in ,

Neptün ve Uranüs Gezegenleri İlk Kez Gerçek Renkleriyle Görüntülendi

Araştırmacılar, Neptün ve Uranüs’ün şimdiye kadar tasvir edilen renklerden çok daha farklı bir tonlamaya sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Neptün ve Uranüs'ün Gerçek Renkleri Ortaya Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

İngiliz bilim insanları tarafından ortaya çıkarılan son bulgular, Güneş Sistemi’nin iki buz devi gezegeni olan Neptün ve Uranüs’ün renk tonları hakkında uzun süredir var olan inanışlara meydan okuyor.

Neptün’ü büyüleyici bir maviyle, Uranüs’ü ise yemyeşil bir şekilde tasvir eden 1980’lerdeki uzay görevinden elde edilen görüntülerin çizdiği önceki algıların aksine, yeni bir çalışma şimdi her iki gezegenin de benzer yeşilimsi mavi tonları sergilediğini ortaya koyuyor.

Neptün’ün mavi tonlarıyla canlı olduğu düşünülen önceki görüntülerinin, gezegenin atmosferik özelliklerini vurgulamak için yapay olarak geliştirildiği ve böylece gerçek rengini bozduğu tespit edildi. Edinburgh Üniversitesi’nde astrofizik profesörü ve İskoçya Kraliyet Astronomu olan Profesör Catherine Heymans, bu geliştirme işlemini sosyal medya kullanıcıları arasındaki tanıdık bir eyleme benzeterek, “Instagram’daki herkesin hayatının bir döneminde yapmış olacağını düşündüğüm bir şey yaptılar, renkleri değiştirdiler,” dedi.

- Reklam -

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlanan bu araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi’nden Profesör Patrick Irwin, algı ve gerçeklik arasındaki eşitsizliğe açıklık getirerek, yayınlanan görüntülere eşlik eden yapay renk doygunluğuna ilişkin açıklamalara rağmen, bu ayrımın zaman içinde bilimsel bilinçten yavaş yavaş kaybolduğunun altını çizdi.

Neptün ve Uranüs'ün Gerçek Renkleri Ortaya Çıktı

Neptün ve Uranüs’ün Gerçek Renkleri Yeni Analizler Sonucu Ortaya Çıktı

Kraliyet Astronomi Topluluğu’ndan Dr. Robert Massey, astronomik görüntülerin netleştirilmesi için rutin bir uygulama olduğunu vurgulayarak, yanlış temsil edilen renklerle ilgili bir komplo olduğu yönündeki düşünceleri ortadan kaldırdı. Dr. Irwin ve ekibi tarafından yürütülen çalışmada, Neptün ve Uranüs’ün gerçek renklerinin en doğru tasviri olduğunu iddia ettikleri verileri sunmak üzere orijinal veriler yeniden işlendi.

Neptün ve Uranüs’ün renklerinin ilk yanlış yorumlanması, NASA’nın Voyager 2 uzay aracı tarafından üç farklı renkte çekilen görüntülerin yeniden birleştirilmesinden kaynaklanıyordu. Böylece renk dengesi ve kontrastın tutarlı bir şekilde ayarlanmadığı kompozit görüntüler ortaya çıktı. Bu işlem Neptün’ü yanlışlıkla doğal görünümünden daha mavi hâle getirdi.

- Reklam -

Hubble Uzay Teleskobu Görüntüleme Spektrografı ve Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskobu gibi araçlardan elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, her iki gezegenin de gerçek renklerini çözdüler. Analizleri, her iki gezegenin de yeşilimsi mavi bir paleti paylaşırken, Neptün’ün daha ince bir pus tabakası nedeniyle hafif bir ek mavi dokunuşa sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Neptün ve Uranüs'ün Gerçek Renkleri Ortaya Çıktı
Uranüs’teki mevsimsel değişiklikler

Ayrıca çalışma Uranüs’ün rengindeki mevsimsel değişimleri de ortaya çıkardı. Bir kutbu Güneş’e dönük olduğu sırada yaz ve kış aylarında daha yeşil görünürken, Güneş ekvatorla aynı hizaya geldiğinde ilkbahar ve sonbaharda daha mavi bir ton benimsiyor.


İlginizi Çekebilir: Güneş Sistemi’ndeki En Tuhaf 10 Uydu


Neptün ve Uranüs’ün gerçek renkleriyle ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: BBC

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Gunn, Margot Robbie ile Harley Quinn Rolünde Tekrar Çalışmak İstiyor

James Gunn, Harley Quinn Rolünde Margot Robbie ile Tekrar Çalışmak İstiyor

Ranger's Apprentice Film Uyarlaması

Popüler Fantastik Roman Serisi “Ranger’s Apprentice” Film Oluyor