in ,

NASA’nın Uzay Aracı Juno, Jüpiter’in Atmosferinde Yeşil Parlak Bir Küre Görüntüledi

Jüpiter’in atmosferinde yeşil renkli parlak bir küre görüntülendi. NASA’ya ait Juno adlı uzay aracı, gaz devinin kuzey kutbundan yeni bir fotoğraf paylaştı.

Jupiter Atmosferi Yesil Kure
- Reklam -
- Reklam -

Jüpiter gezegeninin atmosferinde yeşil renkli parlak bir kürenin fotoğrafı çekildi. NASA’nın Juno uzay aracının JunoCam’i aracılığıyla kaydedilen görüntünün bölgede yaşanan fırtınalar nedeniyle oluşan bir şimşek olduğu kaydedildi.

2011 yılında NASA’nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan ve 2016’da Jüpiter’in kutup bölgesinden yörüngeye giriş yapan Juno uzay aracı, keşif görevine devam ediyor.

Juno’nun kaydettiği yeni bir görüntü, yeşil parlak bir küreye dikkat çekiyor. NASA tarafından yapılan ilk açıklama ise bu kürenin bir şimşek çakması olduğu yönünde.

- Reklam -

NASA’ya göre Dünya’daki şimşekler genellikle ekvatora yakın su bulutlarından kaynaklanırken Jüpiter’in kutuplarındaki şimşeklere amonyak-su çözeltisi içeren bulutlar kaynaklık ediyor.

Jüpiter’deki Araştırmalar Devam Ediyor

Juno 2016’dan beri Jüpiter’in yörüngesinde toplam 35 tur attı. Bu yolculuk sırasında edinilen bilgiler ise NASA tarafından halka açık bir şekilde paylaşılmaya devam ediyor.

Yıldırım çarpmasının görüntüsü, Juno tarafından 30 Aralık 2020 tarihinde, gaz devine ait bulutların yaklaşık 32 bin kilometre yukarısından kaydedildi. Görüntü, bilim insanı Kevin M. Gill tarafından işlendi.

Jüpiter Atmosferi Juno Uzay Aracı

Öte yandan şimşek ve yıldırımların Güneş Sistemi’ndeki başka gezegenlerde de görüldüğü biliniyor. 1979 yılında Voyager 1 adlı uzay aracı Jüpiter’de Dünya’daki şimşeklerden 10 kat daha güçlü şimşekler tespit etmeyi başarmıştı. Satürn’de ise saniyede 10 defa şimşek çakabildiği biliniyor.

- Reklam -

NASA’nın uzay sondası Mars Global Surveyor ise Mars’taki yıldırımlar hakkında pek fazla veri yakalayamasa da Kızıl Gezegen’deki toz fırtınaları sırasında yaşanan parlamaları gözlemlemişti. Bazı bilim insanları, Mars’taki kraterlerin yıldırım çarpması sonucu oluşabileceğine inanıyor.

İlk etapta görev süresi 5 yıl olarak planlanan Juno, bu süreyi 2025’e kadar uzattı. Uzay aracı bugüne dek Jüpiter’in iç yapısı, manyetik alanı, atmosferi, manyetosferi, halkalarındaki tozlar ve ekvator bölgesindeki manyetik alanı Büyük Mavi Nokta hakkında bilgi topladı.

Jüpiter Atmosferi Yeşil Küre Juno Gözlemi

Juno, gezegen ile birlikte gaz devinin uydularından da yeni bilgiler elde etmeyi sürdürüyor. Bu yılın başlarında gökbilimciler, Jüpiter’in atmosferinde 12 yeni uydu keşfettiğini açıklamıştı. Gezegenin şu anda bilinen 92 uydusu bulunuyor.

Siz bu görüntü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzay hakkında daha fazla içerik için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Titanik Enkazı Denizaltı Sesleri

Titanik Enkazında Kaybolan Denizaltından ‘Ses’ Geldi: Arama Çalışmalarında Umutlar Korunuyor

Papirüs: Antik Dünyada Kitapların İcadı - Irene Vallejo

Antik Dünyada Kitapların İcadından Günümüze Yolculuklarını Konu Alan “Papirüs” Türkçe Raflarında