in ,

Antik Dünyada Kitapların İcadından Günümüze Yolculuklarını Konu Alan “Papirüs” Türkçe Raflarında

Irene Vallejo imzalı “Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı” kitabı okurla buluşuyor. Eser, Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlanıyor.

Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı - Irene Vallejo
- Reklam -
- Reklam -

Irene Vallejo’nun kitapların izini sürdüğü Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı eseri Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Çalışma, Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanıyor.

1979’da İspanya’nın Zaragoza kentinde doğan Irene Vallejo, üniversitede Klasik Filoloji eğitimi aldı. Zaragoza ve Floransa’daki üniversitelerde doktora derecesine hak kazandı. Antik dünyanın mirasını ve klasik yazarları daha geniş kitlelere tanıtmak için konuşmalar yapan yazar; aynı zamanda okulları, üniversiteleri ve kütüphaneleri de ziyaret etmeyi sürdürüyor. Heraldo de Aragón gazetesinde köşe yazıları yazmaya devam eden Vallejo, Floransa kütüphanelerinde kaleme aldığı Papirüs ile adından dünya çapında söz ettirmeyi başardı.

Orijinal adı El infinito en un junco: La invención de los libros en el mundo antiguo olan Papirüs, kendi dilinde ilk defa 2019’da yayımlandı. 30’dan fazla dile tercüme edilen çalışma 2020’de Ulusal Deneme Ödülü’ne, İspanyol Radyosu tarafından verilen Eleştirel Göz Ödülü’ne ve İspanyol Kitapçılar Birliği Ödülü’ne layık görüldü.

- Reklam -

Yunanistan’ın Gelecek Hayali ve Roma’nın Yolları adlı iki ana başlık altında şekillenen Papirüs; kaleme alınan ilk kitaptan gezgin kitapçılara, zehirli kitaplardan halk kütüphanelerine dek geniş bir çerçevede okurlarını bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı – Irene Vallejo | Arka Kapak Tanıtımı

Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı - Irene Vallejo

Duman, taş, kil, deri, kumaş, ağaç ve ışık…

İlk sayfalar, ilk kitap, ilk kütüphane, ilk kitapçı… ve yazılı sözcüklerin peşinde bugüne kadar uzanan serüven…

Yazılı anlatımın izini süren okurlara yazılmış gelmiş geçmiş tüm kitapların mucizevi hikâyesidir Papirüs. Sözcüklerin uzay-zamanda yolculuk edebilmesi için icat ettiğimiz nesnenin ve neredeyse otuz asırdır onu koruyanların yolculuğuna dair bir anlatı. İskender’in savaşlarından Vezüv’ün patlamasına, Kleopatra’nın saraylarından Hypatia’nın ölümüne, iç savaşta neredeyse yok olan Saraybosna Kütüphanesi’nden her gün binin üzerinde kitap girişi yapılan Oxford Kütüphanesi’nin dehlizlerine… Okuru zaman yolculuğuna çıkaran bu kitap, dünyanın dört bir yanında kitapların doğumuna ve ölümüne tanıklık etmeye çağırıyor. Tüm bu maceranın gerçek kahramanlarıysa tıpkı bizim gibi sıradan okurlar.

Kitapların, kütüphanelerin tarihini günümüz edebiyatıyla paralellikler kurarak aktaran Irene Vallejo’nun akıcı dili, sayfaların kitaplara dönüşmesine ve okumaya duyulan sevgiye dair muhteşem bir atmosfer oluşturuyor.

- Reklam -

Tarih ile edebiyatın büyüleyici bir kesişim noktasından ortaya çıkan Papirüs, İspanya’da Ulusal Deneme Ödülü, Eleştirel Göz Ödülü, İspanyol Kitapçılar Birliği Ödülü gibi prestijli ödüllere layık görülen bir eser. Aynı zamanda birçok dile çevrilen bu başyapıt, eleştirmenler ve ünlü yazarlar tarafından da övgüyle karşılandı.

Papirüs Hakkında Ne Dediler?

“Vallejo zekice bir karar vererek akademik dil yerine hikâye anlatıcısının sesini seçmiş. Papirüs arka arkaya sıralanmış bilgiler olarak değil bir hikâye gibi okunuyor. Böylece okumayı tutkuyla seven bir okurun, kitaplara övgüsü olan bu büyüleyici deneme daha duygusal, daha açık bir hal almış.” Alberto Manguel

“Çok iyi yazılmış bu başyapıtın atmosferi gerçekten hayranlık verici sayfalardan, kitaplara ve okumaya duyulan sevgiden oluşuyor.” Mario Vargas Llosa

Toplamda 502 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Volkan Ersoy, editörlüğünü Ümit Özger, düzeltisini ise Özge İpek Esen ile Yağmur Saygılı üstleniyor. Umut Durmuşoğlu’nun kapak tasarımına ev sahipliği yapan kitabın dizgisi Didem Kestek’e ait. Irene Vallejo’nun popüler araştırması Mayıs 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitaplar hakkındaki gelişmeleri takip etmek için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Prenscukas Prenscukas dedi ki:

    Çok güzel bir esere benziyor ama kapak tasarımı olmamış ya. Tamam papirüs bitkisi güzel bir düşünce ama bunu uygulamada yapamamışlar kapakta bir şey eksik gibi

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jupiter Atmosferi Yesil Kure

NASA’nın Uzay Aracı Juno, Jüpiter’in Atmosferinde Yeşil Parlak Bir Küre Görüntüledi

Secret Invasion Açılış Jeneriği Yapay Zekâya Emanet

Marvel Dizisi “Secret Invasion”ın Açılış Jeneriği Yapay Zekâ Aracılığıyla Hazırlandı