadeleri kullanıyor:

“Elde ettiğimiz dizilerin Paranthropus’u insansılar içinde ve Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalıları içeren aynı soydan gelmiş bir dış grubu olarak konumlandırdığını bulduk.”

Başka bir deyişle, Güney Afrikalı bu antik tür, insan soyunun bir parçası olmakla birlikte son birkaç yüz bin yıl içinde Avrasya’da ortaya çıkan daha yakın akraba türlerin – modern insanlar da dahil olmak üzere – uzak bir kuzeni olarak yorumlanıyor.

- Reklam -

İlginç bir şekilde, analizler Afrika dörtlüsünden birinin “diğer üç bireyle birbirlerinden daha uzak akraba olabileceğini” de ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu aykırı bireyin farklı bir Paranthropus grubuna ait bile olabileceğini tahmin ediyor, ancak şimdilik bu durumu doğrulayamıyorlar.

Sadece Y kromozomunda bulunan bir gen tarafından kodlanan bir proteinin tanımlanması, çalışmanın yazarlarının örneklerden ikisini erkek olarak tanımlamasını sağlıyor. Ancak bunlardan biri daha önce kemiklerinin boyutuna göre dişi olarak kategorize edilmişti. Diğer iki birey bu proteinin X kromozomu versiyonunun daha yüksek konsantrasyonlarını sergileyerek dişi olduklarını ortaya koyuyor.

Paranthropus robustus - İnsan Soyu

Bununla birlikte araştırmacılar tarafından toplanan genetik bilgiler, antik dişlerin sahipleri hakkında kritik bilgileri ortaya çıkarsa da P. robustus’u insan soy ağacına doğru bir şekilde yerleştirmek veya antik insansının tüm evrimsel ilişkilerini çözmek için yeterli veriyi sağlamıyor.

Çalışmanın yazarları “bu uyarılara rağmen Afrika insansılarında [2 milyon yıllık] filogenetik olarak bilgilendirici genetik materyalin geri kazanılmasının paleoantropoloji için potansiyel olarak dönüştürücü bir atılım olarak kabul edilebileceği” sonucuna varıyor.

Siz bu keşfi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Milan Kundera Ölüm Haberi

Çek Asıllı Fransız Yazar Milan Kundera 94 Yaşında Hayatını Kaybetti

2023 Emmy Ödülleri Adayları

2023 Emmy Ödülleri’nde Adaylar Belli Oldu: “Succession” 27 Adaylıkla Gövde Gösterisi Yaptı